Una din cele mai periculoase dependențe şi afecţiuni de natură psihiatrică este cea de jocuri de noroc. Ludomania, cum este denumită de specialişti, reprezintă una din cauzele principale a prezentării pacienţilor într-un cabinet psihiatrie, de bună voie sau împreună cu un membru al familiei. Ludomania este un comportament problematic de joc patologic, care afectează viaţa persoanei. Specialiştii afirmă că jocul de noroc patologic este o afecţiune ce poate avea repercursiuni devastatoare asupra individului şi familiei acestuia.
Cum recunoşti un dependent de jocuri de noroc? Cum îl poţi ajuta?
Dependenţa de jocuri de noroc este foarte periculoasă. Aceasta se poate manifesta prin nevoia patologică de a juca la păcănele, la diferite jocuri de tip loto, la pariuri sportive. Indivizii nu se pot abţine de la această activitate, fiind în stare să facă orice pentru a-şi satisface plăcerea.
Un dependent de jocuri de noroc nu poate să conceapă viaţa fără a paria, îşi pierde orice logică în timpul parierii, se foloseşte de diferiţi algoritmi şi are pași calculaţi empiric. De asemenea, pacientul prezintă o capacitate empatică, considerându-se atât de specială încât să fie “binecuvântată” cu miracolul câştigului.
Dependenţii de jocuri de noroc sunt uşor de recunoscut pentru că stau în sălile de jocuri, în sălile de pariuri, îşi instalează pe telefon aplicaţii în acest sens şi îşi cheltuiesc toţi banii, chiar se împrumuta pentru a mai “dă o mână”. Dorinţa de câştig este de nestăpânit şi acaparează mintea individului, cu toate că la nivel conştient acesta realizează că nu face bine ceea ce face şi promite că nu va mai juca.
Cele mai citite articole
Dependenţii de jocuri de noroc pot fi ajutaţi de membrii familiei dacă sunt duşi la un cabinet de psihiatrie unde să fie diagnosticaţi în mod corespunzător şi să le fie asigurat un tratament de specialitate.
Cum afectează dependența de jocuri de noroc viaţa pacienţilor?
Dacă nu este tratată, dacă pacientul nu este diagnosticat la timp, ludomania se poate dovedi extrem de periculoasă. Medicii psihiatri susţin faptul că o asemenea persoană va depune foarte multe eforturi, majoritatea fără succes, pentru a controla sau a reduce jocul de noroc patologic, cu multe consecinţe nefaste asupra vieţii profesionale, personale şi familiale.
Aşadar, persoană care este dependentă de jocuri de noroc face tot posibilul pentru a planifica noi oportunităţi de a juca, îşi face planuri chiar cu posibilul câştig pe care l-ar putea obţine, se bazează pe alte persoane că îi vor da banii necesari pentru a ieşi din situaţiile financiare neplăcute sau disperate cauzate de jocurile de noroc.
În altă ordine de idei, pacienţii care suferă de ludomanie prezintă un tipar de joc care creşte treptat atât în ceea ce priveşte frecvenţă, cât şi suma pariată. Aceasta tulburare este de multe ori asociată şi cu un consum de substanţe interzise, cu o educaţie precară, cu un consum de alcool şi cu violenţă în familie, de aceea necesita tratament de urgenţă instaurat în cel mai scurt timp posibil.