Meniu

Utilaje agricole – Grape

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 0 7

Grapa este un utilaj agricol conceput pentru afanarea la suprafata sau in adancime a solului cu eliminarea ulterioara a buruienilor. Procesul de grapa niveleaza suprafata solului, previne uscarea, favorizeaza distrugerea crustei solului, pregatind campurile pentru lucrari agricole ulterioare. 

Standardele de performanta ale grapei sunt controlate de cerintele agricole. Grapele sunt utilaje agricole care au o corespondenta clara a adancimii de lucrare a solului cu parametrii dati. Neregularitatea in adancime nu este mai mare de ±1 cm, iar distrugerea buruienilor se face complet. Plantele cultivate sunt deteriorate minim – nu mai mult de 3%.

Alegerea unei grape este selectata pe baza urmatoarelor criterii: configuratia si dimensiunea campului, starea generala a solului; conditiile campului (tinand cont de graparea culturilor de panza sau de iarna). 

Un punct important pentru o grapa este alegerea unui tractor. Pentru grapa, se foloseste in mod traditional un tractor cu solid care reduce sarcina pe sol. Este permisa utilizarea tractoarelor cu roti duble. 

Rezistenta carligului grapei determina cantitatea de efort de tractiune al tractorului. Grapele se clasifica pe baza mai multor parametri, in functie de tipul corpului de lucru: dinte, plasa si disc si in functie de masa care cade pe un dinte disc sau grapa – usor, mediu, greu.

Grape cu dinti 

Cele mai citite articole

Grapele de dinti sunt utilaje agricole cu un corp de lucru sub forma de dinti. Dintii pot avea o forma diferita – cutit, patrat sau rotund. Pe langa forma, acestea pot diferi in ceea ce priveste tipul de atasare la cadru. Toate utilajele cu dinti sunt impartite suplimentar in tipuri, in functie de masa care cade pe un dinte. 

In acest sens, se disting grapele cu dinti grele, medii si usoare. O grapa cu dinti grei, de exemplu, este proiectata pentru zdrobirea bulgarilor si slabirea solului. Grapele cu dinti medii au un design similar, dar sunt destinate graparii culturilor de iarna la inceputul primaverii. 

Clasa de tractiune a tractorului este selectata pentru unitati, tinand cont de designul carligului. O grapa cu dinti usori sau o grapa pentru seminte este conceputa pentru a slabi solul imediat inainte de insamantare. Corpul de lucru al acestui tip de grapa sunt dintii, realizati sub forma de con. In agricultura interna, se foloseste foarte des o grapa usoara.

Grape cu discuri

Corpul principal de lucru al utilajelor agricole cu discuri sunt discurile netede, cu decupaje. Astfel de discuri sunt asamblate in baterii, care sunt situate la un unghi special fata de directia de miscare a echipamentului. 

In momentul miscarii, discurile se rotesc, datorita carora straturile de sol sunt taiate, afanate si amestecate. Cel mai adesea, astfel de utilaje agricole sunt folosite pentru ingrijirea pajistilor, pasunilor si fanetelor, pentru arat miristi si pentru aratura inainte de insamantare. 

Grapele cu discuri includ si utilaje agricole speciale pentru mlastina si gradina. Pe sol cu ​​umiditate ridicata se folosesc grape speciale de mlastina.  

Cele mai citite articole

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *