Dieta alcalină, numită și dieta cu acid alcalin, a devenit cunoscută de către celebritățile internaționale care au adoptat-o. Nume mari precum Victoria Beckham, Jennifer Aniston și Kate Hudson au spus că au încercat dieta și au avut rezultate pozitive.
- În 2013, Victoria Beckham a postat pe Twitter că preferata ei este cartea de bucate alcaline „Honestly Healthy: Eat With Your Body in Mind, the Alkaline Way”, scrisă de bucătarul vegetarian Natasha Corrett și nutriționistul Vicki Edgson. De atunci, dieta alcalină a devenit mult mai cunoscută în lumea întreagă.
Ce este dieta alcalină?
O dietă alcalină se bazează pe teoria conform căreia puteți schimba echilibrul pH-ului corpului și al sângelui prin alimentele pe care le consumați.
- Adepții acestei diete au susținut că nivelurile ridicate a „excesului de acid” în organism, cauzate de dietele noastre moderne, contribuie la o serie de afecțiuni de sănătate, inclusiv artrita, osteoporoza, tulburările renale și hepatice și chiar cancerul.
Alimentele care sunt citate ca fiind „producătoare de acid” de susținătorii dietei includ carnea, grâul și alte cereale, zahărul rafinat, produsele lactate, cofeina, alcoolul și alimentele procesate. De cealaltă parte, pe lista alimentelor considerate „alimente alcaline” se află fructele și legumele.
Dieta a fost dezvoltată inițial pentru a ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi și a infecțiilor urinare, deoarece pH-ul urinei tale se modifică în funcție de ceea ce mănânci.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să sugereze că acest lucru modifică pH-ul restului corpului. pH-ul sângelui este strâns reglat de rinichii noștri și nu este afectat de dietă.
- Chiar dacă mulți medici nu sunt de acord că dieta alcalină are efectul pe care îl promovează adepții ei, recunosc totuși că recomandările de a mânca mai multe fructe și legume și de a reduce zahărul și alcoolul sunt în conformitate cu sfaturile actuale privind alimentația sănătoasă.
Cum funcționează dieta alcalină?
Dacă ați acordat o atenție deosebită orelor de chimie în timpul școlii, veți fi familiarizați cu conceptul de acid și alcalin. Dacă nu, atunci iată o prezentare rapidă: acizii sunt practic soluții apoase care au un nivel de pH mai mic de 7,0, în timp ce alcalinele au un nivel de pH mai mare de 7,0, apa fiind componenta neutră cu un pH de 7,0.
- În termeni mai simpli, acizii au un gust acru și sunt de natură corozivă, în timp ce alcalinele sunt elemente care neutralizează acizii.
În timpul procesului de digestie, stomacul nostru secretă acizi gastrici, care ajută la descompunerea alimentelor. Stomacul are un echilibru al pH-ului care variază de la 2,0 la 3,5, care este foarte acid, dar necesar pentru procesul de digestie. Cu toate acestea, uneori, din cauza stilului de viață nesănătos și a obiceiurilor alimentare, nivelul de acid din organism se încurcă, ducând la aciditate, refluxuri de acid și alte afecțiuni gastrice.
Dacă treceți în revistă dieta zilnică a majorității locuitorilor din oraș, aceasta conține cantități mari de alimente acide precum burger, pizza, sandvișuri cu brânză, cârnați, bacon, kebab, cola, gogoși, produse de patiserie etc – care pe termen lung pot afecta echilibrul acizilor din stomac. Aceste alimente, atunci când sunt descompuse, lasă în urmă reziduuri care sunt denumite cenușă acidă, principala cauză a problemelor de stomac.
Alimentele alcaline ajută la contracararea riscurilor de aciditate și refluxuri acide, aducând un fel de ușurare.
- Structura corpului nostru are un raport 80% alcalin și 20% acid. Acesta este motivul pentru care trebuie să consumăm aproximativ 80% alimente alcaline și 20% alimente acide (se vorbește și despre varianta de 60% alcalin și 40% acid pentru întreținere, în timp ce 80/20 este pentru refacerea sănătății).
Alimente alcaline pentru dieta ta zilnică
Dacă te-ai răsfățat cu carne roșie în exces, mâncare procesată și junk food, este timpul să incluzi niște alimente alcaline în dieta ta.
Iată o listă cu alimente alcaline!
1.Legume cu frunze verzi
Se spune că majoritatea legumelor cu frunze verzi au un efect alcalin în sistemul nostru. Nu fără motiv, bătrânii și experții noștri în sănătate ne sfătuiesc întotdeauna să includem verdeață în dieta noastră zilnică.
Aceste legume conțin minerale esențiale care sunt necesare organismului pentru a îndeplini diverse funcții. Încercați să includeți în dieta alcalină spanacul, salata verde, kale, țelina, pătrunjelul etc.
2. Conopida și Broccoli
Cele mai citite articole
Dacă îți place broccoli sau conopida sote este foarte bine. Acestea conțin mai multe substanțe fitochimice care sunt esențiale pentru corpul tău. Combinați-le cu alte legume precum ardei capia, fasole și mazăre verde și aveți doza de sănătate necesară în farfuria voastră.
3. Citrice
Contrar credinței că citricele sunt foarte acide și ar avea un efect acid asupra organismului, ele sunt cea mai bună sursă de alimente alcaline.
Lămâia, limele și portocalele sunt pline cu vitamina C și sunt recunoscute că ajută la detoxifierea sistemului digestiv, inclusiv la ameliorarea acidității și a arsurilor stomacale.
4. Alge și sare de mare
Știați că algele sau legumele marine au de 10-12 ori mai mult conținut de minerale decât cele cultivate pe uscat? Ele sunt, de asemenea, considerate a fi surse de hrană foarte alcalină și sunt cunoscute că aduc diferite beneficii organismului.
Puteți să vi le adăugați în castronul cu supă sau cartofi prăjiți sau puteți face sushi acasă. Sau puteți doar să presărați puțină sare de mare în salate, supe, omletă etc.
5. Legume rădăcinoase
Legumele rădăcinoase precum cartofii dulci, sfecla și morcovii sunt alimente alcaline. Din păcate, cel mai adesea, aceste legume sunt supra-gătite, ceea ce le face să-și piardă din calități. Nu ezitați să le includeți în supe, salate și multe altele.
6. Fructe
Fiecare nutriționist și expert în sănătate îți va spune că adăugarea fructelor de sezon în dieta ta zilnică se poate dovedi a fi benefică pentru sănătatea ta. Sunt pline de vitamine, minerale și antioxidanți care au grijă de diferite funcții din organism. Sunt și surse bune de hrană alcalină, în special kiwi, ananasul, curmalele, nectarinele, pepenele verde, grapefruit-ul, caisele și merele.
7. Nuci
Îți place să mănânci nuci atunci când ți se face foame? Pe lângă faptul că sunt surse de grăsimi bune, acestea produc și un efect alcalin în organism. Cu toate acestea, deoarece sunt bogate în calorii, este important să consumați cantități limitate de nuci. Includeți în planul zilnic de masă caju-ul, castanele și migdalele.
8. Ceapa, usturoiul și ghimbirul
Printre cele mai importante ingrediente din bucătăria românească ceapa și usturoiul sunt mari potențiatori de aromă. Le puteți folosi în numeroase alte moduri – usturoi pentru a vă „îmbogăți” pâinea prăjită de dimineață, ghimbirul ras în supă sau ceai, ceapa proaspăt feliată în salate etc.
9. Avocado
Avocado are un gust grozav și este foarte hrănitor. Este bogat în grăsimi sănătoase și, de asemenea, este antiinflamator, alcalinizant și excelent pentru inimă.
Asigurați-vă că fiecare membru al familiei dumneavoastră mănâncă avocado în fiecare zi. Va ajuta la eliminarea resturilor acide și la crearea unui mediu mai alcalin în corp.
- Acest fruct delicios conține potasiu, acid folic, fibre alimentare, seleniu, o mulțime de grăsimi sănătoase și chiar vitamina A, B5, C și K. Mai mult, el conține antioxidanți precum beta-carotenul și alfa-carotenul luteină și așa mai departe.
Dacă mănânci avocado în mod regulat, te poți bucura de pierderea în greutate, de o sănătate mai bună a inimii, de o sănătate cardiovasculară îmbunătățită și nivelul zahărului din sânge va fi sub control.
10. Țelină
Țelina este încă un alt aliment alcalin pe care trebuie să-l consumăm cu toții. Poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului din corpului tău și, de asemenea, este un diuretic uimitor și, prin urmare, poate ajuta la eliminarea lichidelor suplimentare din organism.
- În plus, deoarece are un conținut uimitor de apă, va hrăni și hidrata fiecare celulă prezentă în corpul tău.
Țelina conține chiar și vitaminele A, B, C și K, precum și magneziu, calciu, fibre, potasiu, acid folic și fosfor.