Meniu

Prima vizita la dentist – de ce este important sa mergi cu cel mic la stomatolog incepand cu varsta de 1 an?

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

4 ani în urmă 9

Prima vizita la dentist – de ce este important sa mergi cu cel mic la stomatolog incepand cu varsta de 1 an?

Nu doar adultii trebuie sa mearga la dentist pentru controlul de rutina, ci mai ales copiii. Medicii stomatologi pediatri, precum si Asociatia Americana a Medicilor Dentisti Pediatri recomanda ca prima vizita in cabinetul de stomatologie copii sa aiba loc in jurul varstei de 1 an.

In functie de nevoile copilului, dar si de problemele prezente, medicul pedodont va recomanda frecventa sedintelor. In plus, este obligatoriu ca o data la 6 luni sa aiba loc o monitorizare a gingiilor si a dintilor copilului, deoarece acest lucru previne posibilele afectiuni ale gingiei si aparitia cariilor.

Cele mai citite articole

Societatea de Estetica Stomatologica din Romania a realizat un studiu care arata ca 83% dintre copiii romani, cu varsta de 6 ani, au dintii afectati de carii. Iata, un motiv in plus pentru vizite regulate la pedodont.

Mai mult, atunci cand se introduce hrana solida in alimentatia copilului, pe langa vizitele regulate in cabinetul stomatologic, mai este nevoie si de periajul dintilor, de doua ori pe zi. Copiii sunt expusi unui risc mai mare de infectii dentare, comparativ cu adultii, deoarece nu dispun de un sistem imunitar maturizat. In cazul lor, o infectie dentara se poate complica mai mult, iar singurul in masura sa o trateze si sa impiedice raspandirea acesteia este medicul dentist.

Urmatoarele simptome pot indica necesitatea unui control in cabinetul de stomatologie copii:

  • Durere la nivelul unui dinte (infectie, carie dentara) – desi aceasta poate disparea pentru o perioada, nu inseamna ca a trecut;
  • Un dinte de culoare mai inchisa – un dinte infectat poate dobandi o alta culoare;
  • Sensibilitate sau durere la masticatie;
  • Gingii inflamate si rosii si/sau sangerare – poate fi vorba de o infectie ce nu trebuie lasata la voia intamplarii;
  • Gust amar in gura si respiratie urat mirositoare – pot indica probleme dentare sau chiar digestive;
  • Pierderea apetitului si scaderea in greutate – mai ales in randul copiilor mici, ce nu pot comunica, lipsa poftei de mancare poate indica o problema cu un dinte sau eruptii dentare;
  • Febra si stare generala proasta – aceste simptome implica un consult medical de urgenta.

Cele mai citite articole