Glanda tiroidă este responsabilă de crearea anumitor hormoni care controlează metabolismul.
Afecțiunile tiroidiene cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul apar atunci când glanda tiroidă produce prea mulți sau prea puțini hormoni.
Deoarece hormonii eliberați de glanda tiroidă controlează metabolismul, adică procesul prin care alimentația este transformată în energie, orice dereglare la acest nivel poate duce la apariția unor simptome specifice care pot crește la rândul lor riscul de dezvoltare a unor complicații mai severe.
Atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni, corpul este nevoit să consume energie mult mai rapid, acțiune care pot duce la creșterea ritmului cardiac și la scăderea involuntară în greutate.
Opusul nivelului mare de hormoni este hipotiroidismul, afecțiune prin care glanda tiroidă produce un nivel mai mic de hormoni decât cel necesar, acțiune care poate duce la apariția simptomelor precum creșterea în greutate, stare de oboseală și lipsă de energie.
Deoarece afecțiunile tiroidiene pot apărea la oricine indiferent de vârstă sau gen, în continuarea acestui articol vom discuta mai în detaliu despre semnele și simptomele care pot indica prezența acestor afecțiuni, pentru ca tu să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta.
5 semne ale unei afecțiuni tiroidiene
Având în vedere că afecțiunile tiroidiene netratate pot duce la apariția unor probleme medicale severe, este indicată examinarea glandei tiroide, în special dacă sunt prezente următoarele semne și simptome:
Umflarea gâtului
Deoarece glanda tiroidă este localizată la nivelul gâtului, este posibil ca acesta să devină umflat atunci când există o problema tiroidiană.
Nodulii tiroidieni pot fi de diferite dimensiuni iar în unele cazuri chiar maligni, cei de dimensiuni mici fiind de obicei depistați din întâmplare, asta datorită faptului ca nu prezintă de regulă simptome specifice.
Cele mai citite articole
Cu toate acestea, nodulii de mari dimensiuni pot duce la schimbări vizibile cum ar fi umflarea gâtului dar și alte simptome cum ar fi disfagie, stare de amețeală, îngroșarea vocii și dispnee.
Schimbări neașteptate ale greutății corporale
Deoarece glanda tiroidă influențează metabolismul și astfel are o legătură strânsă cu greutatea, orice probleme asociate cu această glandă pot declanșa schimbări neașteptate în ceea ce privește greutatea corporală- chiar dacă în stilul de viață și cel alimentar nu au intevenit modificări.
În cazul hipotiroidismului, este posibil ca persoana afectată să crească în greutate chiar dacă are un stil de viață activ și o dietă echilibrată, iar cele cu hipertiroidism pot prezenta o scădere a greutății corporale chiar dacă consumă o cantitate mai mare de alimente.
Anxietate și schimbări de dispoziție
Din cauza hipertiroidismului și a creșterii consumului de energie, este posibil să apară și alte schimbări pe lângă cele asociate cu greutatea corporală cum ar fi anxietate, irascibilitate sau stare ridicată de agitație, glanda hiperactiva putând face dificilă calmarea sau relaxarea, în special după o zi agitată la locul de muncă.
În ceea ce privește hipotiroidismul și „tiroida leneșă”, acesta afectiune poate crea sentimente de depresie, dificultate de concentrare și stare accentuată de oboseală.
Căderea părului
Chiar dacă pierderea a aproximativ 100 de fire de păr pe zi este total normală și face parte din ciclul natural de creștere a părului, există însă cazuri când hipertiroidismul sau hipotiroidismul sever și prelungit să poată provoca căderea involuntară a acestuia.
Căderea involuntară a părului datorată glandei tiroide poate afecta întreg scalpul și poate fi de obicei remediată dacă afecțiunea tiroidiană primește tratamentul corespunzător la timp.
Tulburări de somn
Deoarece glanda tiroida reglează nivelul de energie, este posibil ca dezechilibrul hormonal să producă anumite schimbări în rutina normală de somn, cum ar fi incapacitatea de a adormi asociată cu hipertiroidismul sau dificultatea de a sta treaz cauzată de hipotiroidism.
Toate aceste simptome și multe altele pot semnala prezența unei afecțiuni tiroidiene, motiv pentru care este recomandată vizita la un medic specialist endocrinolog pentru un control detaliat, acesta putând evidenția cauza exactă a simptomelor și tratamentul corespunzător. Printre investigațiile cele mai întâlnite în endocrinologie se enumeră examinarea pacientului și a istoricului acestuia, testele de laborator (Tsh, Ft3, Ft4, Ldl etc), ecografia tiroidiana și puncția tiroidiană.