Meniu

Cum să scapi de frica de dentist

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

2 ani în urmă 20

Cum să scapi de frica de dentist

Frica de dentist este un subiect despre care foarte multe persoane vorbesc. Cel mai probabil, aceasta a luat naștere ca urmare a metodelor de tratament care nu asigurau confortul deplin al pacientului, la începutul practicării stomatologiei. Însă, tehnicile utilizate în prezent în cabinetele de stomatologie sunt mult mai avansate, asigurând un tratament fără durere. 

Dacă și tu ai frică de dentist, nu te îngrijora, aceasta se poate trata. Important este să înțelegi care sunt motivele care duc la apariția ei. Ulterior, încearcă să analizezi situația obiectiv, poate chiar împreună cu medicul stomatolog. Acesta îți poate furniza toate informațiile de care ai nevoie pentru a te liniști. Până la vizita în cabinetul medicului, poți afla mai multe despre procedurile și afecțiunile stomatologice de pe site-ul ParodontologieLaser.ro.

Efectuează controale periodice

Controlul stomatologic periodic are rolul de a depista chiar și cele mai mici semne de îngrijorare în privința sănătății dentare. Astfel, afecțiunile dentare vor fi depistate mai repede. Tratarea unei patologii în stadiul incipient este mai ușoară, mai puțin costisitoare și cu mai puține complicații. 

Intervalul de timp la care se efectuează controlul stomatologic este în medie de 6 luni. Nu trebuie să aștepți o durere de masea pentru a intra într-un cabinet stomatologic. Dacă este necesară efectuarea unor intervenții mai ample, poți ruga medicul să se asigure că îți va administra o cantitate adecvată de anestezic.

Alege medicul în funcție de recomandări

În cazul pacienților cu frică de dentist este important ca medicul stomatolog să fie empatic și înțelegător. Dacă nu ai încă un medic stomatolog sau te-ai mutat într-un oraș nou, poți apela la recomandările prietenilor sau cunoștințelor pentru alegerea lui. Aceștia îți pot oferi părerea  sinceră atât în privința competenței sale, cât și în ceea ce privește deschiderea acestuia față de pacienți. 

Cele mai citite articole

Comunică deschis cu medicul stomatolog și roagă-l să-ți explice etapele pe care urmează să le parcurgă. Cunoașterea și înțelegerea procedurilor diminuează semnificativ anxietatea pe care o vei resimți. 

Mergi la terapie

Frica de dentist este o patologie cu care se confruntă foarte mulți oameni, dar puțini aleg să o trateze. Cei mai mulți aleg să evite cabinetul stomatologic. Însă, această variantă nu te va ajuta, deoarece dantura ta va avea de suferit. 

Optează pentru efectuarea unor ședințe de terapie cu un psiholog cu experiență. Acesta te poate ghida spre a gestiona mai bine frica de dentist. În plus, te poate învăța metode prin care să depășești momentele de frică, utilizând spre exemplu, tehnici de respirație. 

Frica de dentist la copii

Copiii se simt deseori neliniștiți când trebuie să meargă la medicul stomatolog. Însă, nu trebuie și nu este indicat să fie așa. Este important să explicăm copilului:

  • importanța consultului stomatologic;
  • modul în care decurge consultația și etapele sale.

De asemenea, poți alege un cabinet stomatologic care să aibă un mediu primitor, astfel încât copilul să nu se simtă stingherit. Comunică deschis cu micuțul tău și află care sunt elementele care îl deranjează cel mai mult. 

Frica de dentist este des întâlnită, însă nu trebuie să renunți la a merge la controlul stomatologic din cauza ei. Alege un medic stomatolog care să fie empatic și să îți explice etapele pe care urmează să le efectueze. Menținerea unei relații deschise cu medicul îți va reduce semnificativ gradul de anxietate. Poți opta și pentru a merge la terapie. Acolo vei învăța tehnici pentru a gestiona și chiar elimina frica de dentist. 

Cele mai citite articole