Meniu

Cum să tratezi colesterolul cu suplimente naturiste?

Articol scris de

2 ani în urmă 42

Colesterolul ridicat este una dintre afecțiunile cu care se confruntă tot mai multe persoane. Deși nu este întotdeauna dăunător, trebuie ținut sub control fiindcă poate duce la apariția bolilor cardiovasculare și la alte afecțiuni asociate. 

Din fericire, există diverse remedii colesterol din ingrediente naturale, care pot fi administrate pentru a readuce colesterolul în limitele normale.

Consumul de suplimente pentru colesterol are efecte benefice asupra organismului, nu doar din pricina faptului că menține colesterolul în parametrii optimi, ci și pentru că acționează pentru un spectru larg de afecțiuni. Deși acționează pe termen lung, s-au dovedit a fi la fel de eficiente precum tratamentele medicamentoase.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță de natură lipidică, sintetizată de ficat și prezentă în toate celulele corpului, ce asigură buna funcționare a organismului. Are rol structural, fiindcă intră în alcătuirea pereților tuturor celulelor din corp, este esențial pentru producerea vitaminei D3, protejează sistemul muscular și cardiovascular, întărește sistemul imunitar, contribuie la procesele digestive, are rol asemeni substanțelor antioxidante și intră în alcătuirea anumitor hormoni.

Este o grăsime insolubilă în apă, transportată prin sânge cu ajutorul unor proteine, numite lipoproteine. În combinație cu acestea, se formează două tipuri de colesterol, după cum urmează:

  • Colesterol HDL (high density lipoprotein), cunoscut ca fiind colesterolul bun – lipoproteine cu densitate mare, care au rolul de a colecta excesul de grăsime depus pe pereții celulelor.
  • Colesterol LDL (low density lipoprotein), numit și colesterolul rău – lipoproteine cu densitate scăzută, care nu au capacitatea de a colecta excesele de grăsime. Drept urmare, îngreunează circulația sângelui și poate duce chiar la înfundarea vaselor. De asemenea, nivelul ridicat de colesterol LDL crește riscul de apariție al diverselor afecțiuni cardiovasculare. Pentru a-l menține în valorile optime este necesară o alimentație echilibrată, ce poate fi completată cu suplimente pentru colesterol. 

Colesterolul mărit poate fi cauzat de mai mulți factori, printre care un stil de viață dezordonat, obezitate, sedentarism, stres, oboseală, consum de alimente cu conținut ridicat de grăsimi saturate, zaharuri sau carbohidrați.

O problemă a colesterolului mărit este că nu dă semne. Tocmai de aceea, e importat ca fiecare persoană să își monitorizeze colesterolul prin efectuarea analizelor anuale de rutină.

Ce suplimente ai nevoie dacă ai probleme de colesterol?

Cele mai citite articole

Colesterolul mărit poate duce la apariția diverselor afecțiuni cardiovasculare (accident vascular cerebral, infarct miocardic, etc.) și poate afecta calitatea vieții. Pentru a-l menține în valorile normale, se recomandă consumul de suplimente pentru colesterol. Acestea au în compoziția lor ingrediente naturale, care acționează eficient asupra problemelor asociate. În plus, nu au reacții adverse și pot fi eficiente și pentru alte tipuri de afecțiuni.

A picture containing arthropod, invertebrate, lobsterDescription automatically generated

Printre cele mai cunoscute remedii colesterol amintim extractul de măslin. Acest supliment natural reduce colesterolul, glicemia, dar și trigliceridele din sânge. Pe lângă, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, reglează tensiunea arterială, previne depunerile de grăsimi de pe vasele de sânge și este benefic împotriva infecțiilor virale.

Un alt supliment pentru colesterol eficient este extractul de ghimbir. Asemeni extractului de măslin, are multiple proprietăți, printre care și menținerea colesterolului în valorile normale.

Alte suplimente naturale, precum omega 3, extrasele de anghinare, leurdă sau ridiche, acționează la fel de eficient împotriva colesterolului mărit și nu numai. 

De asemenea, sunt recomandate uleiurile de cocos, in, cânepă și chia, extractele de sfeclă roșie, spirulina și sucurile de merișoare, goji ori curcuma.

Cum te ajută alimentația?

Cele mai multe dintre problemele de sănătate apar atunci când alimentația de zi cu zi este necorespunzătoare, iar stilul de viață dezechilibrat. Consumul în exces a grăsimilor saturate, a mâncărurilor semipreparate sau a celor procesate, fumatul și alcoolul, pot duce la apariția numeroaselor afecțiuni, printre care și la creșterea nivelului de colesterol LDL. 

Pentru a reduce riscul de apariție al bolilor asociate de colesterol ridicat, sunt necesare câteva schimbări în alimentația zilnică. În primul rând, se recomandă renunțarea la alimentele procesate și la grăsimile saturate. Acestea ar trebui înlocuite cu fructe, legume, ovăz și cu alimente bogate în omega 3, precum pește, soia, nuci sau semințe de chia.

De altfel, trebuie evitate dulciurile, băuturile îndulcite cu zahar, alcoolul și fumatul. 

O alimentație sănătoasă menține colesterolul în valorile normale și reduce riscul de apariție al afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, reglează procesele din organism, susține sănătatea fizică și emoțională și asigură o stare de bine.

Cele mai citite articole