Meniu

Ce sunt implanturile dentare și cum știi dacă ai nevoie de unul

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

o săptămână în urmă 1

Ce sunt implanturile dentare și cum știi dacă ai nevoie de unul

Tratamentul cu implanturi dentare este în prezent unul dintre cele mai comune tipuri de tratamente efectuate în cabinetele stomatologice, pierderea dinților fiind o condiție comună în rândul populației generale. Aproximativ 5 din 10 adulți ajung să piardă minimum un dinte până la vârsta de 40 de ani, iar jumătate dintre aceștia ajung să apeleze la implanturi dentare.

Ce sunt implanturile dentare?

Implantul dentar este o structură realizată din titan sau zirconiu, care este inserată chirurgical în osul maxilar sau mandibular pentru a înlocui rădăcina unui dinte pierdut, servind ulterior drept suport pentru o coroană dentară, o punte sau o proteză. Implanturile dentare se recomandă în diverse situații clinice, pacienților care prezintă o edentație incompletă, după pierderea unuia sau mai multor dinți.

Pentru pacienții care au nevoie de o soluție completă pentru maxilarul superior sau inferior, sistemul de implant All on 6 poate fi o opțiune viabilă. Acest sistem implică plasarea a 6 implanturi dentare în maxilar, care servesc ca suport pentru o proteză fixă completă. Proteza scheletată este o altă opțiune pentru pacienții cu edentație parțială, care doresc o soluție de protezare mobilă, dar mai stabilă decât proteza convențională. 

Proteza scheletata este realizată pe un schelet metalic care se sprijină pe dinții rămași și pe țesutul gingival. În unele cazuri, proteza scheletată poate fi susținută de implanturi dentare.

Cum știi că ai nevoie de un implant dentar?

Decizia de a apela la un implant dentar trebuie să fie luată doar în urma unei evaluări a stării de sănătate orală realizate de un specialist în stomatologie. Cu toate acestea, există câteva semne și situații comune care indică necesitatea unui implant dentar, precum:

– pierderea unuia sau mai multor dinți;

– afectarea capacității de a mesteca alimentele în mod eficient, din cauza lipsei dinților;

– apariția dificultăților în vorbire;

Cele mai citite articole

– compromiterea aspectului estetic al zâmbetului;

– instabilitatea protezelor mobile;

– resorbția osoasă.

Factori care trebuie îndepliniți pentru a putea beneficia de implanturi dentare

Implanturile dentare sunt recomandate când există suficient os alveolar, în cazul pierderii unui număr limitat de dinți. Pentru a determina tipul de tratament potrivit după pierderea unui dinte, se impune întotdeauna evaluarea stării generale de sănătate orală într-un cabinet de stomatologie. Următorii factori ar trebui îndepliniți pentru a beneficia de un tratament de implantologie:

– absența bolilor parodontale active;

– existența unei cantități suficiente de os alveolar;

– o bună stare de sănătate generală;

– o bună igienă orală;

– absența unor contraindicații medicale.

Cele mai citite articole