Într-o perioadă în care suntem asaltați cu informații sub zeci de forme – articole, social media, podcasturi și altele – tindem să fim, firește, copleșiți. Prea multă informație s-ar putea să fie toxică, dacă uităm să o trecem prin mai multe filtre. Nu mai este un secret: trăim în era fake news, în era informațiilor false care se infiltrează în toate domeniile.
Din păcate, în medicină, inclusiv în medicina dentară, aceste informații false s-ar putea să ne facă rău. Dr. Alexandra Mircea ne vorbește de cele mai întâlnite mituri în stomatologie și de ce ar trebui să ne ferim de ele, dacă ne dorim un zâmbet sănătos și frumos.
- Mă dor dinții din cauza curentului.
Acesta este, poate, cel mai întâlnit mit în stomatologie – și este complet fals. Dinții nu dor niciodată din cauza curentului – sau, să rectificăm: dinții sănătoși nu dor niciodată din cauza curentului, care este, totodată, un concept întâlnit doar în regiunea noastră. Americanii, de exemplu, nu au noțiunea de „a fi tras de curent”. Dinții ne dor în contact cu aerul deoarece ascund o altă afecțiune: o infectie masea, carii, gingivită etc, însă nu ne dor din cauza curentului.
- Detartrajul îmi subțiază smalțul
Un alt mit des întâlnit în stomatologie este cel legat de detartrajul dentar, o procedură complet sigură și necesară pentru dinții noștri. Mitul care circulă în jurul detartrajului spune că acesta ne-ar „subția” dinții – nimic mai fals.
Detartrajul nu ne face rău, ci, dimpotrivă, ajută la eliminarea în profunzime a bacteriilor și la menținerea dinților și gingiilor sănătoase. Într-adevăr, senzația de „joc” care apare, uneori, după detartraj, este posibilă – acest lucru se datorează faptului că tartrul depus susținea, practic, dinții noștri, însă într-un mod evident nesănătos. Deci, detartrajul este o procedură complet sigură și necesară pentru dinți sănătoși și strălucitori.
- Dacă nu mă doare nimic, nu merg la dentist
S-ar putea ca ani de zile să nu ai parte de nicio durere – asta ce înseamnă, că poți da „skip” controlului de rutină pentru 3, 5 sau 7 ani? În realitate, nu toate afecțiunile dentare dor – dimpotrivă, în punctul în care apare durerea, este poate mult prea târziu pentru ca dintele sau măseaua să mai fie salvată.
Cele mai citite articole
Trebuie să mergem la dentist la fiecare 6 luni, indiferent dacă ne doare sau nu ceva – doar așa putem identifica la timp cariile ascunse și alte afecțiuni gingivale care se pot agrava în timp.
În aceeași direcție se află și ideea că „dacă mă doare, iau pastile, îmi trece, deci nu mai merg la dentist” – e important să știm că durerea este „acoperită” poate de efectul pastilelor, însă cauza ei nu este eliminată și va reveni până ce este identificată și tratată de specialist.
- Dacă am „dinți puși”, nu are sens să îi periez
Adesea auzim că „dacă ai coroane sau implant dentar ai scăpat de grija periajului” – nimic mai fals. Indiferent de lucrările protetice pe care le avem, acestea trebuie îngrijite la fel de bine ca dinții naturali, pentru a se menține în timp și pentru a păstra cavitatea orală sănătoasă, lipsită de bacterii.
- E scump să mergi la stomatolog
În realitate, acest aspect merită analizat: dacă mergi la control la timp, o dată la 6 luni, stomatologul tău va descoperi poate o carie de dimensiuni mici pe care o va trata și te va costa 150 de lei. Pe de altă parte, dacă nu mergi la stomatolog din diverse motive, vei ajunge în unitul dentar cu carii masive, ale căror obturații vor costa 350 – 450 lei sau, în cazuri mai grave, vor conduce către extracția dentară.
Deci, putem trage o concluzie firească: să mergi la stomatolog nu este scump. Însă să NU mergi la stomatolog și să amâni controalele de rutină este, cu siguranță, mult mai costisitor.
În era informațiilor fluide, care circulă cu o viteză incredibilă și care iau amploare mai repede decât am crede, este important să rămânem fideli surselor de încredere: nu toată informația pe care o citim sau auzim este adevărată sau bună pentru noi. Înainte de a da crezare oricărei informații suspicioase de pe Internet, alege să treci fiecare „fact” printr-o sită proprie de filtrare, mai ales când vine vorba despre domenii care îți pot pune sănătatea în pericol.