Un ghid de diagnostic si tratament pentru durerile de spate a fost elaborat de un grup de experti. Colegiul American al Medicilor a facut impreuna cu Asociatia Americana pentru Studiul Durerii o trecere in revista a datelor durerea de spate si au ajuns la sapte concluzii, pe care vi le prezentam:
1. Informatiile sunt vitale. Medicul trebuie sa va dea tot felul de informatii despre evolutia problemei, dar mai ales despre cat de important este sa avesi un stil de viata activ.
2. Istoria patologica si examinarea fizica sunt obligatorii. Peste 80% din cazurile de durere de spate se pot atribui unei alte afectiuni . Cand ajungeti la consultatie, este recomandabil ca medicul sa analizeze afectiunile pe care le-ati suferit in ultimul timp, alaturi de o examinare fizica, pentru a stabili daca durerea de spate este cauzata de o alta afectiune sau daca este vorba despre o alta problema mai grava, cum este cancerul sau hernia de disc.
3. Spuneti nu radiografiilor. Un pacient cu durere de spate nespecifica nu ar trebui sa se supuna unei radiografii. Acestea nu ajuta la nimic, ba din contra, va expun fara sa fie neaparata nevoie la o cantitate considerabila de radiatii. O radiografie simpla de coloana echivaleaza cu o radiografie toracica, realizata zilnic pentru mai mult de un an. Razele X se recomanda numai in cazul in care se sespecteaza o fractura vertebrala. Nici examinarile moderne, cum ar fi rezonanta magnetica, nu se recomada in aceste cazuri: pot gasi anomalii lipsite de importanta, care, desi cauzeaza durerea, pot duce la interventii chirurgicale fara rost.
Cele mai citite articole
4. Rezonanta magnetica se recomada in cazul unei probleme neurologice grave sau progresive. La aceste cazuri se adauga cele la care s-a descoprit la examenul fizic o afectiune adiacenta, cum ar fi infectia vertebrala sau tumora.
5. Se impune reexaminarea in cazul durerilor persistente. Daca simtiti mai mult de o luna o durere la picior (ceea ce indica o posibila hernie de disc), se impune o radiografie. Herniile de disc se amelioreaza, de obicei, dupa patru saptamani cu tratament. Daca durerea continua totusi, inseamna ca este vorba despre o radiculopatie (hernie de disc ce apasa pe un nerv). In acest caz, se poate ajunge la chirurgie, ceea ce inseamna ca radiografia devine obligatorie.
6. Medicamentele sunt eficace pe termen scurt. Paracetamolul si antiinflamatoarele (ibuprofen sau naproxen) sunt cele mai bune optiuni pentru marea majoritate a pacientilor. Specialistii nu pot spune care este mai cel mai bun, pentru ca fiecare are avantajele si dezavantajele sale.
7. Cand nimic nu functioneaza, puteti apela la terapii alternative. Daca medicamentele nu-si fac efectul, este momentul sa apelati la strategii non-farmacologice. Chiar daca specialistii au evaluat 17 terapii alternative, numai unele dintre ele au avut rezultate. Pentru cei la care durerea dureaza mai putin de o luna, se recomanda manipularea spinala, fie prin kiropractica (inhibarea conducerii durerii la nivelul maduvei spinarii), fie prin alte tehnici. In cazul in care durerea se prelungeste, specialistii recomanda fizioterapia, dar si terapia psihologica. Atunci cand durerea devine cronica, cea mai mare utilitate au demonstrat-o acupunctura, kinetoterapia si masajul. Eficacitatea acestor metode este similara, ceea ce inseamna ca o puteti alege pe cea pe care o preferati.