Meniu

Stima de sine scazuta, o problema pentru cei singuri

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 11

Stima de

In prezent, mai mult de o treime din populatia adulta este necasatorita in lumea occidentala, un numar destul de mare.

Depresia, stima de sine scazuta si izolarea sunt probleme cu care se confrunta o persoana care nu poate avea o relatie, deoarece considera ca nu are capacitatea de a se indragosti si de a se implica intr-o relatie.

Conform site-ului de intalniri online matrimonialeromania.com, exista cinci categorii de baza din cauza carora o persoana nu poate gasi un partener. Si difera intre: a avea abilitati slabe de flirt, lipsa de interes, lipsa increderii in sine si ca principal motiv, credinta de a fi suficient de neatractiv pentru a obtine atentia dorita.

Tiparul comun al acestor raspunsuri este ca jumatate dintre persoanele asupra carora s-a concentrat studiul, considera ca gasirea unui partener este un fapt foarte dificila, cauza fiind stima de sine scazuta, fapt care duce la emotii negative si anxietate.

Ce este stima de sine scazuta si cum ne afecteaza?

O definitie clasica este cea care spune ca stima de sine este valoarea, consideratia si afectiunea pe care fiecare persoana le simte fata de sine. Ce influenta are acest lucru asupra vietii noastre de zi cu zi si in gasirea unui partener? Putem vedea cu usurinta ca are o mare influenta.

Cand stima de sine este la nivelul potrivit, ne percepem intr-un mod realist, ne acceptam, fara ca acest lucru sa ne impiedice sa dorim sa ne imbunatatim, si ne simtim oameni valorosi demni de a fi iubiti si apreciati de ceilalti. Acest lucru ne face sa avem tendinta de a ne pretui timpul, spatiul si capacitatea noastra de a gandi si de a lua decizii.

Cele mai citite articole

Oamenii cu stima de sine scazuta tind sa creada ca nu merita luati in considerare, asa ca se simt incomod cu recunoasterea si laudele, minimalizeaza ceea ce fac, oricat de demni ar fi acestia si pot chiar simti respingere fata de mostrele de afectiune.

Stima de sine scazuta influenteaza relatiile cu ceilalti si cu noi insine. Sentimentul de vinovatie este comun. Tendinta de a generaliza si de a considera ca totul este gresit duce la o gandire distorsionata, pana la punctul de a crede ca tot ceea ce se intampla rau si negativ in jurul nostru are legatura cu propriul comportament.

Nesiguranta, indoiala permanenta asupra faptului ca ceea ce s-a facut este bine sau gresit, optand in general pentru un raspuns negativ, face ca persoana cu stima de sine scazuta sa faca un efort de nedescris sa multumeasca, sa nu deranjeze sau sa satisfaca nevoile celeilalte persoane, uitandu-le pe ale lor.

Singuratatea si anxietatea, consecintele unei stime de sine scazute

 Si sunt pentru ca corespund la doua dintre marile realitati ale timpului nostru. Din ce in ce mai multi oameni se simt singuri si nu sunt multumiti de asta, dar nici nu stiu sa evite acest lucru. Pentru ei este o problema, dar nu gasesc o modalitate de a o rezolva sau de a trai cu ea fara ca aceasta sa-i afecteze. Numarul persoanelor care se confrunta cu anxietatea in fiecare zi este, de asemenea, in crestere. Adesea, ambele realitati apar impreuna. 

Stima de sine scazuta ne afecteaza emotiile, gandurile si comportamentul si o face in ambele directii, deoarece gandurile si emotiile, conditionate de stima scazuta de sine, alimenteaza un concept de sine scazut.

Stima de sine scazuta este legata de capacitatea noastra de a avea noi experiente. Persoanele cu stima de sine scazuta pot avea tendinta de a se conforma. Prin urmare, dobandirea sau cresterea stimei de sine ii determina pe oameni sa devina interesati de noi activitati si sa creasca relatiile sociale si noi contacte.

Pe scurt, un nivel adecvat de stima de sine este necesar pentru echilibrul mental si emotional, pentru a mentine relatii sanatoase cu ceilalti, cu noi insine si cu mediul din jurul nostru si pentru a putea fi fericiti si sa ne bucuram de viata.

sine scazuta, o problema pentru cei singuri

Cele mai citite articole