Membrele inferioare au un rol extrem de important în viața noastră, asigurându-ne mobilitatea. La nivelul acestora pot apărea diferite afecțiuni, atât la copii, cât și la adulți. Cele mai frecvente dintre acestea sunt cele traumatice, iar o mare parte dintre cele prezente la adulți apar ca urmare a degradării cartilajului articular.
Fracturile
Fracturile sunt reprezentate de discontinuitatea osului. Acestea pot apărea ca urmare a impactului cu o forță puternică care întrerupe structura osoasă, precum se întâmplă în cazul traumatismelor mecanice (accidentul de mașină, căderea). Însă, fracturile se pot produce și în urma unui impact redus ca intensitate, când structura osului este deficitară. Acesta se întâmplă în cazul celor care au afecțiuni osoase, precum osteoporoza.
Simptomele specifice pentru o fractura picior sunt reprezentate de:
- durere;
- tumefacție (umflare);
- echimoze (învinețirea zonei afectate);
- discontinuitatea membrului;
- crepitații osoase la mobilizarea piciorului.
În cazul în care prezinți astfel de simptome este important a te prezenta cât mai repede la medicul ortoped. Tratarea fracturii într-un timp scurt de la producere favorizează o vindecare sănătoasă și reduce complicațiile.
Entorsele
În cadrul activităților zilnice sunt efectuate o multitudine de mișcări. Uneori, pot fi efectuate mișcări bruște, rapide, care determină suprasolicitarea ligamentelor. Întinderea excesivă a acestor structuri de țesut conjunctiv care au rolul de a stabiliza articulația determină apariția unor leziuni. În funcție de gravitatea și amploarea acestora, apar și manifestările caracteristice entorselor, precum:
- durere;
- echimoză;
- tumefiere;
- imobilizarea articulației.
Cele mai frecvente entorse apar la nivel gleznei, cu implicarea tendonului lui Ahile. Un tratament neadecvat conduce la o vindecare deficitară și la apariția unor simptome ce creează disconfort și dificultăți la imobilizare. Aceasta apare în tendinopatie tendonul lui ahile. În astfel de situații este necesar a merge la un consult ortopedic pentru a stabili care sunt cele mai potrivite variante de tratament care să contribuie la reluarea funcționalității articulare.
Luxațiile
Cele mai citite articole
Luxațiile constau în deplasarea capetelor osoase care compun o articulație. De cele mai multe ori sunt determinate de aplicarea unei forțe bruște la nivelul articulației, dar poate fi și congenitală. Printre manifestările specifice se află:
- durere;
- tumefiere;
- imposibilitatea mobilizării articulației;
- deformarea articulației.
Dacă te confrunți cu o luxație este indicat a merge la un medic ortoped. Acesta va realiza reducerea luxației, adică restabilește poziția corectă din punct de vedere anatomic. De asemenea, îți va oferi recomandări pentru a evita astfel de situații în viitor.
Artroza
Artroza este o patologie întâlnită preponderent la vârstnici. Aceasta este caracterizată de eroziunea cartilajului articular, care se află la nivelul suprafeței exterioare a capului articular. Cartilajul are rolul de a proteja structura oaselor, reducând forța de frecare în timpul mișcărilor și amortizând șocurile mecanice.
În artroză, cartilajul articular se pierde treptat, ceea ce va determina ca oasele sa intre în contact direct unele cu altele în timpul mișcărilor. În timpul mobilizării, are loc fricțiunea osoasă, cu degradarea structurii. Organismul încearcă să repare acest defect prin remodelare, dar consecința este redoarea articulară și reducerea capacității de mișcare.
Când mergi la medicul ortoped-traumatolog?
Consultul ortopedic necesită a fi efectuat dacă te confrunți cu următoarele:
- durere;
- tumefacție;
- deformări osoase;
- limitarea mobilității;
- redoare articulară permanentă sau tranzitorie;
- deformări osoase;
- apariția unor sunete la mobilizarea articulației.
Medicul ortoped stabilește care este diagnosticul corect prin intermediul examenului clinic și al investigațiilor imagistice. Ulterior, stabilește cea mai optimă opțiune de tratament pentru o vindecare cât mai rapidă și corectă.
Afecțiunile membrului inferior sunt o cauză frecventă de prezentare la medicul ortoped. Adesea, acestea apar în cadrul unor traumatisme, dar pot fi favorizate și de o rezistență scăzută a osului. Indiferent de cauza apariției, este indicat a merge cât mai repede la medicul ortoped și a urma tratamentul recomandat de acesta. În acest mod, reduci apariția complicațiilor și favorizezi o vindecare corectă.