Meniu

7 MITURI ȘI ADEVĂRURI DESPRE DIABET

Articol scris de

3 ani în urmă 21

Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre diabet este că boala se poate declanșa dacă mănânci prea multe dulciuri. Adevărul că diabetul are la bază alte cauze, unele neavând legătura cu alimentația. De exemplu, diabetul de tip 1 este o boală autoimună, adică sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas, acolo unde se produce hormonul insulina, necesar pentru metabolismul carbohidraților. Diabetul de tip 2 se declanșează din cauza unui stil nesănătos de viață, iar sedentarismul, obezitatea și supraponderabilitatea sunt factori ce contribuie la apariția diabetului, alături de moștenirea genetică.

Află în continuare și alte mituri despre diabet:

Mit #1: Doar persoanele obeze sau supraponderale pot să aibă diabet

Adevăr: Într-adevăr diabetul de tip 2 are legătură cu numărul mare de kilograme în plus, greutatea în exces fiind un factor de risc. Totuși, diabetul de tip 1 nu ține cont de acest aspect, fiind o boală autoimună, care se poate declanșa și la persoane greutate normală.

Mit #2: În timp, prediabetul se transformă garantat în diabet de tip 2

Adevăr: Spunem despre o persoană că are prediabet atunci când nivelul de zahăr din sânge (glicemia) este mai mare decât cel normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificat drept diabet. Totuși, dacă nu este monitorizat, există mari șanse ca prediabetul să evolueze în diabet de tip 2. Din fericire, schimbarea stilului de viață, alimentația corectă și mișcarea fizică regulată pot să contribuie la scăderea glicemiei și, respectiv, evitarea declanșării bolii.

Mit #3: Produsele naturiste pot să vindece diabetul

Cele mai citite articole

Adevăr: Diabetul este o boală care nu se vindecă, nici cu produse naturiste și nici cu produse alopate, dar cu tratament adecvat, poate fi manageriat cu succes, astfel că o persoană cu diabet poate să ducă o viață normală. În același timp există produse cu extracte de plante https://www.fortevita.ro/controlul-diabetului/suplimente-diabet/secom-glucose-optimiser-120-tb-x-120-i14378.html care ajută la menținerea concentrației normale de glucoză din sânge, reduc absorbția glucozei la nivel intestinal și reduc pofta de dulce. Acestea sunt tratamente adjuvante și se pot administra la recomandarea medicului.

Mit #4: Personele cu diabet nu pot practica sportul

Adevăr: Exercițiile fizice ajută la pierderea în greutate și la reducerea tensiunii arteriale, aceștia fiind factori de risc pentru complicații ale diabetului. De asemenea, poate ajuta organismul să folosească mai bine insulina. Totuși, practicarea sportului poate afecta nivelurile de glicemie, uneori crescând-o brusc și, alteori, scăzând-o, aspect nedorit în diabet. Pentru început, practică sporturi ușoare, verifică-ți costant glicemia în timp ce exersezi și păstrează o evidență a modului în care aceasta se comportă pentru a arăta medicului. Acest lucru poate ajuta la eventuale ajustări ale cantității de insulină administrată.

Mit #5: Persoanele cu diabet nu pot mânca dulciuri

Adevăr: dulciurile nu sunt interzise persoanelor cu diabet, doar că acestea ar trebui să își monitorizeze foarte bine cantitatea de carbohidrați consumată de-a lungul unei zile pentru a decide dacă își pot permite o felie de tort sau ar fi mai bine să o lase pentru altă zi.

Mit #6: Diabeticii pot consuma produse fără zahăr fără niciun risc

Adevăr: În comerț există numeroase alternative alimentare pentru persoanele cu diabet, produse ce conțin îndulcitori naturali https://www.fortevita.ro/blog/cum-sa-controlam-diabetul.html sau artificiali și care par a fi foarte sigure. Astfel de produse într-adevăr nu conțin zahăr, dar pot să conțină grăsimi care, la rândul lor, conțin carbohidrați, la care ar trebui să fie atent un diabetic. Înainte de a consuma astfel de produse, citește eticheta nutrițională cu atenție.

Mit #7: Diabetul nu este o boală periculoasă

Adevăr: Diabetul este o boală destul de comună care, dacă este luată în serios și tratată corespunzător, permite pacientului să aibă o viață obișnuită. În caz că nu există un management corespunzător al bolii, iar diabeticul continuă să aibă obiceiuri nesănătoase, boala poate duce la complicații precum: boli cardiovasculare, leziuni ale nervilor, leziuni renale, probleme cu vederea, afecțiuni ale pielii și tulburări de auz.

Cele mai citite articole