In ziua de 4 octombrie, potrivit datelor centralizate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 754 de farmacii din tara nu mai aveau plafoane pentru medicamente compensate si gratuite, iar 484 nu mai eliberau retete pentru bolile cronice. In doar patru zile, banii multi alocati farmaciilor se epuizasera. Chiar si in Capitala, unde fondurile sunt mai mari, cateva zeci de farmacii isi terminasera plafoanele. “Nu stiu de ce va mirati. Aceasta este o stare de normalitate. In primele zile ale lunii banii se consuma, astfel incat, pe data de 10 a fiecarei luni, 80% dintre farmacii nu mai au plafoane. Cele care au adresabilitate mare isi termina plafoanele in doua-trei zile. Cand se epuizeaza in centru, lumea se imprastie spre unitatile de la marginea oraselor si se bulucesc toti acolo. Si asa se raporteaza, la jumatatea lunii, ca 60% din farmacii au plafoane, dar acestea au doar 5% din banii alocati.
De la inceputul anului a fost aceeasi situatie. S-ar putea insa ca, incepand cu 17 octombrie pana la sfarsitul anului, banii sa ajunga pentru mai multe zile. Si asta pentru ca a venit rectificarea bugetara si farmaciile vor primi bani in plus. Realitatea este ca avem mai multi bolnavi. Tariceanu spunea ca pe primele patru luni ale anului s-au eliberat opt milioane de retete, fata de doar cinci milioane, in aceeasi perioada a anului trecut. Daca s-a mers asa si in celelalte luni se va ajunge la 18 milioane de retete eliberate in acest an”, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.
Bani insuficienti
Cele mai citite articole
Chiar daca fondurile alocate medicamentelor compensate si gratuite au crescut, plafoanele se epuizeaza la fel de repede. Cu toate asigurarile date de conducerea Ministerului Sanatatii, ca sunt fonduri suficiente si ca lumea nu ar mai trebui sa se inghesuie la farmacii, criza de medicamente a ramas. In 4 octombrie, 76 din cele 92 de farmacii din judetul Arges nu mai aveau plafoane pentru medicamente compensate si gratuite. Tot aici, 16 farmacii isi epuizasera banii pentru bolile cronice. In Botosani, din 54 de farmacii, 18 nu mai eliberau retete compensate, iar in Constanta, din 162 de farmacii, 94 isi epuizasera plafoanele. Nici in Hunedoara situatia nu era mai buna, pentru ca din cele 86 de farmacii, doar 41 mai aveau fonduri. In Maramures, din cele 77 de farmacii, 52 nu eliberau retete, iar in Teleorman, din 51 de farmacii, 23 isi epuizasera plafoanele. Totodata, 27 de farmacii din Neamt, 39 din Prahova, 56 din Timis si 67 farmacii din Bucuresti nu mai aveau bani pentru medicamente compensate si gratuite. Conducerea Ministerului Sanatatii a acuzat medicii, in nenumarate randuri, ca fac abuzuri in eliberarea retetelor compensate. Epuizarea plafoanelor a fost, astfel, aruncata in curtea medicilor, care ar prescrie retete fara discernamant.
Potrivit datelor prezentate la Congresul Farmacistilor, medicamentele eliberate pe baza de prescriptie au crescut de la 734 milioane de euro la 1,745 miliarde de euro, cresterea medie anunala fiind de 29 la suta, iar la OTC (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala) – 25,5 la suta. Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie au reprezentat 82 la suta din consum, iar cele fara prescriptie, între 16 si 18 la suta.