Meniu

În ce situații este recomandată operația de rinoplastie și cu ce scop?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

10 luni în urmă 1

Nasul este elementul central al feței, ceea ce înseamnă că simetria, forma și dimensiunile sale vor influența aspectul fizic general. Nu este deci o surpriză faptul că rinoplastia sau operația de remodelare a nasului este una dintre cele mai solicitate intervenții de chirurgie plastică. Motivele pentru care o persoană alege să apeleze la o astfel de procedură sunt de multe ori pur estetice. În același timp, dorința de a recurge la rinoplastie poate avea la bază și motive medicale.[2] În continuare îți vom vorbi despre situațiile în care ar putea fi recomandată o astfel de operație și de ce. 

Când este recomandată rinoplastia 

În general, există trei categorii de persoane cărora li s-ar putea recomanda corectarea formei nasului prin rinoplastie. O primă categorie este reprezentată de cei care, din motive pur personale, sunt nemulțumiți de aspectul nasului lor, forma sau dimensiunile acestuia. O altă categorie este reprezentată de persoanele care s-au născut cu malformații ale nasului ce afectează atât aspectul, cât și funcționalitatea sa. Rinoplastia mai poate fi o soluție pentru cei care au suferit traumatisme sau accidente la nivelul nasului ce au dus la deformarea sa. 

În funcție de problemele a căror corectare se dorește, rinoplastia poate fi combinată și cu alte proceduri, cum ar fi, de exemplu, septoplastia sau operația pentru deviația de sept.[2]

Ce rezultate poate oferi rinoplastia

Din punct de vedere estetic, rinoplastia are ca principal scop îmbunătățirea aspectului nasului și a proporțiilor acestuia în raport cu restul feței. Acest lucru poate implica, de exemplu: 

  • îndepărtarea cocoașei nazale; 
  • remodelarea vârfului nasului (dacă este acesta este, de exemplu, prea mare, prea bulbos sau prea încovoiat); 
  • modificarea lungimii sau lățimii nasului; 
  • modificarea dimensiunii sau poziției nărilor; 
  • corectarea asimetriei nasului.[2][3]

Rinoplastia mai poate avea drept scop restructurarea și repoziționarea nasului după un traumatism ori deschiderea pasajelor nazale pentru a îmbunătăți fluxul respirator. În astfel de situații, rinoplastia poate fi clasificată ca fiind o intervenție chirurgicală reconstructivă, nu doar estetică.[2]

Când nu este recomandată operația de rinoplastie 

Cele mai citite articole

Ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, pentru a putea fi considerat un candidat pentru rinoplastie trebuie să îndeplinești anumite condiții. În primul rând, se poate recurge la această procedură doar atunci când dezvoltarea structurilor nasului este completă, adică în jurul vârstei de 15 ani pentru fete, respectiv 17 ani pentru băieți. Potențialii candidați mai trebuie să fie nefumători și să aibă o stare de sănătate bună.[1][3]

Rinoplastia nu este o procedură pe care un chirurg plastician o va recomanda pacienților cu stare mentală instabilă, celor cu tulburare dismorfică corporală ori care suferă de sindromul de apnee obstructivă în somn, consumatorilor de droguri sau celor cu comorbidități care să contraindice procedurile chirurgicale.[1] 

De asemenea, este foarte important ca persoana care urmează să treacă printr-o astfel de procedură să aibă așteptări realiste. Oricât de avansate ar fi tehnicile folosite și oricât de experimentat ar fi chirurgul, există anumite limite în ceea ce privește modificările ce pot fi făcute nasului. Dimensiunile acestui organ, starea pielii și vârsta pacientului pot influența, de exemplu, rezultatele operației. Poate dura până la un an ca rezultatul final al rinoplastiei să fie vizibil și, deși acesta este de lungă durată, nu se poate garanta că, odată cu înaintarea în vârstă, nu vor apărea unele modificări ale nasului.[2][3]

Rinoplastia este operația la care se poate apela atât din motive estetice, cât și din motive medicale, pentru a modifica forma și dimensiunile nasului și a obține un aspect general mai armonios. Înainte de a recurge la o astfel de intervenție este însă important să alegi cu atenție chirurgul potrivit și, cu ajutorul acestuia, să-ți stabilești obiective realiste în ceea ce privește posibilele rezultate. 

Bibliografie: 

  1. Fichman, Matias, and Ignacio T Piedra. „Rhinoplasty”, StatPearls Publishing, 6 Mar. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558970/. Accessed 29 June 2023.
  2. „Rhinoplasty”, British Association of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgeons, 2015, www.bapras.org.uk/public/patient-information/surgery-guides/rhinoplasty. Accessed 29 June 2023.
  3. „Rhinoplasty”, American Society of Plastic Surgeons, 2023, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty. Accessed 29 June 2023.

Cele mai citite articole