Meniu

Conjunctivita: ce este și cum poate fi prevenită

Articol scris de

1 an în urmă 32

Conjunctivita este o afecțiune comună în care partea albă a ochiul devine roșie. Acest lucru apare pe fondul inflamației stratului exterior limpede al ochiului și a interiorului pleoapei. Un consult optometric poate scoate la iveală cauza problemei. În funcție de aceasta, tratamentul este diferit. Conjunctivita poate fi prevenită cu câteva măsuri de igienă personală, dar și cu atenție sporită acordată celor dragi, pentru a limita răspândirea infecției.

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este inflamația conjunctivei, membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor. Acest proces inflamator face ca ochii să pară roșii. Deși poate apărea la persoanele de toate vârstele, este mai frecvent întâlnită în rândul copiilor și persoanelor care lucrează în medii închise, cum ar fi școlile sau birourile. (1)

Cauzele apariției conjunctivitei

Conjunctivita bacteriană este provocată de anumite bacterii, printre care se numără Staphylococcus aureus sau Haemophilus influenzae și poate duce la secreții abundenteConjunctivita virală este, de obicei, rezultatul unui virus, precum adenovirusul sau virusul herpes simplex. De aceea, este adesea asociată cu răceala sau gripa și poate fi foarte contagioasă. În schimb, conjunctivita alergică poate fi declanșată de alergeni, cum ar fi polenul sau praful de casă și nu este contagioasă. (1)

Există și subtipuri de conjunctivită, cum ar fi cea gonococică și chlamydială, care sunt rezultatul unor infecții cu anumite bacterii. De asemenea, la bebeluși, cauza apariției conjunctivitei poate fi reprezentată de un canal lacrimal incomplet deschis. 

Există și anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea dezvoltării conjunctivitei. Aceștia includ contactul cu o persoană infectată cu conjunctivită, purtarea lentilelor de contact, în special a celor pentru o perioadă extinsă, un sistem imunitar slăbit sau o reacție alergică. 

Anumite condiții medicale pot, de asemenea, să cauzeze sau să agraveze conjunctivita, cum ar fi blefarita sau inflamația pleoapelor, sindromul de ochi uscat sau anumite boli cu transmitere sexuală, precum gonoreea sau chlamydia.

Expunerea la substanțe chimice sau iritante, cum ar fi clorul din piscine sau fumul de țigară, poate favoriza apariția conjunctivitei. Utilizarea necorespunzătoare a produselor pentru ochi, cum ar fi soluțiile pentru lentile de contact, poate, de asemenea, conduce la conjunctivită. (2)

Simptome în conjunctivită

Simptomele specifice în conjunctivită vizează iritarea și inflamarea ochiului, în asociere cu înroșirea globului ocular. Alte semne comune includ secreții oculare, mâncărimi și senzație de arsură în ochi, precum și de sensibilitate la lumină. 

Simptomele conjunctivitei pot apărea brusc sau există posibilitatea ca acestea să evolueze treptat. În cazul conjunctivitei virale sau bacteriene, forme contagioase, simptomele pot să apară la scurt timp după ce persoana a intrat în contact cu un individ infectat. În schimb, conjunctivita alergică, care nu este contagioasă, poate să se manifeste treptat, în funcție de expunerea la alergenul care a cauzat inflamația. Aceasta din urmă poate fi observată chiar sezonier. (1), (2)

Tratarea conjunctivitei

Tratamentul conjunctivitei începe cu un consult optometric de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic corect. Opțiunile de tratament pentru conjunctivită sunt variate și se aleg în funcție de tipul de conjunctivită identificat.

În cazul conjunctivitei virale, tratamentul include frecvent odihnă și remedii la domiciliu, precum aplicarea unor comprese calde sau reci pe ochi. Conjunctivita bacteriană, pe de altă parte, poate necesita un tratament cu picături pentru ochi, prescrise de medic. În funcție de manifestări, medicul poate indica chiar utilizarea unor antibiotice. În situația conjunctivitei alergice, tratamentul constă în picături pentru ochi și antihistaminice pentru a ține sub control răspunsul organismului. (1), (2)

Strategii de prevenire a conjunctivitei

Prevenirea conjunctivitei este esențială, având în vedere că este o afecțiune extrem de contagioasă. Una dintre cele mai eficiente strategii de prevenire este igiena personală riguroasă. Spălarea mâinilor în mod regulat, mai ales înainte și după ce ai dus mâna la ochi, dar și după ce ai folosit produse specifice pentru ochi, poate reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire. De asemenea, este important să eviți atingerea ochilor cu mâinile murdare și să igienizezi obiectele personale, periodic.

Conjunctivita se răspândește ușor, mai ales prin contactul direct. Este recomandat să nu împarți obiecte personale cu persoanele infectate. În plus, izolarea bolnavului poate limita, de asemenea, răspândirea bolii.

Protejarea ochilor de factorii externi poate contribui, de asemenea, la prevenirea conjunctivitei. Purtarea ochelarilor de soare sau a altor tipuri de protecție pentru ochi protejează ochii de factorii nocivi, precum praful sau vântul. 

Dacă te numeri printre cei care folosesc lentile de contact, utilizarea corectă a acestora poate preîntâmpina apariția conjunctivitei. Cu alte cuvinte, este esențială curățarea, dezinfectare, depozitarea corectă și înlocuirea periodică a lentilelor. (2)

Dacă suspectezi că ai conjunctivită sau experimentezi simptome precum roșeață, mâncărime, lăcrimare sau secreții oculare anormale, consultă un optometrist pentru diagnostic și tratament adecvat! Prevenirea afecțiunii se poate realiza ușor, prin respectarea regulilor generale de igienă, dar și prin menținerea unui regim de viață cât mai sănătos.

Surse de informare:

1. Pink Eye (Conjunctivitis) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8614-pink-eye, Accesat 13.11.2023

2. Pink eye (conjunctivitis) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pink-eye/symptoms-causes/syc-20376355, Accesat 13.11.2023