Multe persoane au cearcăne profunde care le strică estetica feței.
Câte feluri de cearcăne există?
Cearcăne sau hiperpigmentare periorbitală?
Cuvântul „cearcăne” a ajuns să devină popular în același mod ca și cuvântul „celulită”, dar termenul corect pentru a descrie problema este hiperpigmentarea periorbitală. Cearcanele pot fi de moment sau circumstanțiale, rezultând din oboseală, somn insuficient sau boală.
Oricine poate solicita un tratament cearcăne, indiferent de natura acestora, la o clinică de medicină estetică precum Zone Medical Estet din Bucuresti. Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica-estetica, Doctor in Medicina va sta la dispozitie cu toate informatiile pe care le doriti.
Marea majoritate a cearcanelor dispar după odihnă sau când condițiile care le-au declanșat au încetat. Cu toate acestea, cercurile întunecate cronice conferă feței un aspect obosit, fiind cauza unui mare disconfort estetic datorită aspectului puternic întunecat din regiunea ochilor, ceea ce face cearcănele foarte evidente. Acest lucru se întâmplă din cauza acumulării de melanină. Lumina care cade pe această zonă favorizează pigmentarea acesteia.
Vârsta este, de asemenea, un alt factor care contribuie la apariție, la fel ca odată cu îmbătrânirea, pielea care acoperă zona ochilor, care este subțire și delicată, tinde să devină și mai subțire datorită pierderii de colagen, ceea ce are ca rezultat vizualizarea prin transparența păianjenului venele din această regiune.
Așadar, cearcanele de sub ochi care îmbătrânesc figura, pot fi temporare sau cronice.
Primul tip de cearcăne apare după una sau mai multe nopți nedormite sau din cauza stresului. Cu diverse trucuri cosmetice aceste cearcăne pot fi atenuate, deghizate și chiar eliminate.
Al doilea tip are o componentă genetică puternică dar si cauzalitate multipla de aceea este sunt mai dificil de tratat.
Cearcanele pot fi împărțite după culoare în patru categorii:
Cearcăne constituționale
Sunt cele cu o culoare maronie intensă. Sunt frecvent la persoanele de etnie indiană și arabă. De obicei sunt rezistente la tratamente.
Cearcăne cu melanină
Acestea sunt cauzate de creșterea cantității de pigment în piele, de la prea mult soare și/sau stimularea hormonală. Tratamentele de albire au în acest caz rezultate bune.
Cearcăne sângerii
Cele mai citite articole
Sunt cele cu acumulare de sânge în regiune, lucru ce le conferă o culoare purpurie. Tratamentele aplicate tind ca să normalizeze circulația.
Cearcăne vasculare
Au o culoare albăstruie. Principalele cauze se datorează retenției de lichide, stresului și oboselii. Tratamentele pentru normalizarea circulației au rezultate bune.
Tratamentele de înfrumusețare, hidratarea feței, curățarea pielii și nutriția pot include și proceduri speciale pentru zona ochilor.
În clinicile de medicină estetică, se folosesc următoarele proceduri pentru combaterea cearcănelor:
Peelingul. Ajută la combaterea cearcănelor, în special a celor cu exces de pigment, care au o culoare maronie. Asta pentru că substanța utilizată este capabilă să acționeze în această zonă a pielii feței, eliminând petele.
Umplerea cu acid hialuronic. Când cavitatea globului ocular este prea adâncă, există o umbrire naturală care agravează întunecarea regiunii. Pentru cazurile în care este vorba de o anatomie specială a ochiului, se poate poate recurge la umplerea cu acid hialuronic.
Chiar așa! Acid hialuronic cearcăne, iată soluția potrivită într-o astfel de situație! Tehnica aceasta modernă va adăuga volum pielii de sub ochi, astfel încât să fie netedă, la nivelul feței.
Fototerapia. Indicată pentru cearcănele cu o culoare maronie și sângerii, fototerapia este un tratament cu lumină pulsată care ajută la activarea circulației sanguine care stagnează în regiunea pleoapelor.
Evaluarea cearcănelor
În momentul evaluării, este, de asemenea, necesar să se ia în considerare obiceiurile cotidiene ale persoanei ca fiind factori care declanșează apariția cearcănelor. Oamenii care fumează, beau în exces, sunt stresați, dorm puțin, mănâncă prost și abuzează de sare sunt mai predispuși la apariția cearcănelor. Acest lucru se datorează faptului că aceste obiceiuri duc la dilatarea vaselor locale, ceea ce crește congestia sângelui și compromite în continuare estetica regiunii periorbitale.
Este important înainte de a indica faptul că orice tratament estetic, inclusiv acela de umplere cearcăne cu acid hialuronic trebuie ca să pornească de la excluderea ipoteza că cercurile întunecate din zona ochilor nu sunt cauza secundară a unor boli sistemice, autoimune sau neoplasme.
După identificarea cauzei problemei, este necesar să se evalueze ce procedură va fi recomandată. În majoritatea cazurilor, combinația diferitelor tratamente tinde să dea rezultate bune.
O armă în lupta împotriva cearcănelor și care promite rezultate eficiente este vitamina K1, nu numai sub formă de creme și geluri, ci chiar și sub formă injectabilă. Această vitamină are funcția de a regla coagularea și acționează asupra părții vasculare a cearcănelor. Asta pentru că vitamina creează un strat protector pe vase și le face mai puternice, ceea ce le face mai închise și le reduce permeabilitatea.
În versiunea injectabilă, se aplică direct pe cearcăne, promovând mai eficient albirea lor. Injecțiile se aplică pe toată suprafața petelor, aproximativ opt înțepături, folosind o cremă anestezică și trebuie efectuate întotdeauna sub îndrumarea unui dermatolog. Numărul de sesiuni variază în funcție de caz și de răspunsul individual. Poate dura până la zece aplicații pentru a rezolva problema.
Pentru cazurile mai avansate, când pe lângă pigmentarea accentuată, există exces de grăsime și piele în jurul ochilor, numite pungi. Operația efectuată se numește blefaroplastie. Multe femei, de obicei mai în vârstă, cred că au cearcăne atunci când, de fapt, au o altă problemă: un buzunar de grăsime situat în partea inferioară a pleoapelor. Confuzia se întâmplă deoarece efectul său vizual are ca rezultat umbre sub ochi.
Vreo să scapi definitiv de cearcăne? Apelează la specialiștii de la Clinica Zone Medical Estet din Bucuresti!