Ulcerațiile de decubit, denumite și escare, sunt leziuni apărute la nivelul tegumentelor ca urmare a presiunii prelungite exercitate asupra pielii. Acestea apar frecvent în rândul persoanelor cu dizabilități motorii sau a vârstnicilor care duc un stil de viață sedentar din diverse cauze, cum ar fi repausul la pat, bolile articulare sau alte afecțiuni. Pe lângă disconfortul creat, escarele pot duce la probleme semnificative pentru vârstnici, în special pentru cei care au deja o stare de sănătate precară. În acest articol vei afla cum poți avea grijă de persoanele dragi, ajutându-i să prevină și să trateze escarele în mod eficient.
Iată 5 moduri prin care poți preveni și trata apariția escarelor la domiciliu
- Schimbă periodic poziția corpului
Dacă persoana pe care o îngrijești este țintuită la pat în cea mai mare parte a zilei, trebuie să găsești modalități prin care să-i schimbi poziția corpului fără a-i provoca dureri sau iritații semnificative. Repoziționarea persoanelor imobilizate la fiecare două ore în timpul zilei reprezintă una dintre cele mai importante strategii de prevenire a ulcerațiilor de decubit/presiune. Este recomandat să ceri ajutorul celorlalți membri ai familiei pentru a reduce riscul provocării unor răni sau a altor accidente. În cazul în care tu, sau restul familiei, nu puteți fi mereu în preajma pacientului, apelarea la serviciile unui îngrijitor calificat poate fi o alternativă convenabilă.
- Asigură un confort sporit
Prin așezarea unor pernuțe moi sau a unor pături groase pe scaun, pat sau canapea, poți reduce presiunea exercitată asupra corpului în scopul reducerii riscului de apariție a escarelor. Înainte de a face o achiziție, analizează cu atenție produsul pentru a te asigura că acesta poate reduce presiunea și, în același timp, poate oferi confortul necesar persoanei dragi.
- Apelează la servicii de îngrijire la domiciliu
Dacă inevitabilul s-a produs, însă nu dispui de suficient timp pentru a te îngriji de vârstnicul familiei, Medi-safe.ro îți pune la dispoziție tratamente și servicii de îngrijire a escarelor la domiciliu, indiferent de severitatea leziunii (escare de gradul II, III, IV). Astfel, te poți asigura că tratamentele sunt administrate la timp, din confortul propriei case, la data și ora cea mai convenabilă pentru tine și pacient.
- Menține o bună igienă corporală
Igiena corespunzătoare a pielii poate preveni apariția ulcerațiilor sau a infecțiilor, de aceea este important ca vârstnicii să nu neglijeze acest aspect. Lucrurile se complică dacă membrul familiei este imobilizat la pat, situație în care intervenția ta este absolut necesară. Un alt pont util care ar putea preveni apariția escarelor este uscarea corectă a pielii după baie și hidratarea periodică.
- Asigură respectarea unei diete echilibrate
Persoanele în vârstă care sunt supraponderale prezintă un risc mai mare de a dezvolta ulcerații de presiune, comparativ cu cele care consumă alimente bogate în nutrienți. Un alt avantaj al adoptării unei diete sănătoase sunt beneficiile asupra sistemului urinar și digestiv. De asemenea, este important să asiguri pacientului aportul necesar de apă, dar și de exerciții fizice, dacă acest lucru este posibil.
Îngrijirea persoanelor în vârstă poate fi o adevărată provocare fără nici un alt ajutor, mai ales dacă ai și alte responsabilități de îndeplinit. Nu ezita să apelezi la serviciile medicale puse la dispoziție de cadre calificate, pentru a te asigura că ai mereu situația sub control.