Există mai multe motive care poate să determine tusea seaca la copii. De cele mai multe ori, tusea seaca la copii apărută din cauza răcelii nu este un lucru îngrijorător, însă este necesar să apelezi la un medic dacă aceasta devine persistentă.
Deși este un mecanism natural de apărare pe care organismul îl declanșează atunci când curăță sistemul respirator de microbi sau obiecte străine, tusea seaca la copii este de altfel un simptom al unor afecțiuni ale tractului respirator. Iată, ce trebuie să știi despre tusea seaca la copii.
Ce presupune tusea seaca la copii?
Adesea, tusea seaca la copii prezintă următoarele caracteristici:
- Absența expectorațiilor;
- Senzație de gâdilat sau de mâncărime în gât;
- Persistență timp de săptămâni chiar și după dispariția bolii;
- Dificultăți în a controla tusea, mai ales pe durata nopții ș.a.
De ce apare tusea seaca la copii?
Tusea seaca la copii este un simptom pentru mai multe afecțiuni medicale, printre care cele mai comune sunt:
- Reflux acid – conținutul din stomac se eliberează în esofag, provocând o iritație care generează o tuse uscată. Numită și boala de reflux gastro-esofagian, afecțiunea mai presupune și alte simptome (arsuri stomacale, dureri în gât sau stomac, dificultăți de înghițire, sufocare și halenă), afectând atât copiii, cât și bebelușii.
- Alergii – tusea apare atunci când sistemul imunitar consideră că un element (epitelii de animale, praf, polen, etc) cu care copilul tău intră în contact este o amenințare. Prin urmare, organismul va reacționa prin tuse, mâncărime la nivelul ochilor, congestia urechilor și/ sau a nasului, etc.
- Pneumonie – declanșată de un virus, bacterii sau ciuperci, pneumonia este unul dintre cele mai îngrijorătoare cauze de deces în rândul copiilor. Printre simptomele frecvente, se numără: tusea seaca, respirația rapidă, febră, durere în piept. Cu toate acestea, există cazuri de pneumonie cu tuse productivă.
- Covid-19 – deși simptomele diferă de la un pacient la altul, tusea seaca este poate că cel mai frecvent simptom. De asemenea, copiii mai pot experimenta febră, respirația dificilă, dureri corporale, pierderea mirosului/ gustului, rinoree, dureri în gât și probleme gastro-intestinale.
- Afecțiuni la nivelul corzilor vocale și laringelor – aceste afecțiuni apar, de cele mai multe ori, la sfârșitul iernii, principalul simptom fiind tusea seaca, caracterizată de un zgomot aspru, „lătrător”, care adesea se agravează pe timpul nopții. Această tuse poate fi însoțită și de voce răgușită.
- Factori iritanți – unii copii pot manifesta o sensibilitate crescută la elemente iritante, cum ar fi praful, fum, mirosul de clor sau mucegai. Expunerea la acești factori poate duce la tusea seaca.
- Răceală obișnuită sau gripă – ambele afecțiuni includ tusea seacă. Chiar și după ce trece infecția, tusea seaca mai poate persista timp de câteva zile sau săptămâni.
- Alte cauze – inhalarea alimentelor sau a jucăriilor mici provoacă o tuse seaca și șuierătoare. Dacă prin măsurile obișnuite, căile respiratorii nu pot fi eliberate, apelează imediat numărul de urgență 112.
Cum poți trata eficient tusea seaca la copii?
Tratamentul pentru tusea seaca la copii depinde de mai mulți factori (vârstă, alte condiții medicale, alte simptome, etc). Dacă micuțul tău are vârsta sub 6 ani, medicamentele pentru tuse potrivite sunt recomandate de către medicul pediatru. În caz contrar, pot să apară efecte secundare periculoase.
Cele mai citite articole
În cazul în care copilul are peste 6 ani, ai posibilitatea să îi administrezi anumite medicamente fără rețetă pentru tuse. Cu toate acestea, este important să acorzi atenție instrucțiunilor de dozare de pe ambalaj. Dacă aceste medicamente nu par să contribuie la eliminarea tusei, atunci ar trebui să întrerupi consumul.
Totuși, în demersul de a ameliora tusea seaca la copii și alte simptome asociate, poți să iei următoarele măsuri:
- Inhalații cu aburi – pornește apa în cadă și închide ușa pentru a aburi încăperea. Petrece aproximativ 20 de minute cu micuțul tău pentru ca acesta să inhaleze aerul cald și umed. Acest lucru va decongestiona nasul, permițând totodată curățarea tractului respirator.
- Utilizarea unui umidificator – aerul lipsit de umiditate dintr-o încăpere poate usca căile respiratorii ale copilului, provocându-i tusea seaca. Prin urmare, achiziționează un umidificator cu ceață rece pentru a spori nivelul de umiditate și a deschide căile respiratorii.
- Consumul de lichide calde – ceaiurile și supele calde liniștesc gâtul copilului, iritat de tusea seaca.
- Consumul de miere – calmând durerea în gât, mierea se caracterizează prin proprietăți antibacteriene și de combatere a infecțiilor. Deși nu este sigură pentru copiii sub 1 ani, cei mai mari pot lua o lingură de miere pentru ameliorarea tusei seci. Pentru a fi consumată mai ușor, se poate amesteca în apă caldă, permițând astfel și hidratarea copilului tău.
- Asigurarea igienei – tusea facilitează răspândirea virusurilor și a microbilor, prin urmare spălarea și schimbarea frecventă a lenjeriei de pat, a prosoapelor, dezinfectarea suprafețelor și spălarea constantă a mâinilor sunt esențiale.
- Menținerea orizontală a capului – pentru copiii de peste 1 ani, se recomandă să așezi perne sub spate, umeri și cap astfel încât corpul să fie ușor vertical, lucru care ușurează respirația, lăsându-i să doarmă liniștiți. Consultă medicul pediatru pentru a afla mai multe căi prin care poți preveni sufocarea în caz de tuse seaca.
- Un stil alimentar sănătos – adaugă mai multe fructe și legume proaspete, deoarece aceste alimente conțin numeroși nutrienți esențiali pe care se bazează sistemul imunitar al copilului. În acest fel, sistemul său imunitar va deveni eficient în lupta împotriva bolilor.
Când este cazul să apelezi la medicul pediatru?
Dacă nu ai reușit să tratezi tusea seaca la copii acasă, aceasta devenind cronică, sună de urgență la doctor. Printre simptomele care îți arată când este cazul ca micuțul tău să fie consultat de un medic, se numără:
- Tuse care persistă pentru o perioadă îndelungată de timp;
- Febră de peste 38, pentru mai mult de 3 zile;
- Dificultăți de respirație sau respirație rapidă;
- Dureri în piept;
- Infecții la nivelul urechilor;
- Nivel îngrijorător de disconfort resimțit de copil;
- Semne de deshidratare;
- Buze, unghii sau piele caracterizate de o culoare albăstruie, care indică lipsa de oxigen.
Atenție!
Acest conținut prezintă informații generale și nu reprezintă îndemnuri medicale. Când vine vorba de sănătatea copiilor tăi, euromedic.ro îți recomandă să apelezi la un medic pediatru sau la un furnizor de asistență medicală. În caz de urgențe, sună la 112 sau mergi imediat la cel mai apropiat departament de urgență.