Când un cuplu se confruntă cu infertilitatea, prima întrebare pusă este de obicei: De ce?
Diagnosticul de infertilitate este determinat, de obicei, de perioada de timp a încercărilor de concepere. Infertilitatea primară este diagnosticată atunci când cuplul nu a putut concepe după un an de sex neprotejat, iar infertilitatea secundară e diagnosticată când cuplul nu mai poate concepe, după ce au avut deja un copil sau doi.
Infertilitatea poate fi cauzată de mai mulți factori, iar găsirea răspunsului pentru cazul tău poate necesita o analiză mai amănunțită atât a stilului tău de viață și a factorilor medicali cât și a partenerului tău.
Fiindcă există o mulțime de afecțiuni medicale care pot avea un impact asupra fertilității feminine dar și masculine, consultul unui medic specialist poate fi foarte important. Acesta poate determina cauza infertilității iar, în unele cazuri, poate chiar oferi anumite tratamente sau soluții.
Dacă sunteți la început de drum și nu considerați că ar fi nevoie, încă, de o consultație medicală specializată, dar sunteți, totuși, curioși de posibilele motive care ar putea exista, iată câteva dintre cele mai cunoscute cauze ale infertilității.
4 cauze cunoscute de care trebuie să știți
Dacă vă întrebați deja de ce nu puteți avea un copil, una dintre următoarele cauze prezentate mai jos ar putea fi motivul. Trebuie menționat însă, că acest articol nu înlocuiește un consult medical specializat, infertilitatea fiind o afecțiune complexă care necesită expertiza unui specialist.
Sindromul ovarian polichistic
Sindromul ovarian polichistic reprezintă una dintre cele mai des întâlnite cauze de infertilitate feminină.
Un studiu realizat de Anderson Sanches Melo, Rui Alberto Ferriani și Paula Andrea Navarro, publicat în 2015 și intitulat „Treatment of infertility in women with polycystic ovary syndrome: approach to clinical practice” a menționat că prevalența infertilității în rândul femeilor afectate de sindromul ovarian polichistic variază între 70% și 80% [1], afecțiunea fiind asociată și cu alte tulburări clinice și metabolice.
Aceasta este cauzată de un dezechilibru hormonal care rezultă în apariția unor chisturi pe ovare și care tinde să cauzeze cicluri menstruale neregulate sau chiar lipsa acestora, pe o perioadă de câteva luni.
Endometrioza
Cele mai citite articole
Endometrioza apare atunci când țesutul endometrial crește pe ovare, în trompele uterine și alte țesuturi din zona pelvină, cauzând iritație și dezvoltarea țesuturilor cicatriciale. Cu toate că există femei care nu prezintă durere, afecțiunea tinde a fi una extrem de dureroasă și poate duce la lipsa sarcinii prin blocarea trompelor uterine sau inflamarea zonei pelvine. Țesutul cicatricial mai poate apărea și în urma intervențiilor chirurgicale pelvine, traumatismelor la nivelul organelor reproductive sau în urma chiuretajelor efectuate.
Boli cu transmitere sexuală și alte infecții
Chiar dacă endometrioza reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze care pot afecta fertilitatea, există și alte schimbări anatomice- așa cum sunt cele la nivelul uterului, ovarelor sau trompelor uterine, care pot îngreuna procesul de concepție.
Dintre aceste schimbări anatomice, blocarea trompelor uterine tinde să fie cea mai frecventă cauză, infecția putând fi provocată de organisme care pornesc din cervix și ajung, în cele din urmă, în trompele uterine.
Lăsate netratate, gonoreea și chlamydia pot infecta zona și pot provoca țesut cicatricial care blochează contactul dintre ovul și spermă.
Partenerul de gen masculin
Dacă infertilitatea a fost considerată în trecut o problemă doar de gen feminin, știm acum că aproximativ o treime din cazurile de infertilitate poate fi asociata cu persoanele de gen masculin [2].
De cele mai multe ori, infertilitatea masculină tinde să fie cauzată de probleme legate de lichidul seminal, cum ar fi producerea unui volum mic sau mișcări anormale ale spermatozoizilor.
Cu toate acestea, însă, diferite traumatisme suferite în zona genitală sau care au afectat direct organele reproductive pot îngreuna și ele procesul de concepție.
Dacă prezentați probleme de acest tip, nu ezitați să luați legătura cu un medic specialist, care să vă ofere sfaturi și recomandări importante în funcție de situație.
Referințe:
- Melo, Anderson Sanches, et al. Treatment of Infertility in Women with Polycystic Ovary Syndrome: Approach to Clinical Practice. Nov. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4642490/.
- https://www.healthline.com/health/fertility#overview