Pentru a înțelege mai bine ce sunt leziunile de menisc, trebuie să știi ce anume este meniscul: un cartilaj al genunchiului, poziționat între femur și tibie, care are rolul de a amortiza șocurile și de a oferi stabilitate la nivelul genunchiului.
Uneori, din cauza unor activități nepotrivite, care duc la răsucirea incorectă a genunchiului, apar leziuni de menisc. Asta se întâmplă mai ales la sportivii care pun presiune pe această zonă. În astfel de situații, apare o ruptură totală sau parțială a respectivului cartilaj, care poartă numele de ruptură de leziune de menisc. Riscurile apariției acestor probleme este mai mare odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce este absolut firesc, deoarece apare uzura zonei provocată de diverse activități sau sporturi.
Este bine să cunoști simptomele pe care le poate da această afecțiune, pentru a putea să mergi la timp la medic. Urmărește și vezi dacă ceva este în neregulă la cum arată genunchiul, iar dacă sunt umflături sau rigiditate, nu mai sta pe gânduri. Totodată, semne pot fi date și de limitarea mișcărilor, trosnituri și blocaje la nivelul genunchilor. Îți recomandăm să mergi din timp la medic, deoarece astfel poți preveni problemele mai grave precum: instabilitate, incapacitatea de a face mișcări normale, durere persistentă și puternică sau artroza.
Cele mai citite articole
Diagnosticul în cazul acestei afecțiuni este pus în urma consultului și investigațiilor. Pentru un diagnostic exact este posibil să ai nevoie de radiografie sau chiar de RMN, dar specialistul te va îndruma în așa fel încât să ai răspunsuri concrete la problema ta.
În ceea ce privește tratamentul inițial, dacă problema nu este gravă se poate recomanda:
- repaus, mai ales prin limitarea mișcărilor care provoacă durere;
- aplicarea locală de comprese cu gheață, pentru a reduce din inflamație;
- ținerea piciorului ridicat pe o pernă pentru a reduce din tumefiere;
- purtarea unor bandaje elastice care să prevină umflarea;
- administrarea de medicamente antiinflamatorii.
În cazul în care problema este una foarte gravă și nu se poate face nimic, se recurge la tratament chirurgical, care constă în repararea meniscului sau îndepărtarea fragmentului afectat, după caz.
Dacă ai bănuieli că ceva nu este în regulă cu genunchiul tău și cauți un medic bine pregătit, care să îți spună ce se întâmplă și ce ai de făcut, ți-l recomandăm pe Doctorul Mihai Râșcu, specialist în Chirurgie Artroscopică, în afecțiuni ortopedice și traumatologie sportivă.