Meniu

6 boli grave provocate de un stil de viață dezechilibrat

Articol scris de

2 ani în urmă 23

Stilul de viață modern duce la apariția unui număr tot mai mare de boli grave. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, diabetul, bolile respiratorii cronice, cancerul. Majoritatea au factori de risc comuni, reprezentați de sedentarism, excese alimentare, consum de tutun, alcool sau substanțe interzise. 

Într-o lume cu un trai mai bun și o speranță de viață crescută considerabil, numărul celor care suferă de pe urma “prosperității” este tot mai mare. Bolile grave provocate de un stil de viață dezechilibrat devin cronice, lucru care provoacă pierderea independenței, invaliditate sau deces.

1. Hipertensiunea arterială

Forța exercitată de sânge asupra pereților arterelor atunci când trece prin acestea se numește tensiune arterială. Valoarea ei este dată de cantitatea de sânge pompată de inimă, dar și de rezistența dezvoltată de artere. Când arterele se îngustează apare hipertensiunea. 

Sunt cunoscute mai multe stadii ale hipertensiunii. Dacă tensiunea normală a unui adult este considerată a fi cuprinsă între TAs 120 – 129 și/sau TAd 80 – 84 mmHg, în hipertensiune arterială grad 3 se poate ajunge la TAs de  peste 180 mmHg, iar TAd mai mare de 110 mmHg. 

2. Diabet de tip 2

Diabetul este o boală gravă a omului modern care poate să apară la orice vârstă. Există mai multe tipuri de diabet, caracterizate de tulburarea producerii insulinei sau de rezistența celulelor la insulină. 

Hormonul insulină este produs de celule de tip beta de la nivelul pancreasului, rolul ei principal în corp fiind acela de a menține în parametri nivelul zahărului din sânge. Când apare diabetul, mecanismele de reglaj sunt afectate în proporții diferite. În diabet zaharat de tip 1 glicemia crește necontrolat pentru că nu există insulină. În diabetul zaharat de tip 2, fie celulele pancreatice nu mai produc suficientă insulină, fie celulele corpului nu o mai primesc, iar nivelul glucozei în sânge este foarte crescut. 

3. Boala cardiacă ischemică

Una dintre cele mai grave afecțiuni cardiovasculare și motivul principal de deces este boala cardiacă ischemică, manifestată pe fondul unor factori de risc precum: fumat, diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială, stres, consum de alcool și droguri, dietă dezechilibrată. 

Complicațiile și netratarea la timp a acestei boli pot duce la aritmie, insuficiență cardiacă și la atac de cord.  

Boala cardiacă ischemică apare, de regulă, ca urmare a formării plăcilor de aterom pe pereții arterelor. Aceștia se îngustează și nu mai permit trecerea aceleași cantități de sânge cu oxigen și nutrienți. 

Uneori apare în copilărie, are o dezvoltare lentă și se manifestă abia la vârsta adultă, când deja arterele sunt obstrucționate. 

4. Accident vascular cerebral (AVC)

O urgență medicală este reprezentată de accidentul vascular cerebral, considerat a doua cauză de deces la nivel mondial. Această problemă gravă de sănătate este provocată de un stil de viață dezechilibrat și apare ca urmare a întreruperii circulației la nivelul creierului sau din cauza rupturii unei artere cerebrale. 

Cele mai citite articole

Există mai multe tipuri de AVC, catalogate în funcție de modul de producere și de cauză: AVC ischemic, AVC hemoragic și accident vascular cerebral tranzitoriu  – AIT. 

5. Boala pulmonară obstructivă cronică 

Vorbim de o boală pulmonară inflamatorie cronică ce blochează fluxul de aer din plămâni. Dificultățile respiratorii și respirația șuierătoare sunt asociate cu tusea și producția de mucus – spută. 

Fumătorii sunt mai predispuși la această boală, iar printre complicațiile ce pot să apară amintim bolile de inimă și chiar cancerul pulmonar. 

Boala pulmonară obstructivă cronică este progresivă, simptomele se agravează și devin mai grave în timp. 

6. Cancer

Dezvoltarea anormală a celulelor care se divid necontrolat și au capacitatea de a se răspândi distrugând țesuturile normale ale corpului se referă la cancer. Cele mai multe forme diagnosticate sunt: cancerul de sân, cel pulmonar, de prostată sau intestinal. Printre cauzele acestor tipuri de cancer se află stilul de viață dezechilibrat. 

Toate bolile descrise se pot trata, dacă sunt depistate la timp. 

Dieta nepotrivită, stresul, lipsa somnului de calitate și a mișcării, viciile și exagerările sunt parte a vieții contemporane. Acești factori cresc riscul de apariție a bolilor grave cu impact puternic asupra organismului uman. Acesta este un articol informativ și nu reprezintă o sursă suficientă de autodiagnosticare. Consultă medicul specialist și urmează indicațiile acestuia! 

Surse de informare: 

1. Health Risks of an Inactive Lifestyle – https://medlineplus.gov/healthrisksofaninactivelifestyle.html

2. COPDhttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/copd/symptoms-causes/syc-20353679

3. Cancer – https://www.nhs.uk/conditions/cancer/#:~:text=Cancer%20is%20a%20condition%20where,process%20is%20known%20as%20metastasis.

Cele mai citite articole