Meniu

Acneea hormonală: de ce apare și cum o poți controla

Articol scris de

11 luni în urmă 23

Acneea hormonală este o afecțiune a pielii care apare atunci când fluctuațiile hormonale din organism determină glandele sebacee să producă un exces de sebum. Acest exces de sebum împreună cu celulele moarte ale pielii poate bloca porii, ducând la formarea coșurilor, punctelor negre și a altor leziuni acneice. Acneea hormonală este o problemă comună, afectând în special adolescenții și femeile adulte[1], iar în continuare îți vom vorbi despre cauzele sale, dar și despre cum poate fi ea ținută sub control. 

De ce apare acneea hormonală?

Te confrunți cu acnee? Atunci trebuie să știi că dezechilibrul hormonal este unul dintre factorii principali care contribuie la apariția acesteia. Acest dezechilibru poate avea loc în diverse etape ale vieții, inclusiv în pubertate, ciclul menstrual, sarcină și menopauză, sau poate apărea pe fondul unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice.

În mod specific, hormonii androgeni, precum testosteronul, pot juca un rol important în stimularea producției excesive de sebum, un ulei natural produs de glandele sebacee. Sebumul în exces poate bloca porii și poate duce la apariția inflamațiilor și a coșurilor.

Testosteronul nu este însă singurul hormon care poate juca un rol în apariția acneei. De exemplu, și scăderea nivelului de estrogen care se produce în preajma menopauzei poate crește riscul de acnee.[1][2]

Nu există nicio dovadă că igiena precară, ciocolata sau sexul ar putea cauza sau agrava acneea. În ceea ce privește legătura dintre acnee și dietă, există unele studii ce indică faptul că ar putea exista o legătură între alimentele cu indice glicemic mare, cum ar fi pâinea albă, cartofii sau băuturile cu conținut ridicat de zahăr. Aceste alimente pot duce la o creștere a nivelului glicemiei, ceea ce ar putea afecta și nivelul anumitor hormoni, ducând astfel la creșterea riscului de acnee.[2]

Cum se poate ține sub control acneea hormonală?

Cele mai citite articole

Un mod eficient de a controla acneea hormonală este prin reglarea echilibrului hormonal. Consultarea medicilor endocrinologi este obligatorie, deoarece aceștia pot prescrie medicamente sau suplimente care să ajute la reglarea nivelurilor hormonale. De asemenea, adoptarea unui stil de viață sănătos, constând într-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, poate contribui la menținerea unui echilibru hormonal sănătos.

Folosirea produselor de îngrijire adecvate, cum este EFFACLAR – gel de curățare față și corp, poate fi extrem de utilă în menținerea pielii curate și în prevenirea formării acneei hormonale. În general, se recomandă folosirea unor produse non-comedogenice, care nu blochează porii, și asigură-te că demachierea se face corect. Utilizarea unei loțiuni tonice poate ajuta la îndepărtarea reziduurilor de sebum sau machiaj, care pot obstrucționa porii.[2]

De asemenea, este recomandată consultarea unui specialist, în special atunci când acneea nu se ameliorează ori tinde să se agraveze. Există diverse tratamente medicale disponibile pentru acneea hormonală. Printre acestea se numără medicamentele orale, cum ar fi contraceptivele orale, dar și tratamentele topice, cum ar fi retinoizii și peroxidul de benzoil, care pot fi eficiente în reducerea inflamației și a excesului de sebum. Este important să consulți un medic dermatolog pentru a primi recomandări personalizate, în funcție de severitatea acneei tale.[1][2]

Acneea hormonală este o problemă frecventă, dar care poate fi controlată prin înțelegerea cauzelor sale și adoptarea unui regim adecvat de îngrijire a pielii, precum și, atunci când este necesar, prin urmarea tratamentul prescris de medic. Cu toate acestea, este important să nu uiți că fiecare persoană este unică și ceea ce funcționează pentru alții, s-ar putea să nu funcționeze pentru tine. De aceea este necesar să te informezi cu atenție și să te adresezi unui specialist pentru un plan de tratament personalizat, care te va ajuta să ții sub control acneea hormonală.  

Bibliografie: 

  1. Cherney, Kristeen. „Hormonal Acne: Traditional Treatments, Natural Remedies, and More”, Healthline, 14 Apr. 2017, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hormonal-acne. Accessed 19 Oct. 2023.
  2. Morales-Brown, Peter. „Hormonal Acne: What You Need to Know”, Medical News Today, 23 July 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/313084. Accessed 19 Oct. 2023.

Cele mai citite articole