Meniu

Tips & tricks ca să îți convingi copilul să își perieze dinții

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 ani în urmă 17

Odată cu începerea școlii, poate și copilul tău ți-a spus „nu mă mai spăl azi pe dinți, ca să nu întârzii la școală” – cei mici pare că și-au găsit scuza ideală. Să îți convingi copilul să se perieze pe dinți poate fi o reală provocare – în America, 1 din 5 copii de 10 ani au carii. 

Însă cum îi convingem pe cei mici să își perieze dinții, atunci când asta pare să le aducă atât de multă neplăcere? Dr. Andrei Constantinovici, artizan de zâmbete la o clinică stomatologică din București vine cu câteva tips & tricks ca să te ajute să-l convingi pe junior să aibă grijă de dinții lui. Și să-i placă. 

  1. Începe timpuriu

Obiceiurile sunt construite, nu înnăscute. Și cu cât mai repede începi să le construiești, cu atât mai repede vor deveni o rutină – cu cât îl înveți pe cel mic să se perieze pe dinți mai repede, cu atât mai bine. 

Copiii trebuie să știe cum să își îngrijească dinții…chiar înainte de a-i avea. Poate nu pare logic, dar gândește-te: urmează să îți pui o coroană dentară sau un aparat dentar ceramic. Nu-i așa că te documentezi extra-bine încă de dinainte de a avea parte de tratament? Așa trebuie să îi obișnuim și pe cei mici, cu periajul încă de când sunt încă bebeluși:

  • infant: îi poți șterge gingiile cu un material moale, ușor umezit, pentru a îndepărta bacteriile
  • la 6 luni: poți face tranziția către periuță odată cu apariția primului dinte
  • la 1 an: acum e momentul să îl duci pe junior prima dată la dentist
  • la 3 ani: poți introduce în rutină ața dentară (sub supravegherea ta)
  • de acum încolo, programează vizite bianuale la dentist, ca să te asiguri că se obișnuiește cu mediul și că face din asta un obicei firesc din rutina lui; așa îl vei ajuta și să nu deprindă teamă de stomatolog.
  1. Fii un exemplu

Copiii învață uitându-se la noi – și adoră să își imite părinții. Dacă cel mic te va vedea când îți faci rutina de îngrijire orală, va vrea și el. Permite-i să te observe periindu-te pe dinți și folosind ața dentară, lasă-i să stea cu tine în timp ce faci asta – explică și demontrează fiecare pas și nu uita să fii bucuros odată ce ai finalizat rutina. 

Cele mai citite articole

Zilele pline ale părinților le oferă o „portiță” celor mici să sară peste periaj – dar e important să transformați periajul într-o rutină sustenabilă, de care chiar să vă țineți. Împreună. 

  1. Make it fun

Fă din periaj o activitate plăcută și distractivă pentru cel mici – ia-i la cumpărături și lasă-i să își aleagă o periuță cu personajele lor preferate din desene și o pastă de dinți pe care și-o doresc. Dacă vor avea instrumentele pe care și le doresc, periajul va deveni o activitate mult mai entuziasmantă. 

Poți face activitatea „fun” și prin instrumente ajutătoare: sunt zeci de aplicații pentru smartphone care contorizează timpul periajului și îi încurajează pe copii să „nu renunțe” și să perieze corect. O variantă acceptabilă este și cea cu sistemul de recompense, care însă s-ar putea să nu fie la fel de eficient pe termen lung.

  1. Amintește-le de ce o fac

E important să începi acest proces cu educația dentară propriu-zisă; dacă îi spui copilului tău să se perieze pe dinți, dar nu îi dai un motiv, nu te va lua în serios. Încearcă să-i explici cât de important e periajul: ține cariile la distanță, te ferește de o infectie masea, te va face să ai dinți frumoși în adolescență, îți va asigura încredere în tine și confort. 

Cel mai important pas către a-i convinge pe copiii noștri să își perieze dinții este educația dentară: e important să știe de ce o fac. Povestește-le, la un nivel micro, despre afecțiunile dentare și menționează faptul că la baza lor stă o rutină greșită de îngrijire. 

Mai apoi, puterea stă în exemplu. În exemplul tău – dacă cel mic te vede atunci când îți periezi dinții și îl vei lua cu tine când mergi la stomatolog, va deprinde aceste obiceiuri sănătoase și nu le va menține doar în copilărie, ci și ca adult. 

Cele mai citite articole