Meniu

Ochii roșii: Ce cauze pot sta în spatele acestui simptom comun

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

6 luni în urmă 4

Înroșirea ochilor reprezintă un simptom comun pentru o mulțime de afecțiuni sau probleme apărute la nivelul globilor oculari. Unele dintre acestea au un caracter benign, altele pot cauza chiar pierderea definitivă a vederii. Iată de la ce poți sa ai ochii roșii

Alergii 

Alergiile pot cauza atât înroșirea, cât și umflarea ochilor. De cele mai multe ori, sunt cauzate de expunerea la polen, praf, acarieni, păr de animale, scrum sau fum de țigară. Alte simptome ale unei alergii, ce ar putea apărea simultan cu înroșirea ochilor: lăcrimare abundentă, strănut continuu, senzații de mâncărime sau arsură la nivelul ochilor. 

Uscarea ochilor

Lacrimile sunt produse de glandele lacrimale, localizate între globul ocular și pleoapă. Uscarea ochilor se produce atunci când nu sunt lubrifiați optim. Uscarea excesivă cauzează înroșirea lor, mâncărimi, usturimi, sensibilitate la lumină sau vedere încețoșată. Ochii uscați, cauzați de o activitate improprie a glandelor lacrimale, afectează între 5-50% din populație, în special, femeile sau persoanele trecute de 50 de ani.

Conjunctivita

Apare atunci când membrana ce acoperă interiorul pleoapelor și sclera se inflamează. Conjunctivita este cauzată de infecții virale sau bacteriene și este foarte contagioasă. Înroșirea ochilor reprezintă unul dintre cele mai comune simptome, iar alte manifestări ale conjunctivitei pot fi: mâncărimile și senzația de arsură, senzația prezenței unui corp străin în ochi, lăcrimarea abundentă, formarea de cruste la nivelul pleoapelor.

Blefarita

Poate fi cauzată de prezența unor bacterii sau acarieni pe suprafața pleoapelor, ce cauzează înroșirea și umflarea acestora și a ochilor. De asemenea, blefarita poate fi cauzată și de înfundarea glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor. Alte semne ale blefaritei: mâncărimi și senzație de usturime, lăcrimarea abundentă, formarea de cruste pe suprafața pleoapelor. Netratată, blefarita poate cauza pierderea genelor sau încețoșarea vederii. 

Purtarea lentilelor de contact

Persoanele care preferă lentilele de contact în locul ochelarilor se pot confrunta cu această problemă. Dacă te numeri printre acestea și acuzi o înroșire a ochilor, programează-te pentru o consultație optometrică gratuită. De asemenea, pentru a-ți îmbunătăți estetica fetei, alege o pereche de ochelari adaptată feței tale, cu lentile ce îți permit să vezi clar, de la apropiere sau de la depărtare. Brandul este pentru tine un criteriu de alegere? Comandă acum o pereche de ochelari de vedere marca Guess

Uveita

Uveita reprezintă inflamarea uveei, regiunea oculară situată între scleră (albul ochiului) și retină. Poate fi cauzată de: boli autoimune (lupus, artrita reumatoidă, colita ulceroasă), unele tipuri de cancer sau virusul herpes simplex tip 1. Cauzează înroșirea ochilor, dureri oculare, vedere neclară și sensibilitate la lumină. Poate duce la pierderea vederii, așadar, diagnosticarea corectă și urmarea unui tratament pentru uveita sunt vitale.

Sclerita

Cele mai citite articole

Se manifestă prin inflamarea regiunii albe a ochiului, denumită scleră. Umflarea și înroșirea sclerei sunt semne comune ale acestei afecțiuni oculare, ce poate fi cauzată de: artrita reumatoidă, lupus, sindromul Sjögren, colita ulceroasă sau boala Crohn. De asemenea, poate fi efectul unei leziuni sau a unei infecții oculare. Alte simptome ale scleritei: sensibilitatea la lumină, durerile oculare, de cap sau de maxilar, lăcrimarea abundentă.

Hemoragia subconjunctivală

Atunci când un vas de sânge dintr-un ochi este secționat, sângele se scurge pe suprafața oculară. Chiar dacă aspectul său poate cauza panică, hemoragia subconjunctivală este benignă, dispărând de la sine în aproximativ 1-2 săptămâni. Totuși, este indicat consultul de specialitate, deoarece alte cauze ale hemoragiei subconjungtivale pot fi: leziunile oculare, diabetul sau hipertensiunea arterială. De asemenea, este posibil să se producă în urma administrării unor diluanți pentru sânge. 

Glaucomul primitiv cu unghi închis

Glaucomul primitiv cu unghi închis apare atunci când irisul blochează zona prin care se scurge lichidul ocular. Lichidul începe să se acumuleze în ochi, ceea ce duce la o creștere rapidă a presiunii oculare. Acest tip de glaucom este o urgență și poate duce la pierderea vederii, dacă nu este solicitat imediat tratament de specialitate. Pe lângă înroșirea ochilor, acest tip de glaucom mai poate cauza: scăderea vederii, greață și vărsături, dureri de cap și oculare intense.

Ulcerul cornean

Producerea rănilor pe suprafața corneei poartă denumirea de ulcer cornean. Afecțiunea poate fi cauzată de factori diverși: agenți patogeni, infecții, uscarea excesivă a ochilor, paralizia Bell și alte tulburări ce afectează capacitatea de închidere a pleoapelor. Pe lângă înroșirea ochilor, ulcerul cornean mai poate cauza: dureri oculare severe, lăcrimare abundentă, umflarea pleoapelor, vedere neclară, puroi. Dacă nu este tratat la timp, poate afecta permanent vederea.

Ochii roșii pot fi un simptom comun al multor probleme oculare – iritații și alergii, uscăciune excesivă, inflamații sau leziuni. Înțelegerea cauzei este esențială pentru a putea găsi un tratament eficient. Așadar, este important să nu ignori semnalele transmise de corp și sa te programezi pentru un consult de specialitate.

REFERINTE:

Burke, Darla. “Red Eyes: 20 Causes, Symptoms, Complications, and More”, Healthline Media, 23 februarie 2023, Accesat pe 9 noiembrie 2023. www.healthline.com/health/eye-redness 

Cele mai citite articole