Meniu

Top 10 alimente care iți protejează ficatul

Articol scris de

2 ani în urmă 24

Ficatul are un rol important în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. De asemenea, acesta stochează rezerve de nutrienți și produce proteine. În plus, este implicat în descompunerea toxinelor din alcool și medicamente, precum și a altor substanțe nefolositoare. 

O alimentație echilibrată reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor cronice. Consumul regulat al unor alimente și băuturi ar putea promova sănătatea ficatului. Să vedem care sunt acestea. 

  1. Cafeaua

Consumul regulat de cafea reduce riscul de ciroză și cancer hepatic la pacienții cu afecțiuni hepatice. De asemenea, protejează sănătatea ficatului la persoanele sănătoase. Beneficiile se datorează capacității sale de a împiedica acumularea de grăsime și colagen la nivelul acestui organ, dar și datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante (1).

  1. Ceaiul verde

Ceaiul verde are numeroase beneficii potențiale pentru organism, în mod particular pentru ficat. Conform studiilor, consumul acestui tip de ceai se asociază cu îmbunătățirea nivelului seric de enzime hepatice și cu scăderea riscului de cancer hepatic. Acesta ar reduce depozitele de grăsimi de la nivelul acestui organ (1).  

Consumul de ceai verde este mai indicat decât administrarea de suplimente alimentare cu extract de ceai verde. În doze mari, acest extract poate deteriora ficatul (2). 

  1. Anghinarea 

Extractul de anghinare s-a dovedit eficient în prevenirea deteriorării ficatului și promovarea regenerării celulare la acest nivel. De asemenea, acesta ar îmbunătăți funcția hepatică la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică. Efectele se datorează antioxidanților din compoziție – silimarină și cinarină (3). De aceea, anghinarea este un aliment inclus în regimul pentru ficat.

  1. Grapefruitul 

Cei doi compuși antioxidanți din grapefruit, naringina și naringenina, protejează celulele hepatice prin reducerea stresului oxidativ și inflamației. Totuși, fructul interacționează cu numeroase medicamente. Întreabă medicul înainte de a introduce în dietă acest aliment (2).

  1. Fructele de pădure

Fructele de pădure (afine, merișoare, zmeură) sunt bogate în antociani, compușii antioxidanți responsabili de culoarea acestora. Cercetările arată că un consum regulat de antociani ar putea oferi protecție ficatului și încetini progresia fibrozei la nivelul acestui organ (1). 

  1. Sucul de sfeclă roșie

Cele mai citite articole

Sucul de sfeclă roșie ar putea reduce inflamația hepatică, prin efectele antiinflamatorii și antioxidante ale betalainei, substanța activă din compoziția sa. Totuși, studiile au fost efectuate doar pe animale, fiind necesare studii pe subiecți umani (1). 

  1. Fructe de cactus

Extractul de fructe de cactus poate fi benefic în tratamentul pacienților cu steatoză hepatică non-alcoolică (2). De asemenea, s-a dovedit că acesta ar reduce simptomele mahmurelii, prin scăderea inflamației hepatice, care apare după consumul de alcool (1). 

  1. Cruciferele 

Broccoli, varza de Bruxelles și alte crucifere ajută la creșterea nivelului de enzime de detoxifiere și la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice, prevenind astfel deteriorarea ficatului (1). 

Un consum ridicat de vegetale în general – legume, fructe și ierburi aromatice (rozmarin, salvie, oregano, chimen) –  se asociază cu protecția sănătății ficatului (2, 4). Ia în considerare și produsele hepatoprotectoare, cum ar fi suplimentele naturale cu turmeric.

  1. Oleaginoasele

Nucile, migdalele, semințele și alte oleaginoase sunt bogate în grăsimi sănătoase și vitamina E, micronutrient cu proprietăți antioxidante. O dietă bogată în oleaginoase s-a dovedit eficientă în prevenția steatozei hepatice non-alcoolice. Uleiul de măsline extravirgin este, de asemenea, indicat, însă trebuie consumat cu moderație (1, 2).  

  1. Peștele gras 

Peștele gras (macrou, somon, sardine, hering) conține acizi grași Omega-3, compuși antiinflamatori, care previn acumularea în exces de grăsimi în ficat. În plus, aceștia contribuie la menținerea unui nivel optim de enzime hepatice (2).

Prin urmare, fructele, legumele și sursele de grăsimi sănătoase sunt alimentele care îți protejează ficatul. Nu uita că este important să ai o dietă echilibrată și variată, să menții o greutate normală, să eviți alimentele procesate industrial, prăjelile și excesul de alcool. 

Referințe: 

  1. Jones, Taylor. “11 Foods That Are Good for Your Liver.” Healthline, Healthline Media, 28 Sept. 2021, www.healthline.com/nutrition/11-foods-for-your-liver. Accessed 27 Dec. 2022.
  2. ‌Johnson, Jon. “What Foods Protect the Liver?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 May 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/323915. Accessed 27 Dec. 2022.
  3. ‌Jane, Mary. “Top 8 Health Benefits of Artichokes and Artichoke Extract.” Healthline, Healthline Media, 16 Jan. 2019, www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits. Accessed 27 Dec. 2022.
  4. “Best and Worst Foods for Your Liver.” WebMD, 2022, www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-best-and-worst-foods-for-your-liver. Accessed 27 Dec. 2022.

Cele mai citite articole