Meniu

Analiza corporală la copii: când este necesară și ce rol are?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 luni în urmă 5

Monitorizarea sănătății copiilor este esențială pentru a le asigura o creștere și dezvoltarea armonioasă, iar analiza corporală reprezintă un instrument foarte util din acest punct de vedere. Mai jos vei descoperi de ce se recomandă efectuarea analizei corporale la copii și când este ea necesară.

Ce este analiza corporală?

Analiza corporală este un instrument complex de evaluare a compoziției corporale a copiilor. Aceasta din urmă este influențată de o serie de factori, inclusiv predispoziția genetică, vârsta, sexul, factorii perinatali, echilibrul energetic (nutriție, activitate fizică și comportament sedentar) și sănătatea generală a celor mici. Prin evaluarea compoziției corporale se pot obține deci o serie de informații foarte importante despre sănătatea acestora, informații care, la rândul lor, pot ajuta la depistarea mai multor probleme de sănătate.[3]

Ce informații oferă analiza corporală?

Analiza corporală la copii evaluează mai mulți parametri importanți: masă musculară, masă grasă și masă osoasă, precum și nivelul de hidratare al corpului copilului. De ce este importantă evaluarea acestor parametri? Pentru că, după cum am menționat anterior, oferă informații utile despre sănătatea copilului.

De exemplu, un nivel ridicat de grăsime corporală poate indica un risc crescut de obezitate și de dezvoltare a altor probleme de sănătate asociate cu obezitatea, cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiace. Analiza corporală reprezintă un prim pas în prevenirea acestei probleme ori luarea măsurilor necesare pentru a o trata corespunzător. [4]

O densitate osoasă scăzută poate semnala un risc sporit de osteoporoză și fracturi. Dacă se intervine la timp, se poate obține o reducere a riscului de apariție a unor astfel de probleme mai târziu în viață.[4] Evaluarea nivelul de hidratare al corpului copilului este, de asemenea, importantă deoarece deshidratarea poate afecta întreg organismul și este cu atât mai periculoasă în cazul copiilor, în special a celor de vârstă mică.[2]

Cele mai citite articole

Toate aceste informații pot fi interpretate de un medic specialist în vederea stabilirii unui diagnostic și a unui plan de tratament corect și oferirea de recomandări personalizate referitoarea la adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Când este necesară analiza corporală la copii?

Analiza corporală este un instrument extrem de util în evaluarea sănătății generale a unui copil. Oferă informații valoroase despre nutriție, dezvoltarea musculară și osoasă și poate ajuta la identificarea unor potențiale probleme de sănătate. Aceasta poate releva anomalii în creșterea și dezvoltarea copilului sau potențiale riscuri pentru sănătatea acestuia.[3][4]

Dincolo de rolul său în monitorizarea sănătății copiilor și a creșterii și dezvoltării acestora, analiza corporală mai poate fi folosită pentru a evalua nivelul de activitate fizică a acestora și pentru a crea programe de exerciții fizice personalizate pentru ei. De asemenea, poate fi folosită în planificarea programelor de nutriție, pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă.[1]

Cu alte cuvinte, analiza corporală poate fi necesară atunci când se dorește o evaluare generală a sănătății copiilor, a creșterii și dezvoltării acestora, precum și a stilului lor de viață, inclusiv a nivelului de activitate fizică și a dietei. Singura modalitate de a afla cu certitudine dacă și copilul tău are nevoie de o analiză corporală este să te adresezi unui medic specialist. 

Analiza corporală la copii este un instrument esențial pentru monitorizarea dezvoltării și a sănătății lor. Aceasta oferă informații valoroase care pot ajuta la identificarea potențialelor probleme de sănătate sau la ajustarea regimurilor alimentare și de exerciții fizice. Este esențial să se efectueze o analiză corporală atunci când există semne ale unor probleme de sănătate sau de dezvoltare ori când se dorește evaluarea riscului dezvoltării unor astfel de probleme. Astfel se poate interveni la timp pentru a rezolva problemele depistate ori pentru a le preveni.

Bibliografie: 

  1. Bazzocchi, Alberto, et al. „Editorial: Importance of Body Composition Analysis in Clinical Nutrition”, Frontiers in Nutrition, vol. 9, 12 Jan. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9878674/, https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1080636. Accessed 9 Feb. 2024.
  2. „Dehydration – Symptoms & Causes”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086. Accessed 9 Feb. 2024.
  3. Odysseas Androutsos, and Antonis Zampelas. „Body Composition in Children: What Does It Tell Us so Far?”, Children (Basel), vol. 9, no. 8, 10 Aug. 2022, pp. 1199–1199, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9406718/, https://doi.org/10.3390/children9081199. Accessed 9 Feb. 2024.
  4. Toomey, Clodagh, et al. „A Review of Body Composition Measurement in the Assessment of Health”, ResearchGate, American Academy of Orthopaedic Surgeons, Mar. 2015, www.researchgate.net/publication/273459067_A_Review_of_Body_Composition_Measurement_in_the_Assessment_of_Health. Accessed 9 Feb. 2024.

Cele mai citite articole