Meniu

Gestionarea colicilor intestinale la adulți: 5 sfaturi de urmat

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

8 luni în urmă 338

Nu doar bebelușii suferă de colici, ci și adulții de toate vârstele. Sunt dureri abdominale variate ca intensitate și timp de manifestare, însoțite de balonare și gaze. Deși sunt extrem de neplăcute, colicile intestinale nu reprezintă o problemă gravă, ci mai degrabă una temporară, care se poate rezolva ușor cu remedii din plante medicinale. Dacă te confrunți și tu adesea cu astfel de dureri, e bine să urmezi un tratament naturist calmant pentru aceste manifestări și să ții cont de câteva recomandări. 

Ce sunt colicile intestinale?

Termenul de „colică” este folosit pentru a descrie o durere ce poate apărea în diferite părți ale abdomenului. Durerea este dată de o inflamație, de acumularea excesivă de gaze sau, în cazuri mai grave, apare în urma unui blocaj parțial sau total al intestinului subțire sau gros, care împiedică trecerea alimentelor, gazelor, fluidelor și scaunului prin intestine. Pentru a trata corect colicile intestinale, trebuie să le identifici cauza.

Care sunt simptomele colicilor intestinale?

Principalul simptom al colicilor intestinale la adulți este durerea. Poate apărea brusc și intens (când cauza o reprezintă alimentația, stresul) sau se poate instala lent, crescând în intensitate pe parcursul orelor (mai ales în infecții gastrointestinale sau boli inflamatorii). Durerea e localizată într-o anumită zonă a abdomenului, este descrisă ca niște crampe sau spasme. Poate dura de la câteva minute până la câteva ore sau chiar zile, în funcție de severitatea afecțiunii.

Alte simptome includ balonare, flatulență sau imposibilitatea eliminării gazelor, greață, tranzit modificat, lipsa poftei de mâncare.

În cazul unor afecțiuni cronice, cum e sindromul de intestin iritabil, simptomele pot apărea și dispărea pe parcursul zilelor, săptămânilor sau lunilor.

Posibile cauze ale colicilor intestinale la adulți

·       Sensibilități și intoleranțe alimentare

Consumul de alimente grase, picante sau grele pot provoca, la unele persoane, colici intestinale temporare. Alte persoane pot avea, fără să știe, intoleranțe la gluten, la lactoză sau la diverse leguminoase, fructe, iar acestea provoacă, după masă, balonare, crampe, flatulență.

·       Sindromul de intestin iritabil

Este unul dintre cele mai comune cauze ale colicilor intestinale la adulți. Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune digestivă inflamatorie care se manifestă prin contracții neregulate ale mușchilor intestinali. Peristaltica este alterată, ceea ce duce la tot felul de neplăceri digestive: crampe, balonare, borborisme intestinale, constipație alternată cu diaree.

·       Greșeli alimentare

Mesele copioase, asocierea nepotrivită a alimentelor în farfurie, înghițitul de aer, consumul anumitor alimente la care avem sensibilități duc la acumularea de gaze în intestine, care provoacă dureri, crampe.

·       Stresul, anxietatea

Există o strânsă legătură între creier / emoții și intestine. Factorii emoționali negativi, cum sunt stresul și anxietatea, pot influența funcționarea intestinului, accelerează peristaltismul, provoacă diaree, balonare, colici intestinale.

·       Boli inflamatorii

Cele mai citite articole

În alte cazuri, durerea poate fi cauzată de inflamații în pereții intestinali. Sunt date de boli inflamatorii intestinale precum colita ulcerativă, diverticulita sau boala Crohn. De asemenea, infecțiile virale și bacteriene pot duce la inflamații temporare în intestin, cauzând crampe.

·       Blocaj intestinal

În cazuri mai grave, durerea din cadrul colicii intestinale poate fi provocată de un blocaj parțial sau total al intestinului, dat de obstrucții fizice, tumori, țesut cicatricial dintr-o intervenție chirurgicală abdominală etc. Alt tip de obstrucții care cauzează colici sunt calculii biliari și cei renali. În acest caz, episodul acut poate dura câteva ore, fiind o urgență medicală și necesitând tratament adecvat.

Cum gestionezi colicile intestinale

Dacă te confrunți frecvent cu neplăceri digestive, ai gaze și colici intestinale, trebuie să identifici cauza. Apar după masă, după ce consumi anumite alimente? Schimbă-ți stilul alimentar, vezi ce intoleranțe ai, la ce ești sensibil. Apar când ești stresat, agitat? Gestionează-ți stresul! Apar rar și sunt intense? Probabil atunci a apărut o problemă de sănătate: o infecție gastrointestinală, o colică renală sau biliară.

În general, e bine să ții cont de următoarele sfaturi:

1.     Schimbă-ți obiceiurile alimentare. Nu asocia, la aceeași masă, mâncăruri consistente, care se digeră greu, cu altele care se digeră ușor și fermentează (ex. fructele). Nu sorbi ciorba, nu bea cu paiul, nu vorbi agitat la masă, pentru că vei înghiți aer. Nu mânca haotic, nici prea mult la o masă, ci optează mai degrabă pentru mese mici, la ore fixe.

2.     Vezi ce intoleranțe ai. Poți să-ți faci un test de intoleranță la lactoză și la gluten. De asemenea, dacă vezi că te balonezi și ai colici intestinale după ce ai mâncat leguminoase (fasole, linte, mazăre, năut) sau anumite fructe (prune, struguri), evită-le pe viitor.

3.     Urmează un tratament calmant pentru intestinul (colonul) iritabil. Dacă simptomele sunt asociate sindromului de intestin iritabil, medicul poate recomanda un plan de tratament personalizat, care include modificări alimentare, medicamente și terapie cognitiv-comportamentală. Un remediu natural calmant pentru colonul iritabil este un ceai dintr-un amestec de plante medicinale cu efect antispastic, carminativ: cardamon, mentă, tei, mușețel, valeriană, sunătoare, lavandă, șerlai. Poți bea acest ceai pentru un colon sănătos în cure de 2-3 luni, cu o jumătate de oră înainte de masă.

4.     Apelează la remedii naturiste pentru digestie. Există capsule din plante medicinale  și extracte de ananas, de papaya, care ajută digestia și previn colicile intestinale la adulți. Spre exemplu, capsulele Digestie ușoară de la Fares conțin enzime digestive vegetale similare enzimelor secretate de pancreas, cu rol în digestia proteinelor și a grăsimilor, fiind recomandate în indigestie și digestie lentă.

5.     Redu stresul. Știm, e ușor de zis, greu de realizat. Dar nu imposibil. E nevoie de voință și răbdare: alocă mai mult timp pasiunilor tale, lucrurilor care îți plac, te relaxează și-ți dau o stare de bine, fă-ți mici bucurii, încearcă să dormi mai mult. Există și tratamente naturiste pentru stres și anxietate care, pe lângă faptul că îmbunătățesc starea psihică, au efect sedativ inclusiv asupra musculaturii netede de la nivelul intestinelor.

Ține cont că cel mai bun tratament pentru colicile intestinale la adulți e cel personalizat. Trebuie identificată cauza, apoi gestionată problema atât cu tratament naturist, cât și prin schimbarea obiceiurilor de viață.

Cele mai citite articole