Meniu

Cum alegi cea mai eficientă mască medicală de protecție

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

3 ani în urmă 14

Cum alegi cea mai eficientă mască medicală de protecție

Pandemia a modificat interacțiunea dintre oameni, distanțarea socială devenind una dintre ideile cheie ale acestei perioade. Cu toții am avut de învățat regulile de prevenție a contaminării cu coronavirus, în paralel cu renunțarea la anumite obiceiuri. Astfel, purtarea măștii în spațiile aglomerate și în cele închise, dezinfectarea constantă a mâinilor au intrat în rutină, în timp ce frecventarea locurilor aglomerate și contactul apropiat cu persoane vulnerabile au devenit activități de evitat. Pentru că virusul se transmite pe cale aeriană, masca reprezintă un element important în evitarea transmiterii virusului și a îmbolnăvirii. De aceea, trebuie să le alegem pe cele care ne asigură protecție cât mai ridicată. Descoperă în continuare cum recunoști cele mai eficiente măști de protecție.

Cum se răspândește virusul SARS CoV 2

Pentru a înțelege modul în care măștile medicale ne ajută în lupta cu coronavirusul, este necesar să cunoaștem modul în care acesta se transmite. După ce a infectat gazda, virusul se reproduce în organism, folosindu-se de celulele acestuia. Noile particule de virus ies din celule și ajung în fluidele din nas, gură și plămâni. Când persoana vorbește, tușește sau strănută, particulele ajung în exterior. Acestea pot infecta direct o altă persoană expusă, dacă aceasta este foarte aproape. Picăturile de fluid mari încărcate cu viruși se atașează de suprafețe, iar cele mici rămân suspendate în aer. În funcție de tipul și componența lor, măștile pot proteja atât în cazul contactului direct între persoane, cât și împotriva particulelor rămase în aer. În cazul particulelor de pe suprafețe, mănușile chirurgicale se dovedesc eficiente. 

Tipuri de măști medicale

Măști chirurgicale

Măștile chirurgicale sunt de unică folosință, sunt ieftine și se găsesc ușor. Acestea au rolul de a proteja pacientul în timpul unei consultații sau proceduri chirurgicale. Sunt eficiente în stoparea transmiterii lichidelor infecțioase de la persoana bolnavă la cea sănătoasă, iar în sens invers protecția este mai redusă. Măștile chirurgicale sunt de 3 tipuri:

  • Tip 1 – eficiență de 95%
  • Tip 2 – eficiență de de 98%
  • Tip 3 – eficiență 98% și protecție împotriva unei cantități mai mari de lichid

Toate aceste măști se produc în seturi care includ de la 1-5 măști până la 50 sau mai multe. Unele sunt sterilizate din fabrică, în timp ce altele sunt non-sterile. Pentru acestea din urmă, se recomandă sterilizarea înainte de purtare prin intermediul unui dispozitiv cu raze UV. 

Măști de protecție cu 3-4-5 straturi 

Cele mai citite articole

Spre deosebire de măștile chirurgicale, al căror principal scop este să protejeze pacientul, măștile de protecție asigură o protecție ridicată și persoanei care o poartă. Există 4 tipuri de măști de protecție:

  • FFP1 – 3 straturi, eficiență 80%
  • FFP2 sau N95 –  4 straturi și eficiență de 94%
  • FFP3 sau N99 – 4 sau 5 straturi, eficiență de 99%

Măștile FFP2 și FFP3 se ambalează individual sau în seturi de 5 bucăți. Eficiența lor rezidă și în gradul ridicat de etanșeizare, pentru că nu lasă spații vulnerabile între pielea obrazului și mască. 

Cum alegi masca medicală de protecție

Alegerea măștilor de protecție se face în funcție de context și activități. Pentru persoanele care nu interacționează cu multe persoane sau nu petrec mult timp în spații închise sau aglomerate, măștile chirugicale sunt de ajuns. Pentru cei care stau în spații închise sau aglomerate și riscă să interacționeze cu persoane bolnave de Covid-19, măștile FFP2 sau FFP3 sunt mai eficiente.

În ce privește personalul medico-sanitar, măștile chirurgicale sunt utile pentru examinări sau proceduri simple care nu produc aerosoli sau fluide. Pentru situațiile în care se produc mici cantități de lichid sau aerosoli, măștile FFP1 sunt mai utile. Dacă procedurile implică o cantitate mai mare de aerosoli și fluide, măștile FFP2 și FFP3 sunt necesare pentru prevenirea îmbolnăvirii.

Eficiența măștilor medicale de protecție depinde de modul de fabricare și tipul lor, dar este important să verificăm certificarea lor înainte de folosire și să le utilizăm corect, doar o singură dată.

Cele mai citite articole