Meniu

3 cauze des întâlnite pentru durerea abdominală și simptomele care trebuie să te trimită la un control medical

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

6 zile în urmă 3

Durerea abdominală este un simptom comun, pe care fiecare dintre noi îl poate resimți la un moment dat, având în vedere că poate fi cauzat de o varietate de condiții și motive.

Durerea abdominală este un simptom comun, pe care fiecare dintre noi îl poate resimți la un moment dat, având în vedere că poate fi cauzat de o varietate de condiții și motive. Deși adesea poate fi rezultatul unei dispoziții temporare și poate dispărea de la sine, în unele cazuri, poate indica afecțiuni de sănătate care necesită un consult medical de rutină, la medicul de familie, sau un control de specialitate, la gastroenterolog.

Cum spuneam, în majoritatea cazurilor, durerea abdominală trece la scurtă perioadă de la apariția primului disconfort resimțit. În acele situații, simptomul poate fi cauzat de alimentație, efort, stres, oboseală sau alți factori declanșatori similari. Cu toate acestea, atunci când persistă, durerea trebuie să ne trimită la un control medical. Iată 3 cauze des întâlnite care necesită asistență medicală rapidă:

Infecții digestive

Infecțiile tractului digestiv, cum ar fi gastroenterita virală sau bacteriană, pot provoca durere abdominală, crampe, greață, vărsături și diaree. Dacă durerea abdominală devine severă sau acută și este însoțită de febră sau semne de deshidratare, cum ar fi urina închisă la culoare sau lipsa urinei, este important să te programezi la un control medical. Poți apela la medicul de familie, la un internist sau la un gastroenterolog.

Ulcerul gastric

Cele mai citite articole

Ulcerul gastric este o leziune sau o eroziune în mucoasa stomacului sau a duodenului, care poate provoca durere abdominală în partea superioară sau mijlocie a abdomenului, arsuri la stomac, senzație de plenitudine sau greutate în stomac și, în timp, pierdere în greutate. Dacă senzația de disconfort nu trece în timp și dacă resimți durere și arsuri atât între, cât și imediat după mese, fă o programare pentru un consult medical.

Apendicita

Conform Mayo Clinic, apendicita este inflamația apendicelui, o mică proeminență a intestinului gros, situată în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Simptomele des întâlnite includ durere abdominală în partea dreaptă inferioară care poate începe ca un disconfort difuz și evolua către o durere ascuțită, sensibilitate la palpare în această zonă, greață, vărsături și febră. Apendicita este o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală imediată pentru a preveni complicațiile.

După cum vezi, este întotdeauna o idee bună să acorzi atenție simptomelor și să consulți un medic dacă resimți durere abdominală severă, persistentă sau însoțită de alte simptome specifice, cum ar fi febra sau schimbările bruște în starea generală de sănătate și de bine. Un diagnostic și un tratament precoce pot fi esențiale pentru gestionarea și tratarea corectă a cauzei care a provocat durerea abdominală. Nu uita să îți notezi evoluția simptomelor sau orice alt aspect care consideri că poate ajuta medicul să pună un diagnostic corect.

Photo: Pixabay

five elements digital 2

Cele mai citite articole