Bronsiolita este o infecție virală pulmonară care provoacă inflamație în pasajele cele mai mici prin care circulă aerul din plămâni, numite bronhiole. Aceste căi respiratorii, numite tuburi bronșice, conectează trahea la plămâni. Căptușeala lor delicată produce mucus, având rolul să acopere și să apere organele și țesuturile implicate în respirație. Bronsiolita este diferită de bronșită. Aceasta din urmă provoacă o tuse cu mult mucus și poate afecta persoane, indiferent de vârsta acestora.
Bronsiolita este o infecție frecventă a pieptului care afectează bebelușii și copiii sub 2 ani. Aproximativ 11 până la 15% dintre sugari suferă de bronsiolita înainte de a împlini vârsta de 1 an și aproximativ 1 din 200 de copii sub 2 ani sunt internați cu această infecție virală.
În majoritatea cazurilor, bronsiolita afectează copiii toamna, iarna si la început de primăvară. De multe ori, această infecție este ușoară și poate fi tratată acasă, manifestându-se prin tuse severă care durează aproximativ o săptămână, ulterior ameliorându-se. Însă, bronsiolita se poate agrava pe fondul:
- umflării căilor respiratorii;
- epuizării din cauza tusei;
- complicațiilor precum pneumonie sau deshidratare.
Prin urmare, este important ca părinții bebelușilor să cunoască informații despre bronsiolita, la ce să fie atenți și ce măsuri trebuie luate în această situație.
Ce tipuri de bronsiolita există?
Există două tipuri principale de bronsiolita:
Bronșiolita virală
Majoritatea cazurilor de bronșiolită virală se datorează virusului respirator sincitial (VSR). Focarele virale apar în fiecare toamnă și iarnă și afectează în primul rând copiii sub 2 ani, sugarii sub 6 luni fiind cu cel mai mare risc de îmbolnăvire severă.
Bronșiolită obliterantă
Bronșiolita obliterantă este o afecțiune rară întâlnită la adulți, cauzată de infecții pulmonare severe sau de expunerea cronică la toxine din aer, cum ar fi formaldehida, amoniacul sau vaporii de oxid de metal. Această boală provoacă cicatrici în bronhiole. Cicatricele blochează căile de aer și provoacă obstrucția căilor respiratorii care nu poate fi inversată.
Care sunt simptomele bronsiolitei la copii?
Simptomele timpurii ale bronșiolitei sunt asemănătoare cu simptomele unei răceli obișnuite, cum ar fi:
- Strănut;
- Nas care curge;
- Nas înfundat;
- Tuse;
- O temperatură ușor ridicată de aproximativ 38 °C.
Simptomele devin în general mai supărătoare între zilele 3 și 5. În aceste zile, simptomele se pot agrava, cei mici confruntându-se cu:
- Dificultăți de respirație;
- Respiraţie şuierătoare;
- Scurte pauze în respirație;
- Iritabilitate/nervozitate;
- Dificultate în a se hrăni;
- Vărsături după masă;
- Mai puține scutece umede decât de obicei;
- Oboseală.
Părinții trebuie să fie atenți la oricare dintre următoarele simptome și să apeleze de urgență la medic:
- Bebelusul tău are sub 3 luni si are o temperatura de 38 °C, sau este mai mare de 3 luni si are o temperatura de 39 °C sau mai mare sau o febră mai mică care se menține timp de 2-3 zile;
- Copilul tău se simte mai fierbinte decât în mod normal atunci când îi atingi spatele sau pieptul sau este transpirat;
- Are o respirație rapidă sau puternică;
- Se aude un zgomot în timpul respirației;
- Piele arată palidă sau albăstruie (sau buzele prezintă o nuanță albăstruie);
- Refuză sau este incapabil să bea (sau consumul de lichide este mult mai mic decât de obicei);
- Fără scutece umede timp de șase ore sau mai mult;
- Somnolență sau iritabilitate mult mai pronunțată decât de obicei.
Este deosebit de important să soliciți asistență medicală dacă copilul tău are mai puțin de 12 săptămâni sau are o afecțiune cardiacă sau pulmonară.
Ce cauzează bronsiolita?
Există mai multe cauze ale bronșiolitei virale. Virușii care intră și infectează tractul respirator provoacă bronsiolita virală. Aceștia sunt organisme microscopice care se pot reproduce rapid și atacă sistemul imunitar.
Tipurile comune de infecții virale care pot declanșa bronșiolită sunt:
- Virusul sincitial respirator (RSV)
RSV este adesea cauza bronșiolitei. RSV poate afecta oameni de toate vârstele, dar este cel mai probabil să provoace boli grave la copiii sub 2 ani sau la adulții mai în vârstă cu sistemul imunitar slăbit. Majoritatea bebelușilor se confruntă cu infecții cu RSV cel puțin o dată până la împlinirea vârstei de 2 ani.
- Adenovirusuri
Adenovirusurile vizează membranele mucoase, fiind viruși care se pot transmite fie prin atingerea unei suprafețe contaminate, fie prin tuse sau strănut. Ca manieră de prevenire a infecției cu acești viruși este curățarea și dezinfectarea regulată a mâinilor.
- Virușii gripali
Acești viruși provoacă inflamații în plămâni, nas și gât. Gripa afectează atât adulții, cât și copiii.
Care sunt factorii de risc pentru bronsiolita virală la sugari și copii mici?
- Lipsa posibilității de alăptare;
- Un sistem imunitar slăbit;
- Expunerea la fumul de țigară;
- Locurile aglomerate unde este prezent virusul, cum ar fi grădinițele.
Ce tratamente recomandă medicul în tratarea bronșiolitei?
Multe din cazurile de bronșiolită virală sunt ușoare și se vindecă fără tratament, acasă. Pentru cazurile mai severe la sugari, poate fi necesară spitalizarea. Copiii riscă mai mult să fie internați în spital dacă s-au născut prematur (înainte de săptămâna 37 de sarcină) sau dacă prezintă o afecțiune de bază. În timpul internării în spital pot primi oxigen și tratamente intravenoase cu lichide.
Dacă nu a fost deja testat, o probă din mucusul copilului tău poate fi luată pentru a vedea ce virus cauzează bronșiolita.
Nu există vaccinuri sau tratamente specifice pentru bronșiolită. Antibioticele și medicamentele împotriva răcelii nu sunt eficiente în tratarea bronșiolitei, dar unele medicamente pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii ale copilului.
Este esențial ca părinții să aibă grijă ca micuțul să bea multe lichide pentru a evita deshidratarea și să se odihnească cât trebuie. Pentru a ajuta copilul să respire, medicul i-ar putea recomanda picături saline pentru nas. Folosirea unei pompițe de nas pentru a-i aspira și curăța căile respiratorii nazale ale copilului este, de asemenea, o soluție la îndemână.
Medicul pediatru este cel care stabilește tratamentul adecvat copilului, ținând cont de simptome, vârstă și de starea sa generală de sănătate.
Poate fi prevenită bronșiolita?
Spălatul pe mâini frecvent și eficient poate ajuta la prevenirea răspândirii multor germeni care cauzează bronșiolita, în special în timpul sezonului de răceală și gripă.
Protejați copiii de fumatul pasiv. Îi poate expune riscului de infecții virale și congestive (înfundare) crescută a căilor respiratorii.
Surse informative:
- https://www.nhs.uk/conditions/bronchiolitis/
- https://www.nice.org.uk/guidance/ng9/chapter/1-Recommendations#assessment-and-diagnosis
- https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/bronchiolitis/symptoms-diagnosis-treatment
- https://www.healthline.com/health/bronchiolitis#treatment
- https://www.blf.org.uk/support-for-you/bronchiolitis/treatment
- https://kidshealth.org/en/parents/bronchitis.html