Ce sunt coroanele dentare?
O coroană dentară este o lucrare protetică realizată în laboratorul de tehnică dentară pe baza unei amprente luate de către medicul dentist în cabinetul stomatologic. Această lucrare este realizată pe un bont protetic al unui implant dentar sau pe un dinte care este distrus la nivel coronar. Astfel, printr-o coroană dentară, se reușește salvarea esteticii dintelui, dar mai important, funcția acestuia.
Când este recomandată o coroană dentară?
Medicul dentist îți poate recomanda tratamentul cu acest tip de coroane dentare în următoarele situații:
- atunci când cariile au distrus mai mult de jumătate din dinte, coroanele dentare sunt singura soluție pentru a nu pierde integral dintele natural;
- în cazul unui tratament de implantologie, medicul recomandând coroana pe un bont protetic pentru restaurarea morfologiei și a funcției dintelui;
- atunci când forma sau culoarea dinților nu este ceea ce vă doriți, iar fațetele dentare sunt cu mult peste buget;
- atunci când petele de pe dinții naturali nu pot fi remediate prin albirea profesională.
Tipurile de coroane dentare
Există coroane dentare din diferite materiale, iar prețul acestora variază în funcție de materialul folosit. Tipurile de materiale sunt următoarele:
- coroană dentară din compozit;
- coroană dentară metalo-ceramică;
- coroană dentară din ceramică / porțelan;
- coroană dentară din zirconiu.
De asemenea, și durabilitatea acestora depinde tot de materialul folosit. De exemplu, cele din compozit au cea mai scurtă durată de viață, iar cele din ceramică și zirconiu sunt cele care au cea mai mare durabilitate.
Ce sunt aftele?
Cele mai citite articole
Aftele, știute și ca stomatite aftoase, sunt niște leziuni care se regăsesc în cavitatea bucală, în special pe mucoasa jugală (interiorul) a obrajilor. Acestea pot fi descrise ca niște formațiuni de dimensiuni mici, destul de dureroase, care sunt de culoare albă înconjurate de un spațiu roșu.
În ce situații apar aftele bucale?
Aceste afte pot să fie de 3 tipuri (minore, majore, herpetiforme) și pot apărea în următoarele cazuri:
- mușcarea obrazului;
- purtarea aparatului dentar;
- periajul agresiv;
- sistem imunitar slăbit;
- stres;
- sensibilitatea la alimente precum cafeaua, nucile, lactatele etc.
În general, aftele bucale, deși reprezintă un real disconfort, se vindecă de la sine în maximum două săptămâni. Însă, dacă acestea persistă și devin din ce în ce mai dureroase, este recomandat cererea sfatului unui medic dentist pentru un tratament medicamentos. Chiar dacă aftele se vindecă de la sine, pot reapărea constant la pacienții sensibili sau la cei cu o imunitate slăbită.
Cum poți ajunge de la coroane dentare prea înalte la afte?
Atunci când amprenta este luată greșit de către medicul dentist sau când tehnicianul dentar înalță mai mult decât trebuie o coroană, pot apărea diferite probleme. În primul rând, dacă pacientul nu-și va da seama în momentul montării coroanei în cavitatea bucală de diferența de înălțime, până la următoarea programare, această diferență îi va crea un disconfort. Iar în al doilea rând, pe lângă disconfort, tot din cauza diferenței de înălțime există riscul de a fi mușcată mucoasa jugală a obrazului și de a se crea afte. Toate acestea pot fi remediate ușor, atât diferența de înălțime, cât și disconfortul și aftele.