Meniu

Implantul dentar: ce tipuri există și cum alegi varianta potrivită?

Articol scris de

4 săptămâni în urmă 6

Punem mai mult accent pe sănătatea orală și pe aspectul zâmbetului decât în trecut. Ne documentam mai mult, mergem mai des la medic și când este nevoie de un implant, facem alegeri tot mai informate. Înlocuirea dinților lipsă este o decizie necesară și bine cântărita. Și nu, nu trebuie să ținem cont doar de aspectele estetice, ci și de caracteristici, materiale, și de ce nu de preț. Vedem că tehnologia din stomatologie a evoluat mult și azi vorbim despre implanturile dentare nu ca despre un lux, ci ca despre o normalitate. Pentru mulți dintre noi întrebarea nu mai este „să-mi pun sau nu implant?”, ci „ce tip de implant mi se potrivește?”.

Ce este implantul dentar?

Un implant dentar este considerat “eroul” discret din spatele unui zâmbet perfect, dar mai mult susține sănătatea, pentru că întregește aparatul masticator. Poate fi o structură din titan sau zirconiu, integrată chirurgical în osul maxilar și ține locul unei rădăcini dentare. Această bază solidă, este completată apoi de o coroană, o punte sau de o proteză. Analizând complexitatea, nu e de mirare că decizia alegerii este una care poate pune probleme. Fiecare implant dentar este personalizat, în funcție de anatomia cavității bucale și de așteptările pacientului.

Decizia nu este una care trebuie luată la întâmplare. De ajutor ar fi să colaborezi cu Alverna Dental Studio pentru că aici planificarea este tratată cu rigurozitate și profesionalism. Accentul se pune pe evaluarea amănunțită a structurii osoase și pe alegerea unui tratament care funcționează, ci să se integreze perfect în rutina ta zilnică.

Tipuri de implanturi dentare – încotro te îndrepți?

Evoluția tehnologică ne oferă acces la mai multe tipuri de implanturi dentare, fiecare cu avantajele și provocările sale. Implanturile endoosoase sunt mai des utilizate pentru că sunt foarte stabile și durabile. Medicul are posibilitatea de a le fixa direct în osul maxilar sau mandibular, ceea ce îi oferă flexibilitate pentru intervențiile ulterioare. Un alt tip sunt cele subperiostale care se poziționează deasupra osului. Acestea sunt preferate când structura osoasă este deficitară și pacientul nu dorește adiție osoasă.

Implanturile zigomatice sunt potrivite pacienților cu deficit mare de os. Au lungime considerabil mai mare și se ancorează în osul zigomatic (adică în pomeți). Sunt o alternativă viabilă la reconstrucții costisitoare și invazive. Deși pare o intervenție înfricoșătoare, pentru mulți pacienți sunt opțiunea cea mai simplă.

Cum alegi ce ți se potrivește?

Alegerea unui implant dentar implică comunicare coerentă cu medicul, analize și ceva mai multe radiografii. În final trebuie să se țină cont de recomandările medicului care are informații despre starea ta știe care este densitatea osoasă, gradul de igienă orală, eventuale aspecte despre afecțiuni sistemice. Expertiza medicului te ajută să faci cea mai buna alegere. Ține cont de ea pentru că vine să te ajute și să-ți ofere perspective, nu pentru a-ți impune o variantă.