Meniu

Care este cel mai bun aparat dentar în funcție de problemă

Articol scris de

Numele meu este Ioana Matei și sunt un content writer dornic de cunoaștere, cu o dorință acerbă de a excela.
Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în anul 2015.

1 an în urmă 7

Care este cel mai bun aparat dentar în funcție de problemă

Sănătatea și frumusețea dinților sunt un lucru de care trebuie să ne îngrijim cu responsabilitate. Atunci când dinții tăi sunt înghesuiți sau prea spațiați, pot apărea nemulțumiri de ordin estetic, dar și probleme cu funcționalitatea acestora. Din fericire, problemele ortodontice pot fi rezolvate cu ajutorul aparatelor dentare de mai multe tipuri. Iată care sunt acestea și când sunt recomandate.

Ce sunt anomaliile dentare și cum pot fi tratate prin utilizarea unui aparat dentar

Anomaliile dentare sunt defecte ale poziționării dinților, care se pot manifesta sub forma dinților înghesuiți sau spațiați, care pot provoca o mușcătură (ocluzie) incorectă. Toate aceste anomalii dentare au efecte negative asupra aspectului danturii și, uneori, a fizionomiei pacientului și, în unele cazuri, pot provoca probleme mai serioase.

Pentru a trata anomaliile dentare, medicii dentari folosesc aparate ortodontice. Acestea sunt dispozitive specializate prin care se corectează poziția dinților. Ele sunt formate din „brackeți” care se aplică direct pe dinți, arcuri prin care se fixează acești brackeți, precum și ligaturi, care fac legătura dintre acestea. Alte aparate pot fi și sub forma unor gutiere, fiind o variantă mai discretă. Aparatele dentare pun presiune pe dinți și îi deplasează încet în poziția corectă.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare fixe sunt, probabil, cea mai comună formă de dispozitiv ortodontic. Acestea sunt disponibile în forma tradițională, compusă din brackeți, arcuri și ligaturi, care se poartă permanent. Ele pot fi, la rândul lor, de mai multe tipuri, în funcție de materialul brackeților. Aparatul dentar din metal este o variantă des utilizată, foarte rezistentă și durabilă, însă mult mai vizibilă. Variantele mai discrete sunt ceramica și safirul, care imită smalțul dinților și se pot camufla eficient.

Aparatele dentare mobile sunt o opțiune mai modernă de tratament ortodontic. Acestea sunt disponibile sub formă de gutiere transparente (aparatul dentar Invisalign). Ele au un grad înalt de discreție și nu vor fi observate în timpul purtării. Pentru a da rezultatele dorite, vor trebui utilizate mai multe gutiere de-a lungul tratamentului, adaptate în funcție de poziția în schimbare a dinților.

Alegerea unui aparat dentar adecvat

Cele mai citite articole

Alegerea aparatului dentar ar trebui să se realizeze în funcție de sfatul medicului stomatolog. Acesta va stabili cât de severă este anomalia dentară și, pe baza observațiilor, va recomanda tipul de dispozitiv care este cel mai potrivit. În principiu, nu putem asocia un tip anume de aparat cu o anomalie dentară. Așadar, pacientul este liber să își exprime preferințele. Dispozitivele fixe sunt în general recomandate în cazul problemelor mai complexe. Însă, ar putea fi utilizată și varianta mobilă, doar că va fi necesar ca gutierele să fie înlocuite mai des.

Beneficiile utilizării unui aparat dentar adecvat nu se limitează la îmbunătățirea esteticii dinților. O dantură cu anomalii de poziționare poate duce la apariția unor probleme de vorbire sau de masticație, care pot evolua în probleme digestive.

Anomaliile dentare sunt destul de răspândite însă, cu ajutorul aparatelor dentare, ele pot fi rezolvate. Dacă și tu te confrunți cu astfel de probleme, poți urma un tratament ortodontic la clinica Smile Vision. Există multe opțiuni disponibile, iar ceea ce este ideal pentru un pacient poate fi diferit față de altul în funcție de natura anomaliilor dentare și a nevoilor sale. Discută cu specialiștii noștri înainte de alegerea unui aparat dentar și asigură-te că acesta este cel mai potrivit pentru problemele tale dentare.

Cele mai citite articole