Tusea productiva la copii reprezintă o tuse care provine din piept, producând sputa (mucus, sau în termeni populari flegmă). În momentul în care se produce o cantitate considerabilă de mucus la nivelul plămânilor, se creează disconfort în zona pieptului și gâtului, iar copilul simte nevoia să tușească.
În general, tusea poate prezenta forme variate, însă, ea se poate clasifica în: tuse productivă, cu secreții din tractul respirator și seacă (uscată), generată de iritarea căilor respiratorii. Ambele tipuri prezintă cauze și variante diferite de tratament, de aceea se recomandă părinților să efectueze o identificare clară a factorilor specifici în momentul în care copilul tușește.
Descoperă în rândurile următoare care sunt cauzele tusei productive, cum se manifestă aceasta și la ce tratamente eficiente pot apela părinții.
Din ce cauze apare tusea productiva la copii?
Acest tip de tuse reprezintă consecința unei răceli sau gripe, apărute pe fondul unei infecții cu un virus.
În general, tusea productivă poate fi rezultatul tusei uscate, în situația în care inflamarea căilor respiratorii se confruntă cu o cantitate de mucus mult mai accentuată, unde se acumulează în laringe. De asemenea, această formă de tuse se poate întâlni la copii ca un efect al unei boli infecțioase ale sistemului respirator.
Important de precizat este că sistemul respirator este protejat cu mucus, el având un rol esențial în asigurarea unei funcționări în parametrii normali a căilor respiratorii și apărarea plămânilor de agenți nocivi. În situația apariției unei infecții în organism, corpul ajuta la crearea unei cantități mai mare de mucus în vederea îndepărtării virușilor sau bacteriilor care au determinat infecția. Astfel, prin intermediul tusei, surplusul de mucus care stagnează în zona plămânilor este înlăturat.
În ceea ce privește cauzele apariției tusei productive la copii, ele diferă de cele la adulți. Prin urmare, trebuie urmate recomandări pediatrice specifice pentru un diagnostic și tratament corect.
Cauze tuse productiva la copii:
- Răceli comune, provocate de o infecție la nivelul căilor respiratorii – astfel de infecții sunt des întâlnite la copii, de cele mai multe ori fiind declanșate de bacterii. În cele mai multe cazuri, aceste răceli apar din cauza unei imunități slabe ale copiilor.
- Bronșita – este o infecție virală ce determină inflamarea traheei și a căilor aeriene superioare, concomitent cu un exces de mucus. Ea este provocată adesea de un virus, iar în contextul unui sistem imunitar deficitar al copilului, bronșita poate dura și câteva săptămâni.
- Pneumonie – aceasta este o infecție la nivel pulmonar, provocată de viruși și bacterii. În această situație, copilul întâmpină dificultăți de respirație, din cauza surplusului de mucus, care diminuează considerabil nivelul de oxigen care ajunge în organism. Un aspect de reținut este faptul că simptomele pneumoniei pot fi diferite, ținând cont de istoricul medical, vârstă sau imunitatea copilului. Practic, semnele afecțiunii pot să fie distincte sau manifestate la intensități diferite.
- Reacții la diferiți alergeni (polen, praf, păr de animale etc.) – unele dintre reacțiile comune în cazul acestor tipuri de alergii sunt tusea și respirația șuierătoare. Din ce în ce mai mulți copii prezintă sensibilități la diferiți factori iritanți, iar reacțiile la nivelul plămânilor sunt printre cele mai frecvente.
- Astm – o afecțiune frecvent întâlnită este astmul, manifestările lui la copii fiind diferite, ca intensitate și frecvență. Tusea apărută brusc este una dintre reacțiile în cazul acestei afecțiuni, fiind însoțită de o senzație puternică de presiune în zona pieptului.
Ce simptome sau semne sunt asociate tusei productive la copii?
În cazul unei infecții virale, tusea productivă reprezintă unul dintre semnele particulare ale acesteia. Practic, nu o putem încadra ca fiind o afecțiune. De cele mai multe ori, tusea productiva la copii este însoțită de:
- Dificultăți de respirație;
- Oboseală;
- Senzația de piept greoi;
- Respirație șuierătoare;
- Durere în gât sau în piept;
- Disconfort cauzat de mucusul din gât;
- Febră.
Cum se efectuează diagnosticarea tusei productive la copii?
Cele mai citite articole
Diagnosticarea se realizează în baza semnelor prezentate de copil. Medicul pediatru va realiza o examinare a respirației cu stetoscopul pentru a constata existența dificultăților de respirație. În cele mai multe situații, stabilirea unui diagnostic privind tusea productiva la copii este posibilă doar prin examinare fizică.
În cadrul acestei verificări, medicul va solicita informații cu privire la frecvența și intensitatea tusei și semnele asociate acesteia (durere în gât, dificultăți de respirație, etc.). În cazul în care copilul manifestă o tuse severă, aceasta poate fi semnul unei afecțiuni la nivelul plămânilor. Prin urmare, medicul poate solicita efectuarea unor investigații suplimentare:
- Analiza expectorației;
- Radiografie pulmonară;
- Analize de sânge;
- Examinari privind functiile pulmonare.
În baza acestor investigații, medicul poate stabili diagnosticul și va putea identifica opțiunile de tratament potrivite.
Ce tratamente eficiente există pentru tusea productiva la copii?
Tratamentul pentru tusea productiva la copii este identificat de medicul pediatru ținând cont de semnele prezentate, istoricul medical și bineînțeles, vârstă. Eliminarea cauzei ce a provocat tusea productivă este prioritară.
La copii, tusea productiva este un semn al unei infecții virale și de cele mai multe ori, nu este nevoie de tratament. Însă, dacă este vorba de o infecție bacteriană, medicul pediatru va prescrie tratamentul medicamentos potrivit.
Scopul tratamentului recomandat de medic este înlăturarea mucusului și ameliorarea considerabilă a iritației gâtului. De aceea, medicul va putea prescrie expectorante potrivite vârstei copilului, menite să contribuie la eliminarea acestui mucus.
Însă, pentru a calma eficient tusea productiva la copii și simptomele asociate, părinții pot opta pentru diferite remedii, printre care:
- Suplimente nutritive naturale pentru fortificarea sistemului imunitar;
- Mierea de albine (aceasta deține multiple efecte antibacteriene, ajutând la calmarea tusei productive);
- Ceaiuri din plante (spre exemplu, ceaiul de tei contribuie la înlăturarea mucusului și ameliorează inflamațiile căilor respiratorii sau ceaiul de cimbrișor, cunoscut pentru efectele sale antiseptice, calmează eficient tusea productiva);
- Fructe cu un conținut ridicat de vitamina C (lămâi, portocale, mere etc.);
- Sodoul, băutură caldă realizată din lapte, miere și ou (un remediu natural pe placul copiilor, potrivit pentru durere în gât și tuse).
Concluzii
Tusea productiva reprezintă modul organismului de a elimina surplusul de mucus existent la nivelul căilor respiratorii. La copii, aceasta poate să apară ca un semn al unei infecții virale sau pulmonare.
Este important ca părinții să apeleze la medicul pediatru, în caz de tuse productiva la copii. Acesta va identifica cauza și va stabili diagnosticul, urmând ulterior ca cel mic să înceapă tratamentul recomandat.