Presbiopia înseamnă pierderea vederii clare de aproape. Afecțiunea apare atunci când cristalinul ochiului devine mai puțin flexibil. În general, se consideră că presbiopia reprezintă o parte naturală a procesului de îmbătrânire și începe să se manifeste în jurul vârstei de 40 de ani. În acest articol vorbim despre presbiopie, îți spunem cum se manifestă, care sunt factorii de risc și care sunt metodele de corectare a presbiopiei.
Ce este presbiopia?
Presbiopia este termenul medical pentru situația în care ochiul își pierde capacitatea de a-și schimba focalizarea. Acest lucru afectează vederea de aproape, pentru că lentila naturală a ochiului devine mai puțin flexibilă odată cu înaintarea în vârstă. În general, presbiopia începe să se dezvolte în jurul vârstei de 40 de ani și se înrăutățește până la jumătatea vârstei de 60 de ani. Cititul și alte sarcini pot deveni mai dificile. Este posibil ca persoana cu presbiopie să țină cartea sau telefonul foarte aproape de ochi pentru a vedea clar. De asemenea, este posibil să aibă dureri de cap sau oboseală oculară. Presbiopia face parte din procesul natural de îmbătrânire și nu este o boală, este doar un tip comun de eroare de refracție pe care specialiștii în oftalmologie o pot corecta cu ușurință cu ochelari, lentile de contact sau intervenții chirurgicale.
Simptomele presbiopiei
Principalele semne și simptome ale presbiopiei includ:
- nevoia de mai multă lumină pentru lectură;
- vedere încețoșată;
- nevoia de a ține cartea sau telefonul foarte aproape de ochi;
- dureri de cap;
- oboseala oculară.
Cauzele presbiopiei
Modificările legate de vârstă la nivelul ochilor cauzează presbiopia. În timpul primelor câteva decenii de viață, cristalinul ochiului este flexibil. Acesta își schimbă cu ușurință forma atunci când se face trecerea de la un obiect îndepărtat la unul apropiat. Această capacitate (acomodare) permite luminii să ajungă pe retină, astfel încât să poți vedea clar obiectele. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cristalinul devine mai puțin flexibil și are probleme în a focaliza lumina. Acest lucru duce la simptome de presbiopie. Pentru a înțelege presbiopia, este util să știți câte ceva despre acest proces:
- corneea curbează lumina pe măsură ce intră în ochi.
- un mic mușchi circular care înconjoară cristalinul se contractă sau se relaxează. Aceste acțiuni schimbă forma cristalinului pentru a aduce lucrurile în centrul atenției. În cazul în care obiectul este departe, mușchiul se relaxează. Dacă este aproape, mușchiul se contractă.
- lumina ajunge pe retină. Este un strat de țesut din partea din spate a ochiului care transformă lumina în semnale electrice. Nervul optic trimite aceste semnale către creier, permițând vederea imaginii.
- cristalinul continuă să crească pe măsură ce ochiul îmbătrânește. Se formează noi straturi de celule. Acest proces îngroașă cristalinul și îl face mai puțin flexibil. Ca urmare, lumina nu poate ajunge corect pe retină, iar vederea de aproape devine neclară.
Care sunt factorii de risc pentru apariția presbiopiei?
Principalul factor de risc pentru presbiopie este vârsta de peste 40 de ani. Cu toate acestea, anumite medicamente și afecțiuni medicale pot provoca apariția presbiopiei la persoane mai tinere de 40 de ani. Acest lucru se numește presbiopie prematură. Factorii de risc pentru presbiopia prematură includ:
- a avea hipermetropie;
- luarea anumitor medicamente, inclusiv antihistaminice sau antidepresive;
- a avea anumite afecțiuni, inclusiv diabet, scleroză multiplă sau boli cardiovasculare.
Cum se corectează presbiopia?
Cele mai citite articole
În funcție de starea de sănătate a pacientului, de stilul de viață și de preferințele acestuia, medicul oftalmolog poate sugera oricare dintre următoarele metode pentru a corecta presbiopia, în urma unui test pentru ochi gratuit.
- ochelari de vedere;
- lentile de contact;
- intervenție chirurgicală;
- picături pentru ochi.
Indiferent dacă ai purtat sau nu ochelari de vedere pentru alte probleme de vedere, acum ar putea fi momentul să treci la un tip mai confortabil pentru ochii tăi. În caz de presbiopie, opțiunile tale în ceea ce privește ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt:
Ochelarii de vedere
Persoana cu presbiopie poate alege între:
- ochelari de lectură: aceștia sunt ideali pentru persoanele care nu au miopie, hipermetropie sau astigmatism.
- ochelari bifocali: sunt ochelari care au două prescripții diferite într-o singură lentilă de ochelari. Partea superioară a lentilei are o prescripție pentru distanță, în timp ce partea inferioară, mai mică, are o prescripție care te ajută să vezi de aproape.
- ochelari trifocali: au trei lentile: câte una pentru a vedea de aproape, distanță intermediară și la distanță.
- progresive: sunt lentile multifocale, asemănătoare celor bifocale, dar între cele două zone linia nu mai este vizibilă.
- lentile progresive de birou: sunt concepuți pentru a face muncă de aproape la birou, cum ar fi lucrul la calculator sau scrisul.
Lentile de contact
Există o varietate de lentile de contact care te pot ajuta să vezi mai bine chiar dacă ai presbiopie. Alege lentilele de contact care te ajută să vezi cel mai confortabil:
- lentile de contact bifocale: te ajută cu doar două puncte focale, de obicei aproape și departe. Acestea sunt disponibile în materiale moi sau dure.
- lentile de contact multifocale de la Lensa.ro: sunt similare cu lentilele bifocale, iar oamenii folosesc adesea termenii în mod interschimbabil. Dar o lentilă multifocală poate include mai mult de două puncte focale, inclusiv zona intermediară de aproximativ un metru. De asemenea, acestea vin în versiuni moi sau dure.
- lentile de contact monovision: cu un set de lentile de contact monovision, un ochi poartă o lentilă care te ajută să vezi obiectele de la distanță, în timp ce celălalt ochi poartă o lentilă care te ajută la vederea de aproape. Creierul se adaptează treptat la această metodă, dar poate dura până la două săptămâni pentru a te simți confortabil.
- lentile de contact monovision modificate: în acest caz, pacientul poartă o singură lentilă fie pentru vederea de aproape, fie pentru cea de departe. La celălalt ochi poartă o lentilă multifocală care îl ajută să vadă la toate distanțele.
Prevenirea presbiopiei
Presbiopia nu poate fi prevenită, deoarece face parte din procesul natural de îmbătrânire. Dar poți lua măsuri pentru a-ți proteja sănătatea ochilor. Sfaturile includ:
- poartă ochelari de soare pentru a-ți proteja ochii de razele ultraviolete (UV) dăunătoare;
- consumă alimente bogate în nutrienți care susțin sănătatea ochilor, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina E și luteină;
- fă ajustări în rutina de zi cu zi, pentru a ușura efortul ocular.
Presbiopia este o parte obișnuită a înaintării în vârstă, dar asta nu înseamnă că trebuie să accepți impactul acesteia asupra rutinei zilnice. Discută imediat cu un medic oftalmolog dacă observi o vedere încețoșată sau alte simptome oculare. Presbiopia nu este o boală, dar împărtășește simptomele cu afecțiuni care sunt mai grave și necesită tratament imediat.