Meniu

Bolile de prostată și dieta. Ce regim să urmezi dacă ai afecțiuni ale prostatei

Articol scris de

1 an în urmă 200

Dieta alimentară poate afecta semnificativ sănătatea generală a organismului, inclusiv cea a prostatei.

Prostata este o glandă situată sub vezica urinară la bărbați și are un rol important în sistemul reproducător masculin și în controlul fluxului urinar. Problemele de sănătate ale prostatei pot include inflamația (prostatita), mărirea în volum (hiperplazia benignă a prostatei) și, în cazuri mai grave, cancerul de prostată.

Anumite tipuri de alimente pot juca un rol în susținerea sănătății glandei sau în reducerea riscului de probleme de sănătate ale prostatei. Iată ce alimente poți începe să introduci în dieta ta și ce regim să urmezi, pentru a susține sănătatea prostatei.

Roșii

Roșiile pot fi un adjuvant valoros în menținerea sănătății prostatei datorită conținutului lor de licopen și proprietăților antioxidante asociate. Consumul de licopen contribuie la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, ambele fiind implicate în riscul de cancer de prostată.

De reținut este faptul că atunci când roșiile sunt în stare crudă, licopenul se absoarbe mai greu în corp. Roșiile gătite sau procesate sub formă de sos, pastă sau suc, fac ca licopenul să fie mai ușor de eliberat și absorbit de către organism, astfel încât poate beneficia mai mult de proprietățile sale antioxidante.

Ceai verde

Prin consumul regulat de ceai verde, se poate reduce probabilitatea de apariție a cancerului de prostată. Ceaiul verde conține anumiți compuși activi, cum ar fi xantinele derivate, epigalocatechin galat (EGCG) și epicatechin, cunoscuți pentru proprietățile lor benefice pentru sănătate. EGC-ul din ceaiul verde are un efect complex asupra celulelor canceroase, influențând multiple căi moleculare și procese biologice care pot încetini sau chiar opri dezvoltarea cancerului de prostată.

Ceaiul verde poate oferi anumite beneficii pentru sănătatea renală, cum ar fi proprietățile antiinflamatorii și diuretice ușoare, care pot contribui la ameliorarea disconfortului asociat cu unele cazuri de durere la rinichi.

Legume crucifere

Legumele crucifere aduc beneficii semnificative pentru sănătatea prostatei datorită conținutului lor de compuși fitochimici și nutrienți benefici. Compuși fitochimici precum sulforafan și glucorafanin au fost asociate cu potențialul de a preveni și combate dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, consumul regulat de legume crucifere contribuie și la menținerea unui nivel scăzut de inflamație în organism, un efect foarte benefic în cazul pacienților care suferă de adenom de prostata.

Cele mai cunoscute legume crucifere sunt broccoli, varza, kale, conopida sau varza de Bruxelles.

Pește

Cele mai citite articole

Peștele, în special tipurile ce conțin acizii grași omega-3 și omega-6, are un impact pozitiv atât asupra sănătății prostatei, cât și asupra sănătății generale. Acești acizi grași au proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea inflamației în corp.

Exemple de pești care ar trebui incluși în dietă sunt somonul, macroul, sardinele, hering, sau păstrăvul.

Pentru sănătatea prostatei, este recomandat un regim bogat în antioxidanți, cu legume, fructe, pește gras și proteine slabe. Este recomandat consultul unui medic specialist pentru o orientare detaliată și personalizată.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/prostate-cancer/foods-for-prostate-health, accesat la 27.08.2023;

·       www.pcf.org, https://www.pcf.org/c/five-foods-to-protect-your-prostate/, accesat la 27.08.2023;

·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/expert-answers/enlarged-prostate-and-diet/faq-20322773, accesat la 27.08.2023;

·       www.health.harvard.edu, https://www.health.harvard.edu/mens-health/10-diet-and-exercise-tips-for-prostate-health, accesat la 27.08.2023.

Cele mai citite articole