Meniu

Alergia la ambrozie. Cauze, Simptome si Tratamente recomandate de medici

Verificat medical de

Sunt dr. Stefan Catalin, medic primar ORL - otorinolaringologie. Am absolvit facultatea de Medicina Generala UMF Carol Davila, Bucuresti in anul 2008, urmand apoi specializare in ORL si obtinerea specialitatii in 2013.

Vezi toate articolele
Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 94

Alergia la ambrozie este un tip de reacție alergică cauzată de planta ambrozie, care este un alergen foarte des întâlnit în ziua de astăzi. Numărul persoanelor alergice la ambrozie (Ambrosia artemisiifolia) este în continuă creștere în Europa, având un impact negativ asupra calității vieții acestora. 

O persoană poate intra în contact cu polenul de ambrozie pur și simplu prin respirație, din aer, acest lucru generând o imposibilitate de a-l evita.

Cercetările au indicat că este posibil ca aceste cantități de polen de ambrozie să crească în Europa din cauza schimbărilor climatice, cu creșteri corespunzătoare ale alergiei la ambrozie. Pentru a aborda această problemă, este necesară îmbunătățirea cunoștințelor noastre cu privire la ce cauzează ambrozia, ce simptome ne poate da și de asemenea, ce ne recomandă medicii să facem pentru a trata această afecțiune.

Ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie?

Alergia la ambrozie este o problemă majoră de sănătate publică. În funcție de locul în care locuiești, sezonul ambroziei poate începe încă de la sfârșitul lunii iulie și poate dura până la sfârșitul lunii octombrie, când apare primul îngheț. 

Există multe tipuri de plante de ambrozie, iar aspectul lor este asemănător cu cel al ferigii. Florile ambroziei se maturizează în nopțile de la începutul lunii august sau încheierea lunii iulie, iar vremea caldă și vântul ușor ajută floarea să elibereze polen de ambrozie după răsăritul soarelui. 

Cu toate acestea, alergia la ambrozie s-ar putea agrava la mijlocul lunii septembrie, deoarece atunci sezonul ambroziei tinde să atingă vârful. La urma urmei, ambrozia se înrăutățește în nopțile răcoroase și în zilele uscate.

Dacă ești alergic, este de preferat să știi când începe sezonul ambroziei în zona ta, astfel încât să poți fi pregătit și să înveți să stai departe de polenul de ambrozie cât mai mult posibil. Astfel, vei reuși să îți gestionezi cu ușurință simptomele. 

Ambrozia reprezintă o problemă în special pentru cei care suferă de alergii, deoarece fiecare plantă poate produce până la un miliard de boabe de polen anual, provocând alergii sezoniere la mii de oameni din întreaga țară.

Persoanele cu alergii tind să prezinte un sistem imunitar mai sensibil pentru a-și proteja organismul împotriva alergenilor dăunători, cum ar fi bacteriile și virușii. Când o persoană care are alergii inspiră polen, corpul său încearcă să se apere împotriva substanței străine. Acest lucru determină organismul lor să declanșeze o reacție alergică care duce la simptomele alergiilor la ambrozie.

Polenul de ambrozie este unul dintre factorii care provoacă rinita alergică, fiind cunoscută sub numele de febra fânului. Polenul de ambrozie poate provoca multe simptome neplăcute, cum ar fi: nas care curge sau nas înfundat, strănut, mâncărimi la ochi, gât sau nas, ochi umflați, mucus în gât. În plus, alergiile la ambrozie pot provoca, de asemenea, pierderea somnului din cauza simptomelor sale. De asemenea, pot declanșa crize de astm pentru cei care suferă de astm bronșic.

Ce cauzează alergia la ambrozie?

O alergie la ambrozie are loc atunci când sistemul imunitar are un răspuns deficient la polenul ambroziei. Concret, sistemul imunitar este cel care ajuta la protejarea organismului de agenți precum virușii sau bacteriile.

Histamina este substanța eliberată atunci când organismul intra în contact cu polenul de ambrozie. Aceasta provoacă multe simptome ce provoacă disconfort, printre care curgerea nasului sau strănutul.

Cele mai citite articole

Persoanele care sunt alergice la substanțe, în general, sunt mai predispuse să fie alergice la polenul de ambrozie. 

Ai un risc crescut de alergii la ambrozie dacă ești și alergic la:

 • Acarieni;
 • Păr de animale;
 • Alte tipuri de polen, cum ar fi polenul de copac;
 • Alergiile tind să apară și în familii, așa că, dacă unul dintre membrii apropiați ai familiei tale are o alergie la ambrozie, este mai probabil să dezvolți și tu una.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie?

Simptomele pot varia în diferitele perioade ale anului, în funcție de locul în care locuiești și de starea vremii. Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome ale alergiei la ambrozie includ:

 • Mâncărime, ochi lăcrimați;
 • Mâncărime a gâtului;
 • Nasul care curge sau nas înfundat;
 • Tuse sau respirație șuierătoare;
 • Presiunea sinusurilor, care poate provoca dureri faciale;
 • Piele umflată, de culoare albăstruie, sub ochi;
 • Scăderea simțului mirosului sau al gustului;
 • Calitate slabă a somnului.

Există situații în care oamenii se pot confrunta cu eczeme alergice după ce au fost expuși la polenul de ambrozie. Această erupție cutanată provoacă un disconfort continuu. Poate apărea în 24 până la 48 de ore după expunere. Erupția cutanată se va rezolva de la sine în două sau trei săptămâni.

Este important de știut că simptomele se pot agrava din cauza altor iritanți, cum ar fi fumul de tutun, mirosurile puternice sau poluarea aerului.

Dacă ai alergie la ambrozie, este posibil să ai simptome și atunci când mănânci următoarele fructe sau legume, printre care:

 • Banană;
 • Pepene galben sau roșu;
 • Castravete;
 • Cartofi albi;
 • Zucchini etc.

Acesta se numește sindrom de alergie orală. Acesta apare în contextul în care sistemul tău imunitar nu distinge polenul de ambrozie și îl corelează cu alte alimente. 

Ce tratamente sunt recomandate de medici pentru alergia la ambrozie?

Polenul de ambrozie este greu de evitat. Astfel, este posibil să experimentezi reacții alergice în mod frecvent. Vestea bună este că există diferite tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie.

În primul rând, se recomandă să consulți un medic alergolog pentru a te asigura că ai cu adevărat o alergie la ambrozie. 

Vizita la medic este o prioritate pentru oricine se confruntă cu acest tip de alergie, mai cu seamă dacă reacțiile sunt greu de controlat. În funcție de diagnostic, medicul specialist stabilește un tratament, în acord cu starea sa generală de sănătate și de vârsta pacientului.

În funcție de gravitatea alergiei și de reacții, medicul specialist poate recomanda:

 • Medicamente fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă – Multe medicamente fără prescripție medicală funcționează bine pentru a controla eficient semnele alergiei la polen. De asemenea, pot ajuta la simptomele oculare, nazale și astmului. Pentru multe persoane cu simptome frecvente de alergie la ambrozie, spray-urile nazale reprezintă o variantă eficientă de calmare. Dacă simptomele tale sunt mai ușoare, un antihistaminic oral poate fi suficient. Ambele sunt disponibile fără rețetă.
 • Tratament precoce – Dacă medicul tău îți recomandă, poți să iei un tratament cu puțin timp înainte de începerea sezonului ambroziei. În acest fel, poți preveni reacțiile alergice.

Pentru a scăpa de simptome pe termen lung, consultă un medic alergolog în legătură cu imunoterapia. Acest tip de tratament poate reduce răspunsul alergic la alergeni specifici. Există două tipuri: injecții alergice și imunoterapie sublinguală:

 • Injecțiile antialergice, ele sprijinind organismul tău să dezvolte o toleranță la acest alergen, astfel încât să nu mai provoace o reacție alergică. Injecțiile pentru alergii implică administrarea de injecții cu alergeni într-o doză crescândă în timp. Ele ameliorează simptomele pentru majoritatea oamenilor și efectul lor poate dura de la ani la zeci de ani.
 • Tabletele orale (doză mică de alergen) plasate sub limbă, conțin același tip de extracte folosite în vaccinurile împotriva alergiilor. 

Surse informative:

 1. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/ragweed-allergy/ 
 2. https://www.aafa.org/ragweed-pollen/ 
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28243068/ 
 4. https://www.aafa.org/ragweed-pollen/ 
 5. https://www.webmd.com/allergies/ragweed-allergy 

Cele mai citite articole