Toti am trecut prin momente grele in viata, care ne-au descurajat. Daca ii permitem, starea depresiva va prelua controlul si ne va domina viata, determinand aparitia unor imbolnaviri sau chiar ganduri de suicid. De aceea este bine sa gandim pozitiv, sa actionam si sa nu asteptam ca solutia sa vina de la altii. Starea depresiva este o alegere, spun psihologii, nu e ceva inevitabil. Nu avem nevoie decat de vointa. “Gardianul” va prezinta cativa pasi care va pot ajuta sa depasiti o perioada mohorata.
Depresia nu este ca un virus. Nu se ia. Dupa ce trecem printr-un eveniment trist in viata, ne aflam in fata unei alegeri. Intrarea in depresie este cea mai simpla, pentru ca ne aflam intr-o perioada cu o sensibilitate mai mare si nici nu necesita vreun efort din partea noastra. “Gandurile negative, care ne vor opri sa facem ceva pentru a ne reveni, apar automat”, a explicat psihologul Anda Pacurar, care a mai adaugat ca alternativa depresiei este actiunea. “Trebuie sa actionam si sa fim dispusi sa facem orice pentru a scapa de gandurile negative, care nu ne ajuta la nimic. Daca ne pierdem in analiza situatiei, riscam sa cadem in depresie. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne gandim cum ne putem ajuta noi insine, fara sa asteptam ajutorul celorlalti. Trebuie sa avem o activitate. Daca ceea ce intreprindem are succes, vom fi incurajati si nu mai exista riscul caderii in depresie. Daca, dimpotriva, trebuie sa facem fata unui esec, trebuie sa ne gandim ca greseala nu este decat o sansa ca data viitoare sa iasa mai bine ceea ce facem”, e explicat psihologul Anda Pacurar.
Cele mai citite articole
Conditia fundamentala este aceea de a nu va teme de gandurile negative care va vin mereu in cap. Ele nu fac altceva decat sa va arate modul in care ati gandit in trecut. Tocmai acestea v-au adus la limita depresiei. Oricat de multe, de negre, de infricosatoare ar parea, ele va spun ca ati avut o gandire toxica, care trebuie sa se schimbe. Mobilizati resursele voastre de gandire pozitiva identificati partile bune ale persoanelor sau situatiilor in care sunteti sau ati fost implicati.
Muzica ajuta când e ascultata la un volum sub 65 decibeli
Daca un anumit gen de muzica va relaxeaza si va face sa ganditi pozitiv sau va incurajeaza, folositi-o pentru a iesi dintr-o stare critica. Dar nu trebuie sa fie ceva trist. Pe langa rolul benefic al muzicii, trebuie sa tinem cont si de pragurile dupa care aceasta devine nefavorabila, suparatoare, chiar nociva, transformandu-se in zgomot. Atunci cand muzica audiata depaseste pragul de 65 dB, ea are efecte nocive asupra organismului uman, cel dintai organ afectat este urechea. Specialistii spun ca muzica rok, electronica, Stockhausen, ascultata cu intensitate ce depaseste pragul de 90 dB, produce dilatarea pupilei, cresterea adrenalinei si a colesterolului, palpitatii, perturbarea somnului, scaderea acuitatii vizuale, dar si declansarea crizelor de epilepsie, ulcer gastroduodenal si surditate. Muzica ascultata peste pragul de 50-60 db mai multa vreme diminueaza reflexele conducatorilor auto. Daca o persoana sta intr-o camera linistita (0 db) timp de mai multe ore, aceasta va avea tulburari, va incepe sa-si auda bataile inimii, iar dupa 24 de ore ar putea intra chiar in coma. Este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Cercetare si Coordonare Acustica din Paris. Studiul este confirmat si de specialistii romani. “Linistea nu este foarte buna , pentru ca inexistenta stimulilor duc la contemplare, la analiza, la pasivitate, care nu ajuta in cazul depresiei. Sportul si lumina, fie ea si artificiala ajuta foarte mult la secretia endomorfinelor, hormonii fericirii”, a explicat psihologul Anda Pacurar.