Meniu

Îngrijirile de bază acordate la domiciliu pentru pacienții imobili

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 8

Îngrijirile de bază acordate la domiciliu pentru pacienții imobili

Accidentele grave sau afecțiunile ale căror urmări sau simtome includ incapacitatea de mișcare și imobilizarea la pat, pot avea un impact devastator atât asupra celui implicat direct, adică a pacientului, cât și asupra persoanelor din familie care trebuie să ofere îngrijire continuă.

Dacă vă regăsiți fie în postura de pacient, fie de îngrijitor și sunteți la început de drum, iată ce presupune îngrijirea la domiciliu:

Toaletarea și menținerea igienei zilnice

Igiena este una din nevoile de bază ale pacienților și este un pilon esențial pentru o stare de sănătate bună. Pacienții imobilizați la pat sau în scaun rulant au nevoie de îmbăieri zilnice. Cei care au o oarecare mobilitate și se pot deplasa pe distanțe mici, pot fi ajutați să stea pe un scaun, în duș, în timp ce persoana care oferă îngrijirile se ocupă de îmbăierea propriuzisă. În cazul persoanelor care sunt complet imobile, cea mai bună variantă de îmbăiere, este cea realizată în pat, cu ajutorul unui burete moale și cu apă curatî călduță. Pentru că în acest caz clătirea săpunului poate fi incompletă, este bine să utilizați săpunuri blânde și fără parfum. Îngrijirea dinților, a părului, bărbieritul în cazul bărbaților și a unghiilor sunt de asemenea esențiale. Unghile netăiate pot prezenta risc de accidentare, fie a pacientului, fie a îngrijitorului.

Asigurarea unui regim alimentar sănătos

Motilitatea intestinală, în cazul persoanelor imobile este mult redusă. Astfel mulți pacienți pot suferi de constipație și pot avea nevoie de un regim special care să promoveze digestia. În cazul persoanelor care suferă deja de constipație, TruMed vine în ajutorul pacientului dar și a îngrijitorului și poate efectua procedura de clisma evacuatorie la domiciliu – constipația mai poate fi evitată prin urmarea unui regim bogat în fibre și mișcarea zilnică în limita capacităților sau cu ajutorul unui kinetoterapeur. Mișcarea zilnică poate ajuta și la prevenirea escarelor de decubit.

Cele mai citite articole

Schimbarea zilnică a hainelor

De cele mai multe ori, persoanele imobilizate la pat sau în scaun rulant, au un sistem imunitar mult mai slab decât o persoană sănătoasă. Murdăria de pe haine, în special secrețiile și excrețiile corpului, sunt un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor patogene care pot cauza ulterior suprainfectări ale unor leziuni sau microleziuni ale pielii. Lenjeria de pat poate fi schimbată la două sau trei zile. Pentru că pielea pacientului stă un timp nedefinit în contact cu lenjeria de pat, este bine ca aceasta să fie una de calitate, moale și care să nu afecteze pielea pacientului.

Creați un mediu plăcut pentru persoana aflată în suferință

Persoanele complet imobile vor ieși, probabil, mult mai rar din casă. Astfel, un mediu în care acesta să aibă posibilitatea să citească sau să vizioneze un film, poate ridica puțin moralul celui implicat. O stare bună de spirit este asociată un nivel scăzut al hormonilor de stres în sânge și cu un sistem imunitar mai puternic. La fel de importantă este și interacțiunea și timpul de calitate petrecut cu persoanele dragi din familie sau cu prietenii.

Incapacitatea de mișcare și imobilizarea la pat schimbă fundamental viața și circumstanțele în care cei afectați se regăsesc brusc. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu pot oferi suport atât fizic, prin alinarea suferințelor asociate cu imobilitatea, dar și emoțional, prin faptul că ușurează presiunea resimțită de către membrii familiei.

Sursa foto: Unsplash.com

Cele mai citite articole