Dieta cu ouă este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut scăzut de calorii, dar proteic. Este conceput pentru a ajuta la pierderea în greutate fără a sacrifica proteina necesară pentru a construi mușchii. Așa cum sugerează și numele său, subliniază consumul de ouă ca sursă principală de proteine.
Dieta cu ouă are mai multe versiuni, dar în fiecare puteți bea doar apă sau băuturi cu calorii zero. Alimentele bogate în carbohidrați și zaharuri naturale, precum majoritatea fructelor și a tuturor pâinii, pastelor și orezului sunt eliminate din dietă, care durează de obicei 14 zile. Mâncați doar micul dejun, prânzul și cina. Nu există gustări, în afară de apă sau alte băuturi cu zero calorii.
Efectele secundare ale dietei cu ouă
Cel mai frecvent efect secundar nedorit al dietei ouălor este lipsa de energie pe care o vor resimți multe persoane în urma epuizării carbohidraților. Acest lucru face dificilă realizarea exercițiilor fizice.
Trecerea bruscă către o dietă bogată în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi dificilă pentru adaptarea sistemului digestiv. Ca urmare, puteți prezenta greață, constipație, flatulență și respirație urâtă.
https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not
Ouăle sunt, de asemenea, foarte bogate în colesterol, cu 186 grame, sau 63 la sută din valoarea recomandată zilnic. Cu toate acestea, cercetările au arătat că nu colesterolul din alimente trebuie să se îngrijoreze pentru sănătatea inimii, ci mai degrabă grăsimile saturate.
Este această dietă sigură?
Consensul general în comunitățile medicale este că dieta cu ouă nu este cea mai sigură modalitate de a slăbi.
Dacă urmați orice variantă a dietei ouălor, caloriile dvs. vor intra sub 1.000 de calorii pe zi. Potrivit Harvard Medical School, nu este sigur ca femeile să consume mai puțin de 1.200 de calorii pe zi, iar bărbații să consume mai puțin de 1.500, dacă nu sunt supravegheate de un profesionist medical.
Mâncarea a până la șapte ouă pe săptămână sau mai multe în unele studii pare să fie în siguranță pentru populația generală, fără niciun efect aparent asupra riscului cardiovascular. Dacă faceți acest lucru, puteți reduce efectiv riscurile de accident vascular cerebral. Un studiu din 2015 a confirmat faptul că chiar și unele persoane cu diabet pot mânca ouă mai liberal decât s-a crezut anterior, aproximativ 12 pe săptămână, fără a agrava nivelul de colesterol sau controlul zahărului din sânge.
https://www.bbc.com/future/article/20190916-are-eggs-good-for-you
Acestea fiind spuse, o dietă bogată în proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați poate fi asociată cu riscuri mai mari de boli cardiovasculare, potrivit unui studiuTrusted Source. Dezavantajul acestui studiu particular este că nu a controlat sau subliniat tipurile de surse de carbohidrați sau proteine, ceea ce ar putea influența semnificativ rezultatul studiului.
Mâncarea suficientă de fibre în fiecare zi este crucială pentru hrănirea bacteriilor intestinale. Americanii ajung deja mult sub aportul zilnic recomandat de fibre. Deoarece fibra se găsește în principal în leguminoase, fructe, legume, nuci, semințe și cereale integrale, dieta din ouă ar putea complica un aport de fibre deja scăzut.
La pachet
Cele mai citite articole
Orice tip de dietă extremă de pierdere bruscă în greutate ar putea funcționa dacă o puteți respecta. Cu toate acestea, aceste diete vin în mod normal cu compensarea consecințelor nesănătoase.
Dieta cu ouă nu este durabilă, iar majoritatea oamenilor care o urmează vor reface greutatea aproape imediat ce vor relua o dietă normală. Este mai eficient să crești exercițiile fizice și să alegi mese bine echilibrate care să limiteze caloriile, alimentele cu conținut ridicat de zahăr și alimentele procesate.
Cum funcționează dieta cu ouă fierte?
Există mai multe versiuni ale dietei cu ouă fierte, în conformitate cu e-book “The Boiled Egg Diet: The Easy, Fast Way to Weight Weight !”, de Arielle Chandler. Ne vom scufunda în diferitele opțiuni de mai jos, dar versiunea tipică este similară cu Atkins cu conținut scăzut de carbohidrat, scrie Chandler și necesită următorul program de mâncare:
Mic dejun: Cel puțin două ouă și o bucată de fructe (legumă cu conținut scăzut de glucide sau proteine opțional)
Ouă la prânz sau proteine slabe precum carnea de pui și legume cu conținut scăzut de glucide
Cina: Ouă sau proteine slabe și legume cu conținut scăzut de carbohidrați.
Colesterolul
În trecut, experții credeau că a consuma ouă va crește colesterolul. Acest lucru rămâne controversat.
În 2019, de exemplu, un studiu care a analizat datele pentru 29.615 adulți a concluzionat că consumul de cantități mai mari de colesterol sau ouă dietetice ar putea crește riscul de boli cardiovasculare, care include accident vascular cerebral. Cu toate acestea, au existat mai multe limitări ale acestui studiu, inclusiv constatări observaționale și nu cauzale.
https://www.healthline.com/nutrition/how-many-eggs-should-you-eat
Un alt studiu similar care a implicat 28.024 de participanți a arătat rezultatele opuse. Nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește mortalitatea cauzală între includerea a șapte sau mai multe ouă pe săptămână sau mai puțin de un ou pe săptămână.
Totuși, în 2019, însă, cercetătorii care analizează datele pentru 1.950 de bărbați cu vârste cuprinse între 42 și 60 de ani nu au găsit nicio legătură între consumul de ou și riscul de accident vascular cerebral.
Sursa Foto: Pixabay