Meniu

Sinusuri înfundate – Ce poți face?

Verificat medical de

Sunt dr. Stefan Catalin, medic primar ORL - otorinolaringologie. Am absolvit facultatea de Medicina Generala UMF Carol Davila, Bucuresti in anul 2008, urmand apoi specializare in ORL si obtinerea specialitatii in 2013.

Vezi toate articolele
Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 721

Atunci când ai sinusurile înfundate poate fi inconfortabil, frustrant și adesea îți poate afecta viața de zi cu zi. Vestea buna este ca există mai multe remedii care pot aduce alinare, desfundând căile nazale cu succes.   

Un nas înfundat este de obicei rezultatul inflamației vaselor de sânge din sinusuri. O simplă răceală, gripa, alergie sau infecție a sinusurilor pot inflama aceste vase de sânge. Ca o reacție de apărare a organismului, nasul produce mai mult mucus pentru a elimina orice cauzează inflamația. 

Indiferent de motivul nasului înfundat, există modalități de a-l ușura.

Iată câteva lucruri pe care le poți face acum pentru a te simți mai bine și a respira mai ușor.

Tratamente pe care le poți face acasă

În primul rand, sufla-ți nasul în modul corect: suflă ușor, pentru a nu forța mucusul în urechi sau în alte părți ale sinusurilor, folosește un șervețel de unică folosință, pentru a nu răspândi microbi. Spală-te pe mâini după aceea.

Cele mai citite articole

Când ai nasul înfundat, este important să te concentrezi pe menținerea căilor nazale și a sinusurilor umede. Cum poți face asta:

 • Utilizează un umidificator;
 • Fă dușuri lungi sau inspiră aburi dintr-o oală cu apă caldă (dar nu prea fierbinte);
 • Bea multe lichide. Acest lucru îți va subția mucusul, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea blocării sinusurilor. Dacă ai și dureri în gât, lichidele calde, cum ar fi ceaiul, te pot ajuta și vor ușura disconfortul din gât;
 • Folosește un spray nazal salin. Este apă sărată și ajuta să împiedice ca pasajele nazale să se usuce;
 • Aplică un prosop cald și umed pe față. Poate ameliora disconfortul și îți poate deschide căile nazale;
 • Noaptea, pune o pernă mai înaltă sub cap. Menținerea capului ridicat poate face respirația mai confortabilă;
 • Evită piscinele cu clor. Acestea pot irita căile nazale.

De asemenea, unguentele care conțin mentă sau camfor te pot ajuta să respiri mai bine. Le poți aplica pe piept sau pe buza superioară.

Tratamente medicamentoase

Printre medicamentele folosite de obicei în cazul unui nas înfundat se enumeră:

 • Decongestionante – aceste medicamente ajută la reducerea inflamației căilor nazale și la ușurarea nasului înfundat și a presiunii sinusurilor. Acestea sunt disponibile sub formă de lichide, tablete și spray-uri nazale și se folosesc doar timp de câteva zile. În caz contrar, ele pot provoca revenirea unei congestii mai severe.
 • Antihistaminice – dacă alergiile se află în spatele sinusurilor înfundate, aceste tipuri de medicamente vor ușura simptomele.
 • Spray-uri nazale cu steroizi – acestea pot ajuta, de asemenea, la desfundarea sinusurilor care au fost înfundate din cauza alergiilor.
 • Medicamente pentru durere sau analgezice precum ibuprofenul, paracetamolul sau aspirina.
 • Antibiotice. 

Ce inseamna cand nasul înfundat persistă?

Dacă nasul înfundat pur și simplu nu trece, este posibil să fie vorba despre o infecție a sinusurilor, numită și sinuzită. În cazul În care pe lângă nasul înfundat, te confrunți și cu alte simptome precum durere sau presiune facială, durere de cap, mucus în gât, durere de gât, tuse, respirație urât mirositoare, atunci este foarte posibil să te confrunți cu o sinuzită. Factorii care determină apariția sinuzitei pot fi:

 • Alergii sezoniere;
 • O răceală anterioară;
 • Fumatul și expunerea la fumatul pasiv;
 • Probleme structurale în sinusuri. De exemplu, excrescențe pe mucoasa nasului sau a sinusurilor, cunoscute sub numele de polipi nazali;
 • Un sistem imunitar slab sau luarea de medicamente care slăbesc sistemul imunitar.

Când se recomanda consultul de specialitate?

Este recomandat sa consulți doctorul dacă simptomele sinusurilor nu se ameliorează după 7 zile sau se agravează, problema principala putand fi sinuzita. 

Cele mai citite articole