Trauma fizică este definită ca un prejudiciu cauzat de un factor extern, iar de multe ori poate pune viața în pericol. Accidentele care provoacă traume fizice pot duce la invaliditate permanentă în funcție de gravitatea leziunii sau în cazul netratării conforme.
În timp ce multe dintre leziunile sau fracturile minore de care suferă o persoană se pot vindeca pe cont propriu, altele au nevoie să fie tratate chirurgical pentru a scădea riscul apariției unor complicații pe termen lung. În acest caz, specialitatea de ortopedie-traumatologie se ocupă de tot procesul, de la identificarea leziunii și/sau fracturii și până la recuperarea zonei care a suferit leziunea sau fractura.
Ce este ortopedia-traumatologia?
Ortopedia-traumatologia este o specialitate a sectorului ortopedic care se ocupă de întreg spectrul afecțiunilor fizice traumatice sau netraumatice, de la fracturi simple până la accidente grave care duc la invaliditate sau care pun viața în pericol.
În acest sens, ortopedia-traumatologia acoperă toate procedurile și anume: depistarea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor fizice, dar și procedeul de recuperare pentru îmbunătățirea calității vieții după trauma survenită.
Proceduri și intervenții
Medicii pregătiți pentru specializarea de ortopedie-traumatologie au cunoștințe complexe despre sistemul oaselor în corpul uman, de aceea procedurile și intervențiile pot fi categorizate de la cele mai simple, până la cele mai dificile.
Cele mai citite articole
În funcție de gravitatea leziunii, există două tipuri de intervenții:
- Non-chirurgicale, cum ar fi kinetoterapia;
- Chirurgicale.
Intervenții chirurgicale
Cele mai comune intervenții în cazul traumelor fizice sunt:
- Artroscopia;
- Operația pentru refacerea oaselor în urma fracturilor grave;
- Artroplastia, adică înlocuirea unor articulații deteriorate din cauza osteoartritei sau artritei reumatoide;
- Reparația mușchilor sau tendoanelor deteriorate;
- Chirurgia corectivă, frecventă în procesul de realiniere a rotulei.
Când trebuie să consultați un medic specializat în ortopedie-traumatologie
Este important să consultați un medic specializat în ortopedie-traumatologie în momentul în care ați avut un accident fizic care vă creează durere și vă pune în dificultate sistemul locomotor, astfel încât este foarte greu să vă folosiți regiunea lezată.
Printre cele mai frecvente leziuni care necesită consultarea unui medic specializat în ortopedie-traumatologie sunt:
- Fracturi închise, adică oasele rupte nu străpung stratul de piele al regiunii lezate;
- Fracturi deschise, adică oasele rupte străpung pielea, fiind vizibile din exterior, cu ochiul liber;
- Luxații, adică articulații deplasate din poziția inițială;
- Leziuni cauzate de suprasolicitarea mușchilor și a oaselor.
Ortopedia-traumatologia este o specializare importantă, având în vedere cazurile frecvente de accidente la nivelul sistemului locomotor. Medicii specializați în ortopedie-traumatologie se ocupă de îngrijirea ortopedică a traumelor, de la depistarea acestora și până la recuperarea fizică.
În cazul în care vă confruntați cu leziuni la sistemul locomotor, vă recomandăm să consultați un medic specializat în ortopedie-traumatologie pentru a beneficia de proceduri și intervenții optime.