Meniu

Cum să tratezi ciuperca unghiilor

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

11 luni în urmă 8

Cum să tratezi ciuperca unghiilor

Ce este ciuperca unghiilor?

Ciuperca unghiilor este o infectie frecventa la nivelul unghiei, numita si onicomicoza. Este cauzata de diferite tipuri de ciuperci sau fungi. Afecteaza de obicei unghiile de la picioare – ciuperca unghie picior, dar poate aparea si la unghiile de la maini. Poate duce la schimbari inestetice ale unghiei, precum decolorare, ingalbenire, ingrosare sau deformare. Unghiile pot deveni astfel galbene, maronii sau albicioase, cu pete sau dungi decolorate, pot deveni ingrosate sau fragile – se pot rupe sau se pot desprinde cu usurinta. Uneori unghia se poate separa si desprinde de patul unghial. Alte simptome asociate pot fi durere si disconfort in zona unghiei afectate.

Cauze ciuperca unghiilor

Ciuperca unghiei poate sa apara din cauza expunerii la ciuperci sau fungi prezenti in mediu, cum ar fi la piscine, in incaltamintea umeda sau pe podelele din salile de sport sau dusuri comune. Factorii de risc pot include igiena deficitara a picioarelor, leziuni ale degetelor sau unghiilor, diabet zaharat, sistem imunitar slabit sau purtarea de incaltaminte stransa, inchisa si inconfortabila.

Tratament ciuperca unghiei

Tratamentele pentru ciuperca unghiilor pot include produse antifungice orale sau locale, aplicate direct pe unghie. In cazurile severe poate fi necesara indepartarea chirurgicala a unghiei afectate. Este important sa mergeti la medic pentru tratament ciuperca unghiei adecvat in caz de semne sau simptome, pentru a preveni complicatiile. Medicul poate recomanda diferite tratamente si solutii pentru ciuperca unghiei, de obicei produse topice (unguente, crema pentru ciuperca unghiei sau solutie ca Exoderil ciuperca unghiei).

Cele mai citite articole

Astfel de produse au efect antifungic pentru ciuperca unghiei si se aplica direct pe zona afectata. Contin substante active care ajuta la distrugerea fungilor. De exemplu, Exoderil solutie contine clorhidrat de naftifina, cu efect antimicotic si antibacterian. Poate fi folosit pentru ciuperca unghiei atat la picioare, cat si la maini, dar si pentru infectii micotine la nivelul pliurilor cutanate, in zona dintre degete sau la nivelul talpii. Este important sa urmati tratamentele recomandate si prescrise de medic, pentru a preveni agravarea problemei.

Pot fi utile si unele remedii naturiste pentru ciuperca unghiei, dar doar pentru cazurile usoare. De exemplu, astfel de produse pot include ulei de arbore de ceai cu proprietati antifungice si antibacteriene sau bicarbonat de sodiu ce formeaza un mediu alcalin care inhiba cresterea bacteriilor.

Cum putem preveni ciuperca unghiei?

Pentru a preveni ciuperca unghiilor se recomanda in primul rand o buna igiena a picioarelor – spalati-va zilnic picioarele cu apa calda si sapun, mai ales dupa activitate fizica, uscati bine pielea, inclusiv intre degete. Evitati umiditatea excesiva la nivelul picioarelor, deoarece mediile umede favorizeaza dezvoltarea infectiilor micotice.

Purtati incaltaminte adecvata, care sa asigure suport si confort, dar si o buna ventilatie si circulatia aerului. Incaltamintea inchisa si stransa, mai ales in care picioarul transpira mult, poate forma un mediu umed, propice pentru dezvoltarea fungilor. La piscina, la sauna sau in dusurile comune folositi incaltaminte de protectie pentru a preveni contactul cu fungi. Nu uitati nici de ingrijirea si igiena corecta a unghiilor – taiati unghiile scurt folosind forfecuta sau unghiera dezinfectata si curata. Schimbati sosetele cat mai des, mai ales dupa ce transpirati – folositi sosete curate de fiecare data.

Cele mai citite articole