Meniu

7 remedii pentru răceală și gripă

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 7

7 remedii pentru răceală și gripă

Răceala și gripa sunt afecțiunile cele mai răspândite în sezonul rece. De aceea, multe persoane sunt în permanență în căutarea unor remedii pentru acestea. Din păcate, nu există un remediu pentru a vindeca răceala1, dar există metode prin care simptomele pot fi ameliorate.

O răceală poate dura între una și două săptămâni și se vindecă de la sine, fără a fi necesar un tratament special. Iată câteva “remedii” populare, care pot fi modalități bune de a controla simptomele deranjante specifice și de a-ți îmbunătăți starea1.

1. Hidratarea

Atunci când ești răcit, este foarte important să te hidratezi în mod corespunzător. Apa, sucurile de fructe, supele sau ceaiurile calde cu lămâie și miere1 pot contribui la ameliorarea congestiei nazale și la prevenirea deshidratării. În plus, adăugând miere în băuturile calde, ai putea ajuta la calmarea tusei.1 Evită alcoolul, cafeaua și sucurile care conțin cofeină, deoarece acestea deshidratează.

2. Odihna

Odihna este necesară pentru ca organismul să se poată reface, iar corpul să se vindece. Așadar, nu neglija acest aspect. Asigură-te că dormi 8 ore pe noapte și că nu ai în jur elemente care pot afecta calitatea somnului.

3. Gargara cu apă cu sare

Dacă ai de-a face cu dureri în gât, poți apela la acest leac băbesc. Pune o pătrime sau o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și las-o să se dizolve. Gargara cu această soluție de apă cu sare poate să amelioreze temporar durerile în gât și senzațiile de usturime.1

4. Picăturile nazale

Soluțiile saline, spray-urile și picăturile pentru nas pot fi de ajutor în cazul congestiei nazale.1 Cere sfatul medicului sau farmacistului despre cele mai bune moduri de utilizare ale acestora.

5. Medicamentele pentru gripă și răceală

Cele mai citite articole

Întreabă un specialist despre ce medicamente pentru răceala și gripă fără prescripție medicală poți utiliza. Acesta acționează asupra simptomelor specifice, precum dureri de cap și dureri musculare, nas înfundat, tuse.1 Este important să citești bine prospectul înainte de administrare și să respecți indicațiile medicului și farmacistului.

6. Consumul de lichide calde

Temperatura ridicată este un element cheie în acest remediu, un asemenea tip de terapie fiind foarte des utilizat. Lichidele calde ar putea avea un efect calmant și ar putea ameliora congestia nazală, favorizând producția de mucus.1 Așadar, atunci când ești răcit, consumă multe supe de pui, ceaiuri sau sucuri de fructe încălzite.

7. Umidificarea aerului

Un alt remediu poate nu la fel de popular, dar care ar putea contribui la ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, este reprezentat de sporirea umidității aerului dintr-o încăpere1. Poți folosi dispozitive speciale, precum un vaporizator sau un aparat de umidificare. Prin sporirea umidității din camera în care stai, poți contribui la ameliorarea congestiei nazale. Schimbă zilnic apa din acest aparat și curăță-l conform instrucțiunilor de la producător.

Deși niciun din aceste remedii nu va vindeca o răceală, ele te pot ajuta să îți îmbunătățești în mod semnificativ starea și să ameliorezi o parte din simptomele extrem de deranjante. 

Înainte de a administra orice medicament sau substanță, discută cu un medic sau farmacist. Acest articol are doar rol informativ și nu poate înlocui sfaturile avizate. Pentru orice diagnostic sau tratament, mergi la un control și respectă indicațiile oferite de către personalul medical.

Sursă:

1. “Cold Remedies: What Works, What Doesn’t.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/cold-remedies/art-20046403. Published June 3, 2022. Accessed January 12, 2023.

Cele mai citite articole