Meniu

Dependenta de aplicatiile de intalniri: ce trebuie sa stii

Articol scris de

2 ani în urmă 14

Dependenta de aplicatii de intalniri. Dependenta poate lua multe forme si nu toate trebuie sa implice utilizarea de substante psihoactive. De exemplu, tulburarea legata de jocurile de noroc patologice, ceea ce in mod normal numim jocuri de noroc compulsive, ne arata ca acest tip de alterari mentale pot aparea doar din modele comportamentale invatate, cu care ne obisnuim aproape fara sa ne dam seama si care sunt limitative de fiecare data. si mai mult la ceea ce acordam atentie si care ne poate motiva.

In acest sens, conceptul de dependenta de noile tehnologii se refera la acel set de probleme psihologice legate de o utilizare abuziva a dispozitivelor electronice conectate la internet pana la punctul in care se genereaza o dependenta de aceste dispozitive si de lumea digitala care dau acces. In acest articol ne vom concentra pe una dintre fatetele sale: dependenta de aplicatiile de intalniri.

Ce intelegem prin dependenta de aplicatiile de intalniri?

Sa incepem prin a clarifica ceea ce poate fi considerat o aplicatie de intalniri. Aceste tipuri de aplicatii sunt platforme virtuale special concepute pentru a pune persoane necunoscute in contact unele cu altele, oferind un mecanism de selectare a utilizatorilor pentru a putea intalni oameni al caror interes fata de noi. Printre ele se numara atat retele sociale perecum Facebook, Twitter, Tik Tok sau de dating precum Tinder, 123matrimoniale.ro si altele. Utilizarea lor este de obicei simpla si nu necesita prea multa invatare, sa fie intuitiva si accesibila pentru tot felul de oameni.

Si ce sunt dependentele? Cand vorbim despre aceasta tema, trebuie avut in vedere faptul ca tulburarile de tip dependenta prezinta o serie de caracteristici care nu apar in toate cazurile in utilizarea necorespunzatoare a noilor tehnologii, si mai precis, a aplicatiilor.dating. Mai exact, nu exista nicio dovada ca acest tip de comportament bazat pe utilizarea excesiva a acestor aplicatii produce obisnuinta in placerea si satietatea experimentate pe masura ce dependenta devine mai puternica, ceea ce se intampla cu jocurile de noroc sau consumul de droguri. Cu toate acestea, poate umbri toate celelalte aspecte ale vietii prin alte mecanisme psihologice.

Cum ne „prind” aplicatiile de intalniri?

Trebuie avut in vedere ca obiectivul principal al aplicatiilor de intalniri nu este de obicei sa ne ajute sa gasim un partener, ci sa ne faca sa-l folosim in continuare. De aceea, cei mai de succes au dezvoltat un mecanism care incurajeaza utilizarea constanta a acestuia. Acest lucru nu este rau in principiu, dar in unele cazuri, poate duce la o utilizare excesiva. Acest lucru nu inseamna doar ca se pierde mai mult timp; In plus, poate provoca o epuizare psihologica semnificativa si, de asemenea, s-a observat ca, din punct de vedere statistic, cei care folosesc cel mai mult aceste platforme digitale au tendinta de a se intalni mai putin in persoana cu cei pe care ii cunosc deja , lucru care poate fi vazut ca o saracire a socialitatii lor. 

Cele mai citite articole

Acestea sunt cateva dintre elementele care intra in joc in aparitia dependentei de aplicatii de intalniri.

1. FOMO

FOMO inseamna Fear Of Missing Out , adica frica de a pierde lucruri. Se aplica mai ales lumii internetului si retelelor sociale, deoarece aceasta lume genereaza in mod constant cantitati masive de informatii si produce valuri constante de fenomene in tendinte si puncte de discutie. Cu toate acestea, o logica similara se aplica aplicatiilor de intalniri, deoarece oameni noi vin constant la ele, iar companiile care creeaza aceste platforme joaca in mod constant jocuri pentru a ne face sa ne temem de ideea de a rata oportunitatea de a intalni persoana din viata noastra. .

2. Disonanta cognitiva aplicata stimei de sine

Disonanta cognitiva este disconfortul experimentat cand vedem cum exista ganduri sau evenimente in mediul nostru care contrazic convingerile care sunt importante pentru noi si de care incercam sa ne agatam. De exemplu, majoritatea credintelor care formeaza imaginea pe care o avem despre noi insine sunt susceptibile sa ne provoace disconfort daca sunt puse la indoiala. Si in acest sens, aplicatiile de intalniri ne determina frecvent sa simtim disonanta cognitiva, expunandu-ne respingerii.

Pentru a depasi acel sentiment neplacut, aceste aplicatii ne invita sa ne aratam ca aceste cazuri de respingeri nu reflecta cu adevarat cine suntem, permitandu-ne sa ne incercam norocul cu tot mai multi oameni noi.

3. Mecanica de gamificare

Pe langa celelalte doua elemente care faciliteaza „prinderea” de aceste aplicatii, ele includ mecanisme de gamificare foarte asemanatoare cu cele ale jocurilor video: acumuleaza puncte, „cheltuieste” resursele acumulate, urca pe pozitii in clasamente etc. Fiecare actiune mica are o recompensa care ne ghideaza catre un scop.

Cele mai citite articole