Meniu

  Care este cel mai des intalnit tip de cancer de piele?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

11 luni în urmă 245

  Care este cel mai des intalnit tip de cancer de piele?

Cel mai frecvent tip de cancer de piele este carcinomul bazocelular, cunoscut si sub numele de epiteliom bazocelular, afectand milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an. Totodata, carcinomul bazocelular este cea mai frecventa forma de cancer la om. 

Vestea buna este ca, desi este foarte des intalnit, acest tip de cancer este foarte tratabil daca este depistat in stare incipienta. 

  1. Ce este carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular este un cancer de piele non-melanom care este cauzat, in cele mai multe cazuri, de expunerea excesiva la razele ultraviolete. Statul prea mult la soare determina regenerarea celulelor pielii intr-un ritm anormal, rezultand leziuni si rani in keratinocite (celulele aflate la baza epidermei, adica in stratul superficial al pielii). Carcinomul bazocelular poate aparea intr-o diversitate de moduri, inclusiv:

  • sub forma unei umflaturi lucioase, de culoarea pielii sau roz;
  • ca o zona solzoasa, plata, rosiatica, cu marginile usor ridicate. Aces tip de leziune poate creste si poate sangera dupa o perioada de timp;
  • ca o leziune cu pete maro, negre sau albastre, cu suprafata putin pronuntata si cu marginile translucide;
  • asemenea unei leziuni albe si groase, care arata ca o cicatrice fara marginile bine definite.

Cele mai citite articole

Exista mai multe subtipuri de epiteliom bazocelular, fiecare cu caracteristici distincte. Alte forme comune de cancer de piele includ:

  • Cancerul de piele cu celule scuamoase. Acesta este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, dezvoltandu-se in celulele scuamoase subtiri, plate, ce formeaza stratul exterior al pielii;
  • Melanomul. Este al treilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, insa cel mai periculos. De fapt, melanomul poate fi mortal, deoarece poate cauza oricand metastaze (celulele canceroase se raspandesc in alte parti ale organismului).
  1. Cat de grav este carcinomul bazocelular?

S-ar putea sa iti pui intrebarea: “Ar trebui sa imi fac griji daca eu sau o persoana apropiata mie a fost diagnosticata cu carcinom bazoceluar?” Oricine a primit un diagnostic de cancer de orice fel este obligat sa isi ia afectiunea in serios si sa urmeze tratamentul recomandat de medicul specialist. Cancerul este intotdeauna grav, dar vestea buna este ca epiteliomul bazocelular este rareori fatal cand este detectat si tratat devreme.

Conform celor de la Vitta Clinic, daca este lasat netratat, carcinomul bazocelular poate sa patrunda mai adanc in piele, provocand leziuni tesuturilor inconjuratoare pe masura ce se raspandeste. Mai mult decat atat, acest tip de cancer poate creste si in oase si chiar in creier, ceea ce poate fi fatal. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care ar trebui sa mergi in mod regulat la dermatolog sau imediat ce observi o leziune anormala la nivelul pielii. 

Cele mai citite articole