Meniu

Descoperă beneficiile pe care expunerea la temperaturi foarte scăzute le poate avea asupra sănătății organismului

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

8 luni în urmă 33

Expunerea controlată a organismului la temperaturi foarte reci s-a dovedit de-a lungul timpului a fi o terapie foarte benefică în tratarea a diverse afecțiuni. Reducerea inflamației din corp este principalul efect, pe lângă diminuarea durerilor sau susținerea recuperării musculare rapide. Vino la Clinica Eminescu 100 pentru a descoperi ce probleme poți combate prin crioterapie

Cum funcționează crioterapia?

Inducerea unor temperaturi foarte joase pentru ca procedura de crioterapie să poată avea loc se face fie prin băi cu gheață, fie prin intermediul unei camere speciale pentru crioterapie. Este importantă o examinare detaliată și o monitorizare continuă a organismului înainte și în timpul procedurii pentru a evita orice efecte adverse nedorite, cum ar fi leziunile tegumentare. 

Temperatura utilizată și timpul de expunere se ajustează în funcție de țesutul asupra căruia se acționează, pielea și țesutul subcutanat fiind cele mai sensibile, ceea ce înseamnă că se ajunge rapid la nivelul de răcire vizat. Pentru mușchi, timpul necesar este mai îndelungat, în timp ce tegumentele par să reacționeze cel mai greu la expunerea la multe grade cu minus. De asemenea, toate procesele și reacțiile biologice se realizează mai lent, lucru care conduce la scăderea sinteza mediatorilor inflamației (chemokine, interleukine) și migrarea celulelor inflamatorii la locul leziunilor, a hemoragiilor, acolo unde este cazul, formarea hematoamelor este împiedicată, precum și a radicalilor oxidativi, iar circulația sanguină este stimulată.  

Care sunt beneficiile crioterapiei?

Reducerea temperaturii corporale are ca rezultat imediat scăderea vitezei de conducere a nervilor, ceea ce înseamnă un răspuns întârziat sau inexistent la durere. Această metodă este adesea utilizată în tratarea accidentelor sportive, dar și pentru reducerea inflamatiilor din corp. Printre alte efecte pozitive obținute prin crioterapie se numără stimularea circulației locale prin vasodilatație, reducerea spasmelor musculare, stimularea secreției de endorfine sau încetinirea metabolismului local. 

Totodată, terapia prin temperaturi scăzute este benefică în situațiile în care se urmărește resorbția edemelor, ameliorarea durerii, scăderea inflamației și prevenirea formării hematoamelor după proceduri chirurgicale, scăderea duratei de spitalizare, timpul de recuperare post-traumatism sau a medicației antiinflamatoare.

Crioterapia poate fi utilizată ca metodă de tratament pentru diverse afecțiuni

Cele mai citite articole

Expunerea organismului sau a anumitor zone la temperaturi foarte scăzute se dovedește o practică benefică în cazul leziunilor post-operatorii prin faptul că reduce inflamația și ameliorează durerea. Totodată, este o terapie cu rezultate demonstrate în tratarea unor afecțiuni precum artroscopii, entorsele gleznei, osteoartrite, bursite, tendinite, capsulita adezivă, contracturi musculare, poliartrita reumatoidă sau întinderi musculare.

Cu toate acestea, este recomandată utilizarea cu precauție sau evitarea crioterapiei în cazul persoanelor diagnosticate cu insuficiență cardiacă decompensată, boală coronariană ischemică, aritmiile, alergie la frig documentată, crioglobulinemia, sindrom Raynaud, feocromocitom sau care au suferit anestezii recente la nivelul pielii, neoplazii ori boli vasculare periferice, expunerea la frig putând agrava boala ori genera efecte adverse incontrolabile. 

Programează acum o consultație la Clinica Eminescu 100

Dacă crioterapia este soluția ideală pentru a trata una sau mai multe dintre problemele cu care te confrunți poți afla doar în urma unei consultații de specialitate. Pentru a stabili o programare la data și ora la care îți dorești trebuie doar să completezi formularul care te așteaptă pe site-ul clinicii Eminescu 100 și vei fi contactat în scurt timp pentru a-ți fi comunicată disponibilitatea, dar și detalii suplimentare despre procedură.

În urma consultului se va stabili cauza problemei și un plan de tratament personalizat prin care se urmărește combaterea acestuia. Totul se desfășoară într-un mediu relaxant și fără disconfort, în așa fel încât toată perioada de terapie să îți aducă doar beneficii.

Profită din plin de efectele benefice ale terapiei cu temperaturi scăzute la Clinica Eminescu 100!

Cele mai citite articole