La baza apariției infecțiilor fungice se află diferite tipuri de ciuperci. Aceste infecții sunt foarte frecvente, însă nu se agravează dacă sunt tratate rapid și corect.
Infecțiile fungice sunt cauzate de ciuperci
Ciupercile sunt organisme eucariote simple care se găsesc în diverse medii, cum ar fi aerul, solul, plantele și apa. Anumite ciuperci fac parte din flora umană normală însă creșterea excesivă a numărului lor poate duce la probleme de sănătate.
Frecvent, infecțiile fungice apar pe piele, sub forma unor afecțiuni, precum piciorul atletului, tinea corporis sau candidoza cutanată. Pentru a trata infecțiile pielii specialiștii recomandă folosirea unui inlocuitor Baneocin, care se aplică direct pe zona infectată.
Utilizarea medicamentelor antifungice este rezervată în general pentru infecții fungice moderate sau severe. Persoanele care au un sistem imunitar slăbit și iau antibiotice destul de des sunt mai predispuse la astfel de infecții.
Candidoza – o infecție fungică frecventă
Pentru a înțelege mai bine ce este candidoza, este important să știm că aceasta reprezintă o infecție fungică frecventă, cauzată de ciuperci din genul Candida, prezente în mod natural în organism. Această infecție poate afecta diverse părți ale corpului și cele mai comune fiind:
- Candidoza bucală: apar afte.
- Candidoza la sugari: provoacă erupții cutanate.
- Candidoza vaginală: duce la secreții vaginale.
- Candidoza cutanată: duce la infecții frecvente ale unghiilor.
Cele mai citite articole
Aceste infecții apar adesea din cauza unui sistem imunitar slăbit. O ciupercă numită drojdie, dificil de tratat, este responsabilă pentru apariția lor. Ciuperca provoacă infecții și, odată proliferată în organism, duce la candidoză.
Infecțiile fungice – factori declanșatori
Oricine poate avea o infecție fungică a pielii, deoarece umiditatea este factorul cel mai predispus. Ciupercile pot apărea și în condiții umede și calde. Alți factori care pot duce la apariția acestor infecții sunt tratamentele cu imunosupresoare sau cele chimioterapeutice. În plus, diabetul este o boală ce influențează apariția infecțiilor fungice.
Multe ciuperci se înmulțesc în locurile publice: piscine, dușuri sau vestiare, zone în care există umiditate și căldură. Acestea se dezvoltă rapid la persoanele care au un sistem imunitar scăzut și nu pot lupta împotriva lor, cum se întâmplă la vârstnici.
Metode de tratament și prevenție pentru infecțiile fungice
De regulă, se recomandă tratamentul local cu un unguent, ce conține zinc și neomicină deoarece acestea răspund bine la terapia topica. Cremele și unguentele sunt cel mai bine tolerate.
Uneori, în completarea acestui tratament, se mai recomandă și medicamente antifungice. Infecțiile fungice ale pielii pot reapărea oricând, dacă nu se administrează tratamentul corect și nu se acordă atenție mărită igienei personale. Dacă sunt tratate din stare incipientă, ciupercile pot fi combătute mai ușor.
În ceea ce privește prevenția infecțiilor fungice ale pielii se impune menținerea unei igiene corespunzătoare și evitarea umidității sau căldurii excesive. De asemenea, este important să vă protejați foarte bine unghiile pentru a evita deteriorarea lor. În acest sens, se recomandă utilizarea mănușilor atunci când folosiți diverse produse chimice pentru spălat și folosirea lacurilor ce au rol de protecție a unghiei.