Meniu

Cum poate fi depistat și tratat în mod eficient strabismul? Descoperă aici sfaturi și informații utile pentru menținerea sănătății ochilor

Articol scris de

2 ani în urmă 11

În lumea modernă, dispozitivele electronice precum calculatoarele, telefoanele mobile și tabletele au devenit indispensabile atât în mediul de lucru, cât și în viața de zi cu zi. De la calculatoare și telefoane mobile, la tablete și televizoare, aceste dispozitive fac parte din rutina zilnică și pot avea un impact negativ asupra sănătății, în special asupra sănătății ochilor. 

Strabismul este o afecțiune comună a ochilor și poate afecta oamenii de toate vârstele. Ea se caracterizează prin faptul că ochii nu se aliniază corespunzător, ceea ce duce la concentrarea lor în direcții diferite. De aceea, este esențial să înțelegi importanța menținerii sănătății ochilor și să adopți obiceiuri sănătoase care să-ți protejeze vederea.

Iată tot ce trebuie să știi despre această afecțiune:

 1. Cauzele şi Simptomele strabismului

Strabismul este o afecțiune care poate afecta oamenii de toate vârstele, însă poate fi mai frecvent întâlnit la copii. Această afecțiune apare încă din copilărie, în primul an de viață, înainte ca ochii să se dezvolte complet și poate avea consecințe pe termen lung. În cazul copiilor, strabismul poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv probleme de dezvoltare ale ochilor, ale mușchilor sau ale nervilor oculari, care controlează acești mușchi sau alte afecțiuni neurologice. Uneori, adulții pot avea strabism de la naștere, dar să nu fi fost tratat corespunzător sau poate fi cauzat de o afecțiune sau boală care apare ulterior. Strabismul poate fi cauzat și de alte factori, cum ar fi tulburări ale mușchilor ochilor sau ale nervilor care controlează acești mușchi, afecțiuni neurologice, afecțiuni oftalmologice sau stres și oboseală oculară, care pot afecta temporar coordonarea ochilor. Simptomele strabismului pot fi observate ușor de către pacient sau de către alte persoane din jur și este important să soliciți imediat consultul medicului oftalmolog dacă observi devierea unui ochi într-o direcție diferită față de celălalt, vedere dublă, probleme în estimarea distanțelor sau a adâncimii sau senzația de oboseală sau de tensiune oculară pentru a putea interveni și a preveni complicații.

2. Diagnosticul și tratamentul strabismului

Cele mai citite articole

În general, este important să cauți sfatul medicului dacă ai orice simptom de strabism sau probleme de vedere, pentru a putea primi un diagnostic adecvat și un tratament corespunzător. Poți apela la cei de la infosan.ro, unde vei găsi medici specializați, care te pot ajuta să evaluezi corect problema ta de sănătate. Diagnosticul strabismului începe, de obicei, cu o examinare oftalmologică efectuată de către un medic oftalmolog, care va evalua alinierea ochilor și capacitatea de a coordona mișcările oculare. Tratamentul strabismului poate varia în funcție de cauza și gravitatea acestuia. Uneori, se poate corecta strabismul prin corectarea problemei de vedere cu ochelari sau prin exerciții de terapie oculară. În cazurile grave de strabism, poate fi necesară operația de strabism, care poate implica ajustarea mai multor mușchi oculari și necesită o perioadă mai lungă de recuperare și reabilitare.

3. Prevenirea strabismului

Strabismul poate fi cauzat de diferite condiții medicale și genetice care nu pot fi prevenite, însă, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a încerca să reduci riscul de dezvoltare a strabismului. Unul dintre ele este să realizezi controale regulate la oftalmolog, mai ales în cazul bebelușilor, pentru a detecta orice probleme vizuale în stadii incipiente și a le trata înainte de a se agrava și reduci timpul petrecut în fața ecranelor, deoarece poate contribui la dezvoltarea strabismului.

În concluzie, este important să adopți obiceiuri sănătoase care să protejeze ochii și un stil de viață echilibrat, inclusiv prin evitarea expunerii la factorii de risc pot ajuta la dezvoltarea strabismului. Cu tratamentul și îngrijirea adecvate, mulți oameni cu strabism își pot îmbunătăți considerabil viziunea și calitatea vieții.

Sursa foto: unsplash.ro

Cele mai citite articole